Okulu bırakmak mantıklı olur mu?

Merhaba, biraz dertleşmek istiyorum. 12. sınıfa yeni geçtim ve özel bir lisedeyim. Babam dershane sahibi ve sürekli olarak "ne zaman çalışmaya başlayacaksın?" diye baskı yapıyor. Ancak benim derslere kafam hiç basmıyor; hem TYT hem de AYT konularında bilgim çok az. Çoğu kez özel ders aldım ama yine de dersleri yapamıyorum. Sürekli olarak düşünüyorum: "çalışıp zoru başarıp bilgisayar mühendisi olup masabaşında 100k maaş almak yerine, okulu bırakıp sanayiye ve ticarete atılmak daha cazip geliyor." her saniye bunları düşünmekten bıktım. Ne yapmalıyım sizce? Bu konuda fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Öncelikle ortalama zekada herkes başarılı olabilir, öyle böyle okuyabilir. Anlamamanızın sebebini hiç kendinize sordunuz mu? İkincisi, okumak = para kazanmak değil. Amaç para kazanmaksa okumamak lazım hatta. Tabii çok büyük miktar kazanıyor dediğin meslekler genelde fakat o kadar uğraşacağına kendi işini iyi yapıp büyütüp (ki bu şansa bağlı) o şekilde çok daha zengin olabilirsiniz.

Biliyorum bu konuya şahsi fikrimi katmamam gerekiyor fakat, işini para için yapanlardan da çok bir şey beklemem o isindeki performansı konusunda. Demek istediğim gerçekten tutku ile yapan ve para ile yapan arasında çok fark var.

Öncelikle ortalama zekada herkes başarılı olabilir, öyle böyle okuyabilir. Anlamamanızın sebebini hiç kendinize sordunuz mu? İkincisi, okumak = para kazanmak değil. Amaç para kazanmaksa okumamak lazım hatta. Tabii çok büyük miktar kazanıyor dediğin meslekler genelde fakat o kadar uğraşacağına kendi işini iyi yapıp büyütüp (ki bu şansa bağlı) o şekilde çok daha zengin olabilirsiniz.

Kral o meseleleri geç felsefe sevmem para kazanmayacaksak niye okuyoruz orta çağda değiliz sonuçta para önemli.

Ben de tamamen değil fakat sanki olacakları çok iyi biliyormuşum gibi... İçten içe kemiriyor beni 2 senedir?

Aynı şekil 11.sınıf başından beri düşünüyorum.

Bak güzel kardeşim yaşın küçük bazı şeyleri anlayamıyorsun. Bu yaşlarda başınızdaki sorunlar geriye dönüp bakınca aslında çok normal ve o kadar önemsiz şeyler olduğu anlaşılıyor. Baban senin için iyi kötü uğraşıyor senin için para harcayıp iyi eğitim almanı istemiş ki seni özel okula göndermiş. Ha özel okulların eğitim kalitesi iyi mi değil mi tartışılır. Yer yer devlet okullarından kötü de olabilir. Fakat yine de ortada senin için bir çaba var. Senin görevin bu çabaya karşılık vermek ihanet etmek değil. Bi' kere okul bitirdin diye kimse sana masa başında 100 bin vermez. Kendini geliştirirsen o paraları alabilirsin. Ne bölüm okursan oku o paraları kazanamazsın kendine değer katmadığın sürece. O zaman okumaya ne gerek var sanayide çalışayım diyebilirsin veya ticarete atılayım da. Ama okul sana hayatı öğretmek için yoktur, okul sana öğrenmeyi öğretir. Sana türlü imkanlar tanır, sen öğrenmeye meyilliysen öğrenirsin yok değilsen yapamazsın. Apartmandan bozma daha dün açılmış üniversitelere mühendis olmak için %0 bursla gidip okuyacaksan hiç uğraşma. O diplomayı gerçek hayatta kimse önemsemeyecektir. Ama bunun yerine daha liseyi bile bırakıp sanayide çıraklık yapmak da sana bir şey katmayacaktır. Bu ülkenin %60'ı asgari ücretle geçiniyor. O, ayda 200 bin kazanan birkaç sanayi ustasını görüp de sen de öyle olacağını sanma. Hızlıca çok kazanmanın 2 yolu vardır. 1.si kendine uzun süre değer katarsın, çok iyi fikirler üretirsin ve o fikirlerin piyasada bir fark yaratırsın veya yaptığın işin ehlisindir o yüzden herkes seni tercih eder. 2.si de işini hile hurda ile yapmak. Bunlardan birini yapmadan işinde yüksek kazanç sağlayamazsın. Zoru başarıp okulu bitirmek diyorsun ya emin ol o işin en kolay kısmı. Hayat bir yere kaçmıyor. Eğitimini al illa mühendis olmak zorunda değilsin. Düzgün bir meslek seç, düzgün bir okul seç ona odaklan. Yaptığın işte iyi olmaya çalış. Okulunu bitir diplomanı al sonra ister ticaret yap ister sanayide çalış. O işi yapmayacaksam niye okuyorum o zaman diyebilirsin. Çok basit. Eğitimli biri olmak için. Üniversite insanlara inanılmaz fırsatlar tanır ama bizim toy gençlerimizin aklı bir karış havada olduğu için karı kız ve gezip tozmak dışında bir şey bilmez. Sonra lisans okuduğu için direkt 50 binle özel bir şirkette çalışmaya başlayacağını sanır ve 3 harfli marketlerde günde 12 saat asgari ücretle başlayınca gerçekler ortaya çıkar. Git düzgün bir üniversitede düzgün bir bölümünü oku ister önlisans olsun ister lisans buna takılma. Sen o kurumdan alabildiğini al. Network geliştir, çevre edin, öğrenmeyi öğren, verilen imkanları değerlendir. Ticaretin en önemli noktalarından biri çevre ve insan ilişkileridir. Çevren yoksa insan ilişkilerin iyi değilse ticarette başarı sağlayamazsın.

Bak ben Marmara'da elektronik okudum 2 yıllık. Hayatım boyunca ders çalışmayı da sevmedim. Ama kafam basmadığı için değil sevmediğim içindi. 2 yıllık bölümü 4 yılda bitirdim. En temel sebebi okuldan alabileceğim her şeyi almaktı. 4 yıl kendime düzgün bir staj yeri aradım. Yol kenarındaki bir dükkanda sırf staj yaptım demek için değil gerçekten kendime bir şey katmak için uğraştım. İlk sene bir yer bulamadım. Diğerinde ilk stajımda il özel idaresinde staja başladım. Bana staja gittiğim ilk gün eve git dosya zamanı gelirsin burada yapacak bir şeyin yok dediler. O stajı bıraktım yapmadım. Sonraki sene güç bela Sunny'nin ana binasında staj ayarladım kendime ama onlar da belgeleri ancak teslim tarihinin son günü son 1 saat kala gönderdi o yüzden o sene hiç staj yapmadım son senede de en sonunda istediğim gibi bir yer buldum. Bi' Alman medya ajansında başladım. Yazılımcı olarak girdim. Staj 40 gündü ama ben 80 güne yakın orada çalıştım. Yanımda bi' grafiker oturuyordu. Verilen işlerden boş kaldıkça ona da yardım ettim. O stajdan grafiker olarak çıktım. 2 yıllık bitince tekrar sınava girip fizik kazanmıştım. Ama maddi olarak imkan olmadığı için gidemedim. O staj sayesinde çok paralar kazandım hala da devam ediyorum. Mezun olalı 5 yıl oldu tam. Resmi olarak hiç elektronik alanında çalışmadım ama yazılım ve grafikerlikten iyi iş yaptım. O işler bana fotoğrafçılığı da getirdi Trendyol'a iş yaptım. Şimdi de tüm bu işlerin birleşiminden kendi işimi yapıyorum. Okumasaydım bi' atölyede ev aleti tamir ediyor olurdum veya bi' telefon tamircisi açmış olurdum ama iş parada bitmiyor sadece kendime kattığım bilgi ve donanımlar istediğim her alanda bir şeyler yapmamı sağlıyor. Bugün olur da iflas etsem gidip tekrar yapabileceğim birden fazla mesleğim var. Hayat asla tek bir planla ilerlemez. Ailen zengin imkanların var aptal değilsin sadece hevesin yok. Git imkanlarını değerlendir eğitimsiz kalma. 10 yıl sonra 30'a merdiven dayayınca pişmanlık yaşama. Babana da sakın güvenme her zaman işleri yolunda gitmeyebilir. Benim dedemin fabrikası vardı babam aşırı zengin olarak büyüdü fabrikayı büyüttü ben doğmadan 2 sene önceki krizde faizlerden battı. Ben hiç zengin olarak büyümedim.

