Neden Linux kullanan bu kadar az?

Yani UNIX'in kati bir felsefesi var sonucta kesinlikle buyuk topluluklara kendini pazarlamak veya her eve bedava isletim sistemi gibi bir propagandayla gelistirilmiyor. Ben açıkçası son kullanici tabir edilen insanlarin Linux kullanmasini tavsiye etmiyorum ve istemiyorum. Hayatta populerlesen her şeyin kalitesini kaybettigini çocuklugumdan beri deneyimlemis bir insan olarak karsiyim Linux'u kolaylastirmaya calisan veya daha cok insana yaymaya calisan akimlarda, dagitimlara falan. Bahsettigin tipte kullanicilarin Linux'a zarar vermekten baska bir şey yapacagini dusunmuyorum. Dikkatin Linux uzerine cekilmesi faydadan cok zarar getirir bence. Bunun olmamasi icin bazi proprietary yazilimlardan vazgecmek gerekiyor ise ben vazgecmeye hazirim. Felsefesi de buna cok sıcak bakmiyor zaten.
Zaman değişiyor ancak Linux hala zamana karşı direniyor. Ben çok bu durumdan hoşnut değilim. Yeni özellikleri Linux'da görmek istiyorum ve yayılmasını da çok istiyorum. Neden illa komut satırından program çalıştırayım ki? İlla zor mu olmalı, eksik mi olmalı? Ortası yok maalesef. Kişisel tercihler.

Zaman değişiyor ancak Linux hala zamana karşı direniyor. Ben çok bu durumdan hoşnut değilim. Yeni özellikleri Linux'da görmek istiyorum ve yayılmasını da çok istiyorum. Neden illa komut satırından program çalıştırayım ki? İlla zor mu olmalı, eksik mi olmalı? Ortası yok maalesef. Kişisel tercihler.

Ben komut satirini daha cok tercih ediyorum cunku GUI cogu is icin gerekli bir katman degil. Guvenlik aciklari barindirabiliyor stabiliteyi kotu yonde etkiliyor bir sorunla karsilastiginda programdan feedback almanı zorlastirabiliyor. Ben komut satirindan memnunum ve sistemin daha fazla GUI ve kutuphaneleriyle sisirilmesine karsiyim. İllaki ileride bu isleri istedigin gibi yapabilecegin dagitimlar da cikar piyasaya Ubuntu gibi onlari kullanirsin ama ben halimden memnunum açıkçası komut satirindan is yapmayi ilkel bir şey olarak gormuyorum. Daha cok Power userlara kolaylik saglayan bir arayuz bence. Yeni seyler ogrenmeyi ve beyni daha cok calistirmayi zorunlu kilan bir isletim istemi benim icin hos gelmis ben de basit bir kullanici degilim zaten. Dedigim gibi yeni seyler ogrenmekte zorlanan, sevmeyen insanlari sadece Linux'ta degil hayatimin hiçbir yerinde gormek istemiyorum dogrusunu soylemek gerekirse.

Ben komut satirini daha cok tercih ediyorum cunku GUI cogu is icin gerekli bir katman degil. Guvenlik aciklari barindirabiliyor stabiliteyi kotu yonde etkiliyor bir sorunla karsilastiginda programdan feedback almanı zorlastirabiliyor. Ben komut satirindan memnunum ve sistemin daha fazla GUI ve kutuphaneleriyle sisirilmesine karsiyim. İllaki ileride bu isleri istedigin gibi yapabilecegin dagitimlar da cikar piyasaya Ubuntu gibi onlari kullanirsin ama ben halimden memnunum açıkçası komut satirindan is yapmayi ilkel bir şey olarak gormuyorum. Daha cok Power userlara kolaylik saglayan bir arayuz bence. Yeni seyler ogrenmeyi ve beyni daha cok calistirmayi zorunlu kilan bir isletim istemi benim icin hos gelmis ben de basit bir kullanici degilim zaten.
Terminalin evrim geçirmesini isterim aslında. Daha fazlası ve daha iyisi varsa neden olmasın? Bazen en basit en iyi olmayabilir. Atıyorum CLI'den fotoğraf açtığımda GUI'de göründüğü gibi gözüksün, ekran kartı gibi ek donanımlardan gücünü alsın vs.
Dedigim gibi yeni seyler ogrenmekte zorlanan, sevmeyen insanlari sadece Linux'ta degil hayatimin hiçbir yerinde gormek istemiyorum dogrusunu soylemek gerekirse.
O zaman pratik olarak dağ başına gidip yaşamanız lazım. Herkes öyle çünkü :).

Terminalin evrim geçirmesini isterim aslında. Daha fazlası ve daha iyisi varsa neden olmasın? Bazen en basit en iyi olmayabilir. Atıyorum CLI'den fotoğraf açtığımda GUI'de göründüğü gibi gözüksün, ekran kartı gibi ek donanımlardan gücünü alsın vs.
Yani bunu yapabilen terminal emulatorleri vardi sanirim.

Yani bunu yapabilen terminal emulatorleri vardi sanirim.
Window Managerlar tam olarak da bu iş için çıktı ama evet terminal emülatörleri de var bunu yapan. Bİldiğim kadarıyla XFCEninki destekliyordu.

2023 senesinde son kullanıcı tarafında GUI katmanı istememek bana kalırsa saçmalıktır. İnsanlar driver kurmak bile istemiyor, dümdüz exeyi çalıştırıp iki üç kere ileri tuşuna basmak istemiyorlar.

İnsanlar platform bağımlılığı ve o platformda her şeyi yapabilmeyi istiyor. Apple bu sebeple başarılı oldu. Cİhazı alıp 10 sene boyunca stabiliteden ödün vermeden çatır çatır kullanıyorsun. İnsanlar baskısızlık istiyor olabilir fakat bu baskısızlık yanında stabilite ve konfor da istiyorlar ve bunu da aktif olarak en iyi beceren OS Windows, eğer ben hepten kapanmaya razıyım diyorsanız da IOS/Mac OS tarafı.

Bakın arkadaşlar önce şurada anlaşalım, insanlara bazı şeyleri Linuxda yapmak daha kolay gelmese Linux kullanımı dibi görür. ZAten %3 - %5 falan şu anda fakat hiç kalmaz. Ben paket yöneticilerinin rahatlığı ve cihazıma düzgün erişim sağlayabildiğim için, herhangi bir sorun yaşadığımda bunun yolu terminal de olsa yardım alarak çözebildiğim için kullanıyorum ve ekosistem severim.

Bu ekosistem ihtiyacımı ise KDE Connect ve custom bir BTRFS sürücüsü ile karşılıyorum ve yakında bütün cihazlarama Google Drive kuracağım.

Kabul edelim dediğim şey çok güzel. Bunu insanları uğraştırmadan yağan bir firma daha var. Adına da "elma" diyorlar.

GUI katmanı stabilite bozuyor gerek yok, X11 çalışıyor Waylande ne gerek var, abi WMler daha rahat diye diye herkes soğudu. Yahu QT uygulamalarını GNOME Waylandde açınca her şey neden hayvan gibi büyük oluyor. Ben vaz geçtim Nvidia en iyisini yapıyor sadece X11 diyerek çünkü kimsenin kullanıcıyı iplediği yok. X11 hala taş gibi çalışıyor fakat çalışabileceği en ilkel şekilde. WAyland hiç bir yerle uyumlu çalışmıyor diye xWayland diye bir şey eklediler, onun da bir şeye faydası yok.

Hala ne HDR geldi ne de adam gibi bir Fractional Scaling. Ekran gecikmesi göklerde. Uygulama desteği desen Steam olmasa taş kemireceğiz.

Yok abi normalde @Cruslan hocamın çeşitli görüşlerine karşı çıkardım da adam haklı hem de sonuna kadar.

Anlamadiginiz şey Linux'un kar amacı gutmeyen bir kurum oldugu. Bir hizmet amacı gutmuyor yani, napalim adamlarin dogasinda kullaniciyi mutlu etmek gibi bir kavram yoksa? Stallman'in bogazina bicak dayayip ilkelerinden vazgececeksin lan, ben terminal kullanamiyorum mu diyelim? Siz once elmayla armutu karsilastirmayi bir birakin. Bu sekilde tartistigim insanlarin tartismaya deger oldugundan suphe ediyorum cunku. Begenmeyen bence kendisi bir isletim sistemi yazmali. Bu da pek mumkun olmadigi icin sizlanmaya gerek yok.

Hala ne HDR geldi ne de adam gibi bir Fractional Scaling. Ekran gecikmesi göklerde. Uygulama desteği desen Steam olmasa taş kemireceğiz.

İlginçsiniz, bayağı.
Karşılaştırdığınız firmaların ürünleri commercial iken Linux bazında herkes gönüllü ve boş zamanlarında geliştirmeye çalışıyor. Arasında dağlar var. (Dipnot, Linux'a katkı sağlayan firmalardan bahsetmiyorum, çoğunluğu bireyseller oluşturduğu için bireyseller üzerinden konuşuyorum.)
Buna rağmen hem kernel hem userspace bazında Linux daha iyi ve performanslı.
Denilenler gibi yok %1 bile artmıyor falan... :D
Kullanıcı kitlesi az, bu yüzden Adobe gibi firmalar ürün yapmıyor çünkü onlar için işletim sistemi değişikliği kod bazında büyük bir yeniden yazılmaya gidilmesi anlamına geliyor. Küçücük bir kullanıcı tabanı için değer mi? Sanmam. Kullanan bile ne kadar olacak ki?
Ben Steam'in de başta neden Linux'a çıktığını anlamış değilim. Ama Valve'ı tebrik ediyorum.
Ayrıca Linux neden "serverlar için, günlük kullanıcılar için değil"? Ben bu mantığa hala bir anlam veremiyorum. Madem ana mantık sunucular ise, neden hala en yeni çıkan desktop donanımlarını desteklemek adına büyük bir çaba var? Neden laptoplar üzerine duruluyor? Bu OpenBSD mi ana hedefi sunucular olsun?
Ana hedefi sunucular olan distrolar var, kerneli bu işin içine katmayın. Kernel her iki tarafa da olumlu bakmaya çalışıyor.
Bu konuda @gen2'yi tebrik ettim, gerçekten oldukça iyi konuşmuş. Gerçekten tebrik ediyorum, ironik anlamda değil.

Yani ozetlemek gerekirse adamlar diyor ki, biz yazilim gelistiricilerinin, meraklilarin ve kendi ihtiyaclarimizin giderilmesi icin kaynaklari acik olan herkesin gelistirilmesine katkida bulunabilecegi, istedigi seyi eklemekte ozgur oldugu kar amacı gutmeyen sadece insanlik yararina(hizmet degil) bir ekosistem yarattik. Testing asamasinda ve gelistirilmesinde katkida bulunmak isteyenler hos geldi. Amacimiz kimseyle rekabet etmek veya insanlarin istekleri dogrultusunda bir sistem gelistirmek degil. Eger eksik gordugunuz bir kisim olursa bunu raporlayiniz. Bos zamanimiz olursa ve uygun gorursek eklemeye calisiriz. Ayrica begenmediginiz bir kisim varsa kendi projenizle de katkida bulunabilirsiniz. Simdi bunun ustune gelip siz ne bicim insanlarsiniz hiç isletim sistemi boyle olur mu demek ne kadar mantikli? Degil tabii ki. Kendin yapacaksin katkida bulunacaksin. Linux'u kar amacli diger sistemlerle karsilastirirken 1. dikkat edilmesi gereken kural bu.

Anlamadiginiz şey Linux'un kar amacı gutmeyen bir kurum oldugu. Bir hizmet amacı gutmuyor yani, napalim adamlarin dogasinda kullaniciyi mutlu etmek gibi bir kavram yoksa? Stallman'in bogazina bicak dayayip ilkelerinden vazgececeksin lan, ben terminal kullanamiyorum mu diyelim? Siz once elmayla armutu karsilastirmayi bir birakin. Bu sekilde tartistigim insanlarin tartismaya deger oldugundan suphe ediyorum cunku. Begenmeyen bence kendisi bir isletim sistemi yazmali. Bu da pek mumkun olmadigi icin sizlanmaya gerek yok.
Kar amacı gütmeyen demek kafamıza göre her şeyi yapalım demek değil ki. Eksikleri ve hataları görmezden gelemeyiz. Işletim sistemi diyorsak bu bu bu eksiği var deriz. Zaman değişiyor ve Linux buna ayak uyduramıyorsa bu bizim suçumuz değil. FOSS'da zamana ayak uydurmalı. Basma kalıplara sığdıran sizsiniz şu an ki tartışmayı değersiz kılan sizsiniz.

İlginçsiniz bayağı. Karşılaştırdığınız firmaların ürünleri commercial iken Linux bazında herkes gönüllü ve boş zamanlarında geliştirmeye çalışıyor. Arasında dağlar var. Buna rağmen hem kernel hem userspace bazında Linux daha iyi ve performanslı. Denilenler gibi yok %1 bile artmıyor falan... :D
Performans verileri paylaşmanızı rica ediyorum. Bilgisayarımızda Linux kullanıyoruz. Son kullanıcı için uçan kaçan bir şeyler yok burada. İşlemciden aldığım throughput, aldığım FPS veya render hızım artmadı. Performans olarak neyden bahsediyorsunuz.
Kullanıcı kitlesi az, bu yüzden Adobe gibi firmalar ürün yapmıyor çünkü onlar için işletim sistemi değişikliği kod bazında büyük bir yeniden yazılmaya gidilmesi anlamına geliyor. Küçücük bir kullanıcı tabanı için değer mi? Sanmam. Kullanan bile ne kadar olacak ki. Ben Steam'in de başta neden Linux'a çıktığını anlamış değilim. Ama Valve'ı tebrik ediyorum.
Sadece Adobe olarak düşünmemek lazım. Birçok yazılım için geçerli. Aynı donanımdan aynı verimi dahi alamayabiliyorsunuz. Bilgisayarların işyükleri GPU'ya doğru kayıyor ve Linux hala bazı özelliklerden yoksun.
Ayrıca Linux neden "serverlar için, günlük kullanıcılar için değil"? Ben bu mantığa hala bir anlam veremiyorum. Madem ana mantık sunucular ise, neden hala en yeni çıkan desktop donanımlarını desteklemek adına büyük bir çaba var? Neden laptoplar üzerine duruluyor? Bu OpenBSD mi ana hedefi sunucular olsun?
Bir karar verin artık, günlük kullanıcılar için olacaksa 40 sene önce temeli atılan bazı kalıpları yıkmanız lazım. Sunucuların çok fazla çeşidi var. Google veya Cloudflare tek Linux'u kullanan platformlar değil. Günlük işlemcilerle de kurulan sunucular azımsanmayacak kadar fazla. En başta sunucu hedefli her zaman. Yapay zeka gibi yeni trendler yeni donanımların hızlı desteklenmesini gerektiriyor.
Ana hedefi sunucular olan distrolar var, kerneli bu işin içine katmayın. Kernel her iki tarafa da olumlu bakmaya çalışıyor.
Bu konuda @gen2'yi tebrik ettim, gerçekten oldukça iyi konuşmuş. Gerçekten tebrik ediyorum, ironik anlamda değil.
Linux çekirdeği dibine kadar sunucu için düşünülmüş. Her modülde yüksek throughput hedeflenmiş siz ayrıca modifiye etmezseniz.

Kar amacı gütmeyen demek kafamıza göre her şeyi yapalım demek değil ki. Eksikleri ve hataları görmezden gelemeyiz.
Ben eksik veya bir hata gormuyorum, sen goruyorsan katkida bulunup duzelteceksin. Yapanlar da bir eksik gormemisler ya da tamamlayacak vakitleri olmamis ve bu sekilde kullanmakta zorlanmiyorlar ki bu sekilde devam ediyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı