Nasıl İngilizce öğrenilir?

Duolingo indirin adam eder sizi beni etmişti ve şimdi mükemmel bir dilim var.

Bence ilk 1000 kelime yaz google'ya ilk olarak o kelimeleri ezberle ve o kelimelerle google translate yardımıyla cümle kurmaya çalış belli bir zaman sonra otomatikleşiyor zaten.

Temel düzey için gelecek, geçmiş ve şimdiki zaman grammerini önce bir benimsemen lazım. Günümüzün teknolojiyisiyle bu biraz daha kolay. ChatGPT bu konuda sana yardımcı olur. Bol bol video izlemelisin. Ben film veya dizi önermiyorum. İllaki oralardan öğrenen vardır ama dilin doğal ve orijinal hallerini IRL videoları izleyerek anlayabilirsin. Mesela yabancı yemek kanalları, seyahat kanalları ve benzer içerik üreticileri. Bunları izlerken cümleleri not almalısın. Bak kelime demiyorum. Çünkü İngilizce kendi içerisinde birden çok anlama gelebilen yapılar ve deyimlerle dolu. Kolay gözükebilir ama pratikte öyle değil. Reading, writing, listening ve speaking bu 4 dalda ustalaşmak için her gün pratik yapman gerekir. Genel de bizim millet: "anlıyorum ama konuşamıyorum" der. Çoğumuzda öyledir. Bu speaking eksikliğinden kaynaklanıyor. Şimdi şöyle düşün mühimmat var ama ateş edebileceğin biri yok. Kullanamadıktan sonra hiçbir önemi yok. Bunun içinde hellotalk, prebly gibi aracı sayfalar var ya da oyun oynayan biriysen bir şekilde yabancı guildlere girip durumunu anlatıp onların Discord kanallarına gireceksin. Kısacası spor yapmak gibi düşün haftada 4-5 gün spora gidenle 1 gün giden arasındaki gelişmeyi tahmin edebilirsin. O yüzden her gün iyi kötü çalışmalısın. Tavsiyelerim:

Reading için kendine haber kanalları ve forumlar bul. Oralardaki makaleleri anlamaya çalış.
Listening için günlük hayattan videolar çeken veya gezi videoları yapan YouTube üzerinden içerikler bul ve işe gidiyorsan serviste podcast dinle. Anlamasan bile dinle.
Writing için kesinlikle ama kesinlikle günlük tut hem kendi kendine konuşmuş, yazmış ve okumuş olursun. Günlükte genelde geçmiş zaman, gelecek ve şimdiki zaman tenseleri ağırlıklı yazarsın. Sonrasında bunu ChatGPT at ve hatalarını bulup doğrusunu aktarsın ve sebeplerini sor.
Shadowing taktiğini yap. Yani sitcom dizi izliyorsun diyelim. Konuşma cümlesi geçecek o cümleyi sende taklit ediyorsun. Eğer yapabiliyorsan telafuzların için ses kaydı al. Benzetmeye çalış.
Speaking en zor kısmı. Maalesef ülkemiz bunun için yeterli olmadığından ve kendin yabancı birileri bulamıyorsan speaking clublara gideceksin. Belli bir seviyeye geldiğinde preblyden kendine göre hoca bulup onun eşliğinde kendini geliştirebilirsin. En sonda eğer yapabilirsin 6-12 ay da olsa yurt dışına gitmeni tavsiye ederim. Gelişimin için inanılmaz cila olur. Sonrasında bunu TOEFL veya IELTS ile tescillendir. Bunun içinde kursa gitmen gerekecek. O sınavlar biraz daha farklı ama kurumsal işletmelerde CV'ni ön planda tutacağını düşünüyorum.

Kısacası bu işin sırrı istikrar. 2 gün yapıp 3 gün yapmazsan maalesef istediğin sonuca ulaşamayacaksın. Bu süreç 1-2 aylık süreç değil eğer insanüstü zekaya sahip değilsin. Ortalama insanlar maalesef aile yapılarından kaynaklı küçük yaşlarda yabancı dile maruz kalmadığından 15 ve 20'li yaşlarına geldiğinde öğrenmeye başlıyorlar. Hatta 30 yaşında bile başlayan var. Ne kadar geç o kadar yorucu demek. Çünkü beynin çalışma frekansı değişiyor. İngilizce ve Türkçe yapıları itibarıyla zıt bir dil. Kısacası düşünürken tersten düşünmen gerekiyor.

yani ben oyunlardan öğrenmiştim ingilizceyi ki baya da işe yarıyor. Ya da Youtebe dan bazı kamplar var onları izleyebilirsin.

