Chrome bellek canavarı olayını bırakalı çok oldu. Hatta onun alt yapısını kullanan Opera daha çok bellek tüketiyor. Opera son zamanlarda performans sorunundan dolayı, kendi dayattığı arayüzden vazgeçip, Chromium sunduğu arayüze geçiyor.
Google'ın akıllı teknolojileri ile artık daha basit, daha güvenli ve daha hızlı.
www.google.com
Brave kendi sunduğu reklam, gizlilik engelleme uzantısı ve reklam izleyerek, kripto para kazanma ile öne çıkıyor. İleri de Türkiye üzerinde BAT sistemi açılacak. Youtube Brave reklam engelleyici kapatıp, Brave ödülleri açarsan, 30 saniye reklamı izliyorsun. Sonrasında izlediğin reklama göre belirli bir kripto para kazanıyorsun.
Tarayıcı yeni olduğundan bazı eksiklikleri var. Bellek tüketimi en yüksek Chromium tarayıcısıdır. Reklam engelleme kozmetik süzgeçleri çalışmıyor. Ama gerçekten çok hızlı engelliyor.
The Brave browser is a fast, private and secure web browser for PC, Mac and mobile. Download now to enjoy a faster ad-free browsing experience that saves data and battery life by blocking tracking software.
brave.com
Slimjet dediğim gibi, Chrome sunduğu google oturum açma, sayfayı sağ tıkla kendi diline çevirme, IDM tarzı indirme yöneticisi, şifreleme yöneticisi, kendi reklam engelleyicisi(Kalitesi Opera reklam engelleyicisi gibi), otomatik bellek temizleme özellikleri ile öne çıkıyor. Chromium alt yapısını kullanan en hafif tarayıcı diyebilirim.
En son olarak Şubat 2020, Windows 10 ile gelecek olan Chromium Edge bakabilirsiniz. Ama şu anda, gizlilik ve Netflix için sunduğu 4K dışında pek bir artısı yok. Performans olarak halen Chrome, Brave kadar iyi değil.
Ben Brave uzun zamandır kullanıyorum. Chrome veri toplayan çoğu özelliğini kapalı olarak sunuyorlar.
Diğer Chromium tarayıcılar, bu özellikleri ne yazık ki açık tutuyorlar. (Slimjet, Opera, Vivaldi, Yandex vb.)
Mozilla eski CEO kurduğu, bir ekip tarafından geliştiriliyor. Gizlilik olayına Mozilla gibi bakıyorlar.
Ayrıca ileri de, çoğu tarayıcı da sevilen özellikleri ekleyecekler. Mesela açılır pencere ile video izleme olayı, Operanın sevdiğim bir özelliği ama Opera yavaşlığından nefret ettiğimden kullanmıyorum. Bu özelliği ekleyecekler. Brave yol haritası aşağıda özetlenmiş.
Brave browser for Android, iOS, Linux, macOS, Windows. - brave/brave-browser
github.com
Ayrıca Brave topluluk forumu üzerinden yapılan, geri bildirim ve önerilere açıklar.