Neden felsefeyle uğraşanların çoğu ateist, deist, agnostik?

Sorgulamak, boşluğa düşmek insanları o tarafa itiyor olmalı. Müslüman'lar da aslında çok iyi felsefe yaparlar da günümüzde pek kalmadı öyleleri. İbn Teymiyye'nin felsefi argümanları müthiştir.

İmam gazali vs. çok imam var 4 mezhebin imamların bile bir sürü kitabı varken aranan soruların çözümlenememesi imkansız.

Buna öğretilmiş inanç deniyor işte. Sorgulamaktan korkan, önüne ne koyulursa onu yiyenlerin hali tavrıdır bu. Boş konuşup, millete boş konuşuyorsun diyen tayfa.

Sorunun maksadı ya da başka bir şey önemli değil. Önemli olan cevabı. Her şeyi bilen Allah'ın bu sorunun cevabını mı bilmiyor? İşinize gelene cevap var, işinize gelene bu soru kasıtlı, bu soru şöyle, bu soru böyle.

Sorgulamaktan korkmakla zerre alakası yok kuranı 10 dk okuyup yıllarını okumaya ve anlamaya vermiş adamdan daha iyi yorum yapacağını düşünüyorsan sorun senin sorunun, İslam'da kişiler imanını artırsın bilgisiz kalmasın diye dini kişilikler bulunur sorguladım bulamadım, deyip geçiştirmekle olmaz.

İmam gazali vs. çok imam var 4 mezhebin imamların bile bir sürü kitabı varken aranan soruların çözümlenememesi imkansız.

Sorgulamaktan korkmakla zerre alakası yok kuranı 10 dk okuyup yıllarını okumaya ve anlamaya vermiş adamdan daha iyi yorum yapacağını düşünüyorsan sorun senin sorunun, İslam'da kişiler imanını artırsın bilgisiz kalmasın diye dini kişilikler bulunur sorguladım bulamadım, deyip geçiştirmekle olmaz.
Aranan sorunların çözümler, cevapları var tabii ki. Buna rağmen inanmayan adam kendine kabul ettirememiştir o kadar. Kötülük probleminin, Tanrıyı kim yarattı sorusunun ve daha bir sürü felsefi argümanların 13.yüzyılda tartışılmadığını mı zannediyorsun?

MANTIK

Düşünen bir insan, mantık disiplinini edinmeye başlar. Olaylara artık mantıksal bakar.

Örneğin;

• Bir canlının uçma eylemini gerçekleştirmesi için gerekli donanımlara sahip olması gereklidir.

[(Kuş = Uçabilir) = (Serçe = Kuş)] = (Serçe = Uçabilir)

Buna göre koyun uçamadığını düşünürsek koyunun gökten inme olasılığını fizik yasalarına göre kabul etmiyor ve bunlara inanmıyoruz.

Görmediğimiz varlığa inanmak mantık dışıdır, zaten Tanrı'nın varlığını somut bir şekilde kanıtlayamazsın mevzu senin belli çıkarımlardan bulunarak anlamaya çalışman gökten koyun inemez = kuran yalan= İslam yalan. Bu olaylara mucize denir İslam'da mucizelere inanman için dine inanman lazım. Dediğim o ki islama inançla mucizelere inanç aynı şeydir eğer sen mucizelere inanmak istiyorsan İslam'ın sana verdiği mantık çerçevesine bakıp incelemen lazım mucize işi işin son tarafı. :)

Devam dostum isteyen istediği kadar inanabilir. Herkes kandırılmakta özgürdür sonuçta.

Savaşlarda insanlar ölüyor, çocuklar aç susuz kalıyor, hayvanlara eziyet ediyorlar neden tanrı buna müdehale etmiyor o zaman diyorsun, burası sınav öğretmende sınavda öğrenciye müdehale ediyor mu mesela diye cevap veriyorlar.

O zaman lut kavmine neden felaketler gönderdi diyorsun, o allahın takdiri biz bilemeyiz diyolar.

Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu. 🤣🤣 Önce bir tutarlılık sağlayında sonra okuruz.

Dinler sadece belli kesimler güç ve para kazansın diye var. Eğer gerçekten din dediğin kadar saf ve gerçek olsa hacca gitmek için parayı su gibi harcaman gerekmezdi. Hani ibadetler bedavaydı?

Aranan sorunların çözümler, cevapları var tabii ki. Buna rağmen inanmayan adam kendine kabul ettirememiştir o kadar. Kötülük probleminin, Tanrıyı kim yarattı sorusunun ve daha bir sürü felsefi argümanların 13.yüzyılda tartışılmadığını mı zannediyorsun?
13. yüzyıl fazla geç. felsefe insan var olduğundan veri var cevabımı yanlış anlamışsınız islamda bir çok felsefi görüşün ve kişiliklerin bulunduğu sözünüze destek vermek mahiyetinde cevap yazdım. üstelik inanç biraz kişilik meselesidir, dinler sorulara karşı büyük bir argüman verir bu bir çok dinde aynıdır en fazla islamda vardır bu çünkü mezheplerle beraber kollarda çoktur. eşarilik,maturidilik,ahilik vs. vs.

Devam dostum isteyen istediği kadar inanabilir. Herkes kandırılmakta özgürdür sonuçta.

Savaşlarda insanlar ölüyor, çocuklar aç susuz kalıyor, hayvanlara eziyet ediyorlar neden tanrı buna müdehale etmiyor o zaman diyorsun, burası sınav öğretmende sınavda öğrenciye müdehale ediyor mu mesela diye cevap veriyorlar.

O zaman lut kavmine neden felaketler gönderdi diyorsun, o allahın takdiri biz bilemeyiz diyolar.

Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu. 🤣🤣 Önce bir tutarlılık sağlayında sonra okuruz.

Dinler sadece belli kesimler güç ve para kazansın diye var. Eğer gerçekten din dediğin kadar saf ve gerçek olsa hacca gitmek için parayı su gibi harcaman gerekmezdi. Hani ibadetler bedavaydı?
Tanrı her dara sıkıştığınızda size yardım göndereceğim diye bir söz vermedi. Aksine, günleri sizin aranızda döndürürüz, bazen düşman galip gelir bazen siz demiştir.(Ali İmran140)
Lut kavminin helak edilmesinin sebebi, kötü ameller işlemesinden ziyade Peygamberlerinin tebliğini kabul etmemesiydi. Mekkeli müşrikler zaten tebliği kabul etti bir süre sonra, helak edilmeleri için bir sebep kalmadı. Yani savaşta ölen çocuklarla, bir kavmin helak olması aynı şey değildir.
Kaldı ki Allah zaten ashabına yardım etmiştir. 628'de 3 bin kişilik İslam ordusu sadece 10 senede Roma ve Pers topraklarını feth etmiş ve binlerce yıldır var olan medeniyeti yıkmıştır. Bu mucize değil de nedir, hangi toplumda böyle bir devrim görülmüştür?

Savaşlarda insanlar ölüyor, çocuklar aç susuz kalıyor, hayvanlara eziyet ediyorlar neden Tanrı buna müdehale etmiyor o zaman diyorsun, burası sınav öğretmende sınavda öğrenciye müdehale ediyor mu mesela diye cevap veriyorlar.

O zaman lut kavmine neden felaketler gönderdi diyorsun, o Allah'ın takdiri biz bilemeyiz diyorlar.

Bu vakte göre yorumlaman saçma zaten kabe ibadeti geçmişte herhangi bir ücret karşılığında değilidi. sudilerin saçma kurallarını İslam'da karşılaştırmak fazla gereksiz üstüne bu dini siyasetten güç kazanma İslam dininden konuşursak çok sonralardan gelmiştir. peygamber keçe üzerinde yatarmış rivayetlere göre 4 halife dönemindede aynı şekilde halifeler ülkeyi yönetimleriyle ve haksızlık yapmamalarıyla mehşurmuş.
Lut kavmi mevzusu konusunda cahilliğini yüzüne vurmak istemem lakin kuranda yazar bir biz topluma elçi göndermedikçe azap etmeyiz lut kavmi peygamber olan lutu hiçbir zaman kale almamış ve onu alıkoymuşlardır, öğretmen öğrenci mevzusuna göre sınavda sakız çiğneyip öğretmen sakızı çıkarması istenince çıkarmayan çocuğun sınavdan atılmasını örnek verebiliriz. :)