Ayrıca böyle el kitapçıkları var bazı dillerin en çok kullanılan kelimeler falan yazıyor. istiyorsan onu al takıldığın bir şey olursa falan bakarsın.

İng öğrenirken hızlandırmak tamamen para ile alakalıdır. Çok hızlı öğrenmek istiyorsan yurtdışına çıkacaksın. Çünkü zamanı para ile satın alabilirsin başka çaresi yoktur. İmkanım yok diyor isen, her gün adım adım çalışmaktan başka şansın yok.

Uygulamayacak olsanda(inş uygularsın) yapman gereken tek yöntemi anlatayım.

READING: Okumaz isen gelişmez. Reading sana gramer öğretecek, cümle yapılarını öğretecek, kelime hazneni artıracak ve listening yaparken alt yazısını anlamanı sağlayacak.
  • A1 de 10 kitap bul ve her bir kitabı iki kere oku. İlkinde anlamadığın yerlerde çeviri kullan ikincisinde çeviri kullanma. Hatırlamaya çalış. 11. kitap sana kolay geliyorsa( yüzde 60-70'ni anlıyorsan) bir sonraki seviyeye geç A1 de vakit kaybetme.
  • Aynı şekil A2,B1 ve B2 de devam et. Bu tarz kitapları kütüphanelerden bulabilirsin.
  • Sonra ana dili ing olan çocuklara (8-9 yaş) yazılmış, yazarları amerikalı veya ingiliz olan kitapları oku. Bu sefer bulabildiğin kadar oku 50 tane bulabiliyorsan 50 tane oku. örn: diary of a wimpy kid series, Amelia Bedlia series vb.
  • çocuk kitapları da sana kolay geldiğin de artık young adult veya adult kitaplarına geçebilirsin. örn:Conversations with friends
Not: seviyeli kitaplar sana grameri öğretecek çünkü basit dilde yazılıyor, çocuk kitapları ve normal kitaplar günlük konuşma dilinde yazıldığından ve hedefi anadili ingilizce olanlar olduğundan asıl ingilizceyi öğretecek.

diary of a wimpy kid den bir görsel. Görsel amazondan alınmıştır. Bu kitap 7-12 yaşa uygun diye yazıyor.
Eğer buradaki görseli anlıyorsan direkt çocuk kitaplarından başla anlamıyor isen A1 kitaplarından başla.
1755767363484.png

LISTENING: Dinlemez isen gelişmez. En önemli geliştirilmesi gereken skildir. Bunu geliştirmez isen konuşamazsın. dizi/film den önce daha basit dilde listening yapabileceğin kanalları bul. Hem daha basit bir dil kullanırlar hem de bize göre daha yavaş konuşurlar, en önemlisi kelimeleri birleştirmeden konuşurlar örn "i'm going to" der ama filimde gonna diye duyarsın bunu "what are you doing" der ama filmde "whatcha doing" diye duyarsın
Bu kanallar
Yukarıdaki kanalları, yeni bir yotube hesabından takip et. ve o hesaptan sadee ingilizce içerik tüket. Çünkü sana farklı farklı yen ing kanallar tavsiye etsin. Tabi bir süre sonra dizilere de geçmen gerek.

SPEAKİNG : Alt yapını doldurmaz isen konuşamazsın. Alt yapıda reading ve listening ile dolar. yine de pratik yapmaz isen fluent/akıcı konuşamazsın. Bebekler 1,5-2 sene sadece dinler ama sonra çat-pat konuşur bazen dilleri dönmez ama konuştukça konuştukça açılır.
İlk başta sadece ve sadece reading ve listeninge odaklan, listening de altyazılara bakmadan anlamaya başladığında anladıklarını tekrar etmeye başla.

writing : konuştuğun zaman yazabileceksin zaten ama konuşacak birini bulamaz isen yazmakta konuşmak ile aynıdır.

Yapman gereken şeyler reading ve listening, bunları hallettikten sonra speaking arkasından gelecek. Sadece istikrarlı ol her gün adım adım ilerle. Bunun dışında bir şeyle de vakit kaybetme.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı