Okulu bırakmak

Eğer üniversite okursamda işsiz kalıp bölümümle alakalı olmayan bir işte çalışabilirim bu olasılık ta var. Eğer böyle bir olasılık olmasaydı zaten aklımdan bile geçirmezdim böyle fikirleri.
İş olanağı yüksek bölümler tercih edilebilir. Makine mühendisliği için yerli otomobil olsun türkiyede ihtiyaç doğacaktır muhtemelen. Sadece yaptığınız işin en iyisi olmayı hedefleyin.
 
Üniversite yalnızca dersane gibi bir yer değildir. Meslek edindirme yeri de değildir.

Makine mühendisliğini, üniversite okumadan yapamazsınız. Makine mühendiliği okursanız da makine mühendisliği yapmak zorunda değilsiniz. Üniversite size (mühendislik için söylüyorum bunu) mühendislik disiplinini verir. Mühendisliği gerçekten güzel bir şekilde okursanız, yapamayacağınız iş olmaz. Siz keyfinize göre iş seçersiniz sonrasında.

İsterseniz daha ayrıntılı yazabilirim. Tek seferde yazınca yazı çok uzun oluyor, kimse okumuyor.
Yazabilirsen sevinirim.
 
Benim için imkansıza yakın diyelim çünkü o tarz bir yere gitmeden 20-40k arasına girmek için günde en az 7-8 saat çalışmak gerekir bu yüzdende öyle düşünüyorum.


Şu an bir kararım yok sadece fikir almak için açtım konuyu.
7-8 saat çalışacağına, verimli 5-6 saat çalış bak nasıl fark oluyor. Kalan zamanda kafa dinle. Yoksa depresyon kaçınılmaz (kesin bilgidir.)
 
Arkadaşlar okul hayatım boyunca hep başarılıydım. LGS sınavında hatırı sayılır bir puan ile nitelikli bir okula yerleştim. Şu an 10. sınıfa geçtim ve iki senedir hedefim olan makine mühendisliği hakkında düşünüyordum. İzlediğim videolar olsun gördüğüm yorumlar olsun hepsi üniversiteye gerek olmadığı, Türkiye'de üniversite okumanın 4 yıl kayıp olduğunu, üniversite olmadan da olabileceği yönündeydi. Bende bu konu hakkında bayağı kafa yordum ve dedim ki ya üniversite okuyup işsiz kalırsam eğer 16 yaşında çalışmaya başlasaydım şimdi bir birikimim olur ve belki bir iş kurardım diye pişman olursam diye düşünüyorum. Aileme üniversitenin bu zamanlarda iş teminatı olmadığını bunun eskiden böyle olduğunu şu anda istediğim bölümden mezun olan gençlerin bile işsiz kaldığını söylediğimde bana deliymişim gibi baktılar ve işsiz kalanların adı bile bilinmeyen üniversitelerden mezun olduğunu ve iyi bir üniversite ve iyi bir bölümden mezun olanların iş bulabileceğini söylüyorlar bu belki doğru ama iyi bir üniversite kazanmak için dershane ya da kurs gibi yerlere gitmek şart gitmeden yapmak imkansıza yakın. Ailemin beni kurs dershane tarzı yerlere gönderecek maddi gücü olmadığını biliyorum bu yüzden tek başıma iyi üniversite kazanabileceğimi sanmıyorum. Yani iyi bir üniversite kazanacağımı, üniversiteden sonra iş bulabileceğimi düşünüyorum ve finansal özgürlüğümü kazanmak istiyorum.
Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bugün savcıya iş yapmaya gittik adam bana nasıl üniversiteyi kazandığını söyledi. O herhangi bir kursa, dershaneye vs gitmemiş ki o zaman var mıydı bilemeyeceğim belli bir saat üniversiteli arkadaşlarının evine gidiyor oradan dersini dinliyor ve evine dönüyormuş. Ben şu an lise 3'e geçeceğim ve meslek lisesi okuyorum evet meslek lisesi okusaydın en kötü lise bittiği vakit elinde bir meslek olur iş yeri açabilir veya bir yerde kalfa olarak çalışmaya başlayabilirdin. Üniversite okuyan herkeste işsiz kalıyormuş gibi kendini şartlandırma benim tanıdığım İstanbul aydın üniversitesinde makine okuyor kendine iş bulmuştu fakat corona çıkınca müdür kendisini çağırmadı oda zaten gitmedi yani işine dört elle sarılırsan herhangi bir problem yaşayacağını zannetmiyorum tabii bu ülkede tecrübeden daha fazla torpil gerekli o ayrı konu.
Bir ara bilgisayar mühendisi olmak istiyordum ama yazılıma hiç ilgim olmadığı için bu hayalimden vazgeçtim şu anki ilgim otomotiv üzerine.

Ben şu an meslek lisesinde otomotiv okuyorum sadece üniversiteyi kazanmayı deneyeceğim kazanırsam zevk aldığım herhangi bir bölümü okuyacağım en kötü ihtimal üniversiteden mezun olduğum bölümden işsiz kalırsam en kötü bir mesleğim olmuş olacak sanayiye girip otomotiv hakkında bir işte çalışabileceğim markette veya kahve dükkanında çalışmaktan iyidir. Yine dünyaya gelsem yine meslek lisesine giderim hiçte pişman değilim otomotiv derslerinin işleyişi hakkında herhangi bir şey sormak istersen sorabilirsin.
 
Son düzenleme:
Üniversiteye gittiğinizde yalnızca dersler olmayacak.

En başta aynı bölümden ve farklı bölümlerden arkadaşların olacak. Bu arkadaşların her biri sende değişik etkiler bırakacak. Eğer agresif, kavgacı biri değilsen çoğu etki senin için olumlu olacak. Örnek vermek gerekirse birisi derslerde yardımcı olacak, birisine sen derslerde yardımcı olacaksın (bu da aşırı faydalı). Başka bölümlerden arkadaşlarınla konuşurken, farklı bölümlerin ne iş yaptıklarını öğreneceksin, belki onu daha çok sevip oraya geçeceksin ya da geçmesen bile sana genel kültür olarak katkısı olacak. Bunları yazıyorum ancak arkadaşlık ilişkisini çıkar ilişkisiymiş gibi düşündüğüm anlaşılmasın. Arkadaş olduğum kişilerle olacak bu olaylar. Birisinden faydalanmak için arkadaş olmayacaksın.

Üniversitenin bir başka faydası da kulüpler/takımlar. Her üniversitede vardır bu kulüpler. Bunlara katılmak, sana çok fazla katkı sağlayacaktır. Bir projenin baştan sona nasıl ilerlediğini anlamanı sağlayacaktır. Bu tecrübe, iş hayatında da çok fazla olumlu etki sağlayacaktır sana. Bunun dışında, eğer kulüp/takım teknik ise mesleki tecrübeler de sağlayacaktır. Bu da çok değerli bir tecrübe.

Bunlar dışında hocalar kısmı var. Okul okumadığın takdirde göremeyeceğin kişileri görebilirsin, yakın ilişki kurabilirsin. Bazı hocalar antika oluyor ancak kaliteli hocalar da bolca mevcut.

Bu saydıklarım sadece akademik gelişimlerle alakalıydı. Bunlar dışında seni kendi ayakları üzerinde durabilen yetişkin bir birey haline getiren etkiler de var. Onu da gerekirse başka mesajda yazarım. Yeterince uzun oldu zaten, kısaltarak yazmama rağmen.
 
iyi bir üniversite kazanmak için dershane ya da kurs gibi yerlere gitmek şart gitmeden yapmak imkansıza yakın.

Bu düşüncenize katılmıyorum, 11. sınıftan beri dershaneye giden arkadaşlarım barajı bile geçemezken ben evimde hem oyunumu oynayıp hem sınava çalışarak yazılım mühendisliği kazandım. Dershaneyle ve ya özel kurs ile ilgili bir şey değil bu, insanın azmi ve hırsı olması gerekiyor.
 

Geri
Yukarı