Bu arada şu laflara da (İstemediğini yapıp başarılı olmaktansa istediği yapıp başarısız ol.) aldırış etme. Önce istemediğin şeyleri yapacaksın ki gün geldiğinde her istediğini yapabilesin.

Bu arada şu laflara da (İstemediğini yapıp başarılı olmaktansa istediği yapıp başarısız ol.) Aldırış etme. Önce istemediğin şeyleri yapacaksın ki gün geldiğinde her istediğini yapabilesin.

Ama bunun yerine daha liseyi bile bırakıp sanayide çıraklık yapmak da sana bir şey katmayacaktır.

Derslere kafam basmıyor, üniversite okumak değil sanayide çalışmak istiyorum diyen bir gence "Hayır! Hangi bölüm olursa olsun üniversite okuyacaksın!" demeyi bir eğitimci olarak yanlış buluyorum.

Sanayide asgari ücretlerin döndüğünü sanman da yanlış. Eğer bu işlere eğilimi varsa çırak olarak başladığı kariyerinde orta yaşlarına doğru mühendislere taş çıkartacak geliri olur.

Gençlere ne istediğini empoze etmek yerine istediklerini yapmaya teşvik etmeliyiz. Olur da başarılı olursa ne ala, başarısız olursa tyt/ayt girmenin yaş sınırı yok ama sanayide çırak olmanın yazılı olmayan yaş sınırı var.

Derslere kafam basmıyor, üniversite okumak değil sanayide çalışmak istiyorum diyen bir gence "Hayır! Hangi bölüm olursa olsun üniversite okuyacaksın!" demeyi bir eğitimci olarak yanlış buluyorum.

Sanayide asgari ücretlerin döndüğünü sanman da yanlış. Eğer bu işlere eğilimi varsa çırak olarak başladığı kariyerinde orta yaşlarına doğru mühendislere taş çıkartacak geliri olur.

Gençlere ne istediğini empoze etmek yerine istediklerini yapmaya teşvik etmeliyiz. Olur da başarılı olursa ne ala, başarısız olursa tyt/ayt girmenin yaş sınırı yok ama sanayide çırak olmanın yazılı olmayan yaş sınırı var.
Sanayide asgari ücretler de dönüyor evet. Nasıl tüm doktorlar, mühendisler, avukatlar milyoner olmuyorsa tüm ustalar da olmuyor. Sanayide zengin olmanın ilk şartı yolsuzlar yapmak ve müşterileri dolandırmaktır. Conta yaktı diyip 500 liralık malzemeyle 2 saat süren değişim için 40 bin para isterler. Bunu yaparsa ahlaksız ve zengin olabilir evet. Eğitim şunun için önemli yukarıda dediğim gibi " Git düzgün bir üniversitede düzgün bir bölümünü oku ister önlisans olsun ister lisans buna takılma. Sen o kurumdan alabildiğini al. Network geliştir, çevre edin, öğrenmeyi öğren, verilen imkanları değerlendir. Ticaretin en önemli noktalarından biri çevre ve insan ilişkileridir. Çevren yoksa insan ilişkilerin iyi değilse ticarette başarı sağlayamazsın." Bi' eğitimci olarak en büyük eksiğin okuduğunu idrak etme problemin. Cahil ve ahlaksızlık yaparak kısa sürede zengin olmaktansa kültürlü ve ahlaklı bir esnaf olmak her zaman daha iyidir. Okullar sadece finale girmek için yoktur. Siz okulu sadece bu amaçla görüyorsanız daha bir eğitimci olamamışsınız demektir.

Kral o meseleleri geç felsefe sevmem para kazanmayacaksak niye okuyoruz orta çağda değiliz sonuçta para önemli.

Aynı şekil 11.sınıf başından beri düşünüyorum.
Sen okulu bırakırsan anca sanayide çalışırsın en az lise diploması şart ama okumaya niyetin yok demeki

Sanayide asgari ücretler de dönüyor evet. Nasıl tüm doktorlar, mühendisler, avukatlar milyoner olmuyorsa tüm ustalar da olmuyor. Sanayide zengin olmanın ilk şartı yolsuzlar yapmak ve müşterileri dolandırmaktır. Conta yaktı diyip 500 liralık malzemeyle 2 saat süren değişim için 40 bin para isterler. Bunu yaparsa ahlaksız ve zengin olabilir evet. Eğitim şunun için önemli yukarıda dediğim gibi " Git düzgün bir üniversitede düzgün bir bölümünü oku ister önlisans olsun ister lisans buna takılma. Sen o kurumdan alabildiğini al. Network geliştir, çevre edin, öğrenmeyi öğren, verilen imkanları değerlendir. Ticaretin en önemli noktalarından biri çevre ve insan ilişkileridir. Çevren yoksa insan ilişkilerin iyi değilse ticarette başarı sağlayamazsın." Bi' eğitimci olarak en büyük eksiğin okuduğunu idrak etme problemin. Cahil ve ahlaksızlık yaparak kısa sürede zengin olmaktansa kültürlü ve ahlaklı bir esnaf olmak her zaman daha iyidir. Okullar sadece finale girmek için yoktur. Siz okulu sadece bu amaçla görüyorsanız daha bir eğitimci olamamışsınız demektir.

Tüm ustaların milyoner olduğunu dediğimi nereden çıkardın? Okumayı idrak etmeyi bırak kuruntulu şekilde yazmadıklarımı bile yazdığımı sanıyorsun. Sanayide zengin olmanın şartlarını sağda solda duyduğun şeylerle gerçekmiş gibi yazmana gerek yok komik duruma düşüyorsun. Üniversite okumayıp sanayiye giden herkesi ahlaksız yapman da kafa yapın hakkında çoğu şeyi açıklıyor. Üniversite okumayı istemeyen insana "üniversite oku network geliştir" demek de ayrı bir olay. Türkiye Cumhuriyetinin eğitimcisine bu tür laflar etme saygısızlığına değinmiyorum bile senin seviyene inmek benim zararıma olur. Sen seviyesizliğinle değerli sandığın fikirlerini gerçekten değerli öğrencilere empoze etmeye devam et 👍

Sanayi için bir tık geç kaldınız da gene de o kadar gecikmediniz diyebilirim. Bu sene açık liseye geçip bir sanayiye gidebilirsiniz.

Tüm ustaların milyoner olduğunu dediğimi nereden çıkardın? Okumayı idrak etmeyi bırak kuruntulu şekilde yazmadıklarımı bile yazdığımı sanıyorsun. Sanayide zengin olmanın şartlarını sağda solda duyduğun şeylerle gerçekmiş gibi yazmana gerek yok komik duruma düşüyorsun. Üniversite okumayıp sanayiye giden herkesi ahlaksız yapman da kafa yapın hakkında çoğu şeyi açıklıyor. Üniversite okumayı istemeyen insana "üniversite oku network geliştir" demek de ayrı bir olay. Türkiye Cumhuriyetinin eğitimcisine bu tür laflar etme saygısızlığına değinmiyorum bile senin seviyene inmek benim zararıma olur. Sen seviyesizliğinle değerli sandığın fikirlerini gerçekten değerli öğrencilere empoze etmeye devam et 👍
Birader ben hepsine mi laf ettim kısa yoldan zengin olmanın yolu bu dedim. Sen eğitimciysen ben esnafım yıllardır her türlü toptancıyla farklı iş kolundan insanlarla çalıştım iş yaptım. Orta yaşa gelince mühendise taş çıkartacak gelir 30 bin değil milyon kazanmak oluyor işte. Adam 25 yıl it gibi sanayide ömür bitirecek sonra ayda 30-40 bin kazanmayı başarı mı sayacak? Mühendis mezun olduktan 5 yıl içinde o parayı zaten kazanıyor. Orta yaşa gelince de 70 binleri görebiliyor. Ama kendini geliştireni yapıyor bunu. Her mezun olanı değil. O yüzden her sanayiye giden de varlıklı olmaz. İyi yaptığın her meslek iyi kazandırır. Sağda solda duydun dediğin şeyleri kendimi bildim bileli görüyorum. Dürüst esnaftan çok ahlaksızlar var. O conta mevzusunu da birebir yaşadım bütün sanayiyi gezdim hepsi aynı şeyleri söyledi. Hepsi ne kadar dürüst dimi? 2 saatlik işlem 500 liralık parça değişimi 40 bin TL. Herkese böyle dürüst esnaf lazım. Türkiye Cumhuriyetinin eğitimcisi olman seni tanrı yapmıyor düz vatandaşsın. Ne kadar primitif bir zihniyet yazık bu çocuklara gerçekten. Ben de Türkiye Cumhuriyetinin ihracatçısıyım napalım?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı