İng öğrenirken hızlandırmak tamamen para ile alakalıdır. Çok hızlı öğrenmek istiyorsan yurtdışına çıkacaksın. Çünkü zamanı para ile satın alabilirsin başka çaresi yoktur. İmkanım yok diyor isen, her gün adım adım çalışmaktan başka şansın yok.
Uygulamayacak olsanda(inş uygularsın) yapman gereken tek yöntemi anlatayım.
READING: Okumaz isen gelişmez. Reading sana gramer öğretecek, cümle yapılarını öğretecek, kelime hazneni artıracak ve listening yaparken alt yazısını anlamanı sağlayacak.
- A1 de 10 kitap bul ve her bir kitabı iki kere oku. İlkinde anlamadığın yerlerde çeviri kullan ikincisinde çeviri kullanma. Hatırlamaya çalış. 11. kitap sana kolay geliyorsa( yüzde 60-70'ni anlıyorsan) bir sonraki seviyeye geç A1 de vakit kaybetme.
- Aynı şekil A2,B1 ve B2 de devam et. Bu tarz kitapları kütüphanelerden bulabilirsin.
- Sonra ana dili ing olan çocuklara (8-9 yaş) yazılmış, yazarları amerikalı veya ingiliz olan kitapları oku. Bu sefer bulabildiğin kadar oku 50 tane bulabiliyorsan 50 tane oku. örn: diary of a wimpy kid series, Amelia Bedlia series vb.
- çocuk kitapları da sana kolay geldiğin de artık young adult veya adult kitaplarına geçebilirsin. örn:Conversations with friends
Not: seviyeli kitaplar sana grameri öğretecek çünkü basit dilde yazılıyor, çocuk kitapları ve normal kitaplar günlük konuşma dilinde yazıldığından ve hedefi anadili ingilizce olanlar olduğundan asıl ingilizceyi öğretecek.
diary of a wimpy kid den bir görsel. Görsel amazondan alınmıştır. Bu kitap 7-12 yaşa uygun diye yazıyor.
Eğer buradaki görseli anlıyorsan direkt çocuk kitaplarından başla anlamıyor isen A1 kitaplarından başla.
LISTENING: Dinlemez isen gelişmez. En önemli geliştirilmesi gereken skildir. Bunu geliştirmez isen konuşamazsın. dizi/film den önce daha basit dilde listening yapabileceğin kanalları bul. Hem daha basit bir dil kullanırlar hem de bize göre daha yavaş konuşurlar, en önemlisi kelimeleri birleştirmeden konuşurlar örn "i'm going to" der ama filimde gonna diye duyarsın bunu "what are you doing" der ama filmde "whatcha doing" diye duyarsın
Bu kanallar
- ingilizce öğreten kanallar
- ingilizce listenign kanallar
- real life english kanallar
Yukarıdaki kanalları, yeni bir yotube hesabından takip et. ve o hesaptan sadee ingilizce içerik tüket. Çünkü sana farklı farklı yen ing kanallar tavsiye etsin. Tabi bir süre sonra dizilere de geçmen gerek.
SPEAKİNG : Alt yapını doldurmaz isen konuşamazsın. Alt yapıda reading ve listening ile dolar. yine de pratik yapmaz isen fluent/akıcı konuşamazsın. Bebekler 1,5-2 sene sadece dinler ama sonra çat-pat konuşur bazen dilleri dönmez ama konuştukça konuştukça açılır.
İlk başta sadece ve sadece reading ve listeninge odaklan, listening de altyazılara bakmadan anlamaya başladığında anladıklarını tekrar etmeye başla.
writing : konuştuğun zaman yazabileceksin zaten ama konuşacak birini bulamaz isen yazmakta konuşmak ile aynıdır.
Yapman gereken şeyler reading ve listening, bunları hallettikten sonra speaking arkasından gelecek. Sadece istikrarlı ol her gün adım adım ilerle. Bunun dışında bir şeyle de vakit kaybetme.