Bu vakte göre yorumlaman saçma zaten kabe ibadeti geçmişte herhangi bir ücret karşılığında değilidi. sudilerin saçma kurallarını İslam'da karşılaştırmak fazla gereksiz üstüne bu dini siyasetten güç kazanma İslam dininden konuşursak çok sonralardan gelmiştir. peygamber keçe üzerinde yatarmış rivayetlere göre 4 halife dönemindede aynı şekilde halifeler ülkeyi yönetimleriyle ve haksızlık yapmamalarıyla mehşurmuş.
Lut kavmi mevzusu konusunda cahilliğini yüzüne vurmak istemem lakin kuranda yazar bir biz topluma elçi göndermedikçe azap etmeyiz lut kavmi peygamber olan lutu hiçbir zaman kale almamış ve onu alıkoymuşlardır, öğretmen öğrenci mevzusuna göre sınavda sakız çiğneyip öğretmen sakızı çıkarması istenince çıkarmayan çocuğun sınavdan atılmasını örnek verebiliriz. :)
Ya dostum diyorum ya ortada kanıt yok, sadece boş laf salatası dönüyor. Her kesin söylenen şeyin kendinizce bir cevabı var. Ama mantıksal açıdan hepsi boş, mantığa sığmıyor. Evrenin sırlarını biliyor diyorsun, hangisini tam söylüyor? Bir şey okuyorsun 1001 farklı yorumu var. Her şeye gücü yeten tanrı kendini doğru ifade edemiyor mu?

Dediğim gibi senin inanman için yeterliyse bilemem, ortada bir kanıt yada kanıtlanabilir bir olay yok sadece hikayeler. Yılana dönüşen asalara, ikiye bölünüp birleşen ay'a, ikiye yarılan denizlere falan inanıyorsa birisi ne diyeyim daha. 🤣

Hadi size iyi tartışmalar, ortada tartışmaya değer bir konu görmediğimden takipten çıktım konuyu.

Seviliyorsunuz. 😘

Görmediğimiz varlığa inanmak mantık dışıdır, zaten Tanrı'nın varlığını somut bir şekilde kanıtlayamazsın mevzu senin belli çıkarımlardan bulunarak anlamaya çalışman gökten koyun inemez = kuran yalan= İslam yalan. Bu olaylara mucize denir İslam'da mucizelere inanman için dine inanman lazım. Dediğim o ki islama inançla mucizelere inanç aynı şeydir eğer sen mucizelere inanmak istiyorsan İslam'ın sana verdiği mantık çerçevesine bakıp incelemen lazım mucize işi işin son tarafı. :)
Mucizeye inanmak = Dine inanmak.. Bu dediğine katılıyorum.

Ama buna mantıksal olarak bakamazsın. Yukarıda kaç kere bahsettim, takan olmadı. Bunlar sizin Keskin Nişancı Yanılgı'sına düşmenizden dolayı doğuyor. Bir kitap, 6000+ ayet var. İçlerinden illa ki bir kaçı tutacak.

Varsayıyorum hangi dile çevirsen de "genişletiyoruz." diyor. Eee? Dünya, 6 günde mi yaratıldı? Bunu ne yapacağız?

O zaman ben de 6000+ kehanette bulunayım, sadece tutanları gündeme getireyim. Benim yarattığıma inanacak mısın?

Senin de dediğin gibi, eğer inanacaksan ben bir şey kaybetmem. Git ve inan. Ama bunu bana dayatma.

Kaldı ki Allah zaten ashabına yardım etmiştir. 628'de 3 bin kişilik İslam ordusu sadece 10 senede Roma ve Pers topraklarını feth etmiş ve binlerce yıldır var olan medeniyeti yıkmıştır. Bu mucize değil de nedir, hangi toplumda böyle bir devrim görülmüştür?
Neden yardım etmiş? Neden yahu, neden? Senin Allah'ın demek ki taraf tutuyor. Boşuna yaratmış Pers'i de, Romen'i de.. Senin Allah'ın "God Simulator" oyununu yapmış ve oynuyor.

Bunu nasıl kabul edebiliyorsunuz anlamıyorum?

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı