Opera GX denediniz mi?

Arkadaşlar merhabalar. Opera'nın Gaming Browser diye nitelendirdiği tarayıcısını deneyen oldu mu? Gayet şık görünüyor. Ekstradan sadece ram ve işlemci kısıtlama gördüm gibi. Tek artısı bunlar gibi.
Çıktığı günden beri kullanıyorum ve karşılaştığım en iyi tarayıcı olabilir artılarını bırakayım karar sizin;
+Şık ve kişiselleştirilebilir tasarım.
+(Bence) Daha kullanışlı haberler arayüzü
+Reklam engelliyici
+My Follow özelliği (çok insan kullanmaz ama kullanana çok büyük rahatlık link kaydetmeyede yarar)
+İndirme yapımında kolaylık ve indirme klasörlerine hızlı erişim hızlı düzenleme
+Video içeriğini küçük ekranda açmak
(ikinci bir ekranınız varsa işinizi yaparken istediğiniz boyutta ayarlayıp oraya da atabilirsiniz)
+Hızlı
+Oyun ve Editle uğraşmama rağmen çoğu kişi gibi kullanmadığım RAM ve GPU kullanımı sınırlama
+VPN ;)
+Crome'a göre daha düzgün çalıştığını düşündüğüm pop-up engelleyici

Aklıma gelen birkaç eksi;
-GX Corner
(Ülkemiz için aşırı gereksiz ve kapatma ayarını bulmak için ömrümü verdiğim bir başlangıç penceresi)
-İlk açılışı çok hantal bilgisayarınız azıcık güçlü ise "windows+tap" komudu ile (w10'da çalışır) ikinci masaüstü açıp oraya bir sekme açın daha sonra birinci masaüstünde açacağınız her yeni sekme hızlı açılır.

Bellek ve CPU sınırlamanın yarardan çok zararı var. Sayfaların performansını düşürüyor.
Slimjet tarayıcısının sunduğu, bellek temizleme ayarı, sınırlama mantığına göre daha istikrarlı çalışıyor.

Zaten Vivaldi tarayıcısı, yani Opera çinlilere satan eski geliştiricisi, Razer ile anlaşıp uyumlu tema yaptı. Çinliler ise aynı şeyi kopyalayıp, iki üç oyun haberi ekleyip, oyun tarayıcısı diye pazardan pay almaya çalıştı.
Ayrıca Opera şu Yandex Zen haber akışından vazgeçmesi gerekiyor. Tarayıcıyı bu kadar yavaş açtıran, bir saçmalık daha olamaz. Çinlilerin şu Rus hizmetlerini, besleme huylarından nefret ediyorum. Aynı saçma olayı Microsoft, Chromium Edge tarayıcısında yapıyor. MSN haber sayfası tarayıcının açılırken can çekişmesine neden oluyor. Bunları sözde kapatma ayarı sunuyorlar. Sadece görsel olarak kayboluyor. Tarayıcıya her girdiğiniz de, çerez oluşturmaya devam ediyor. Yani geç açılma sorununa neden oluyor.

Tamamen tarayıcıdan kaldırma seçeneği ekleseler, belki bu kadar sorun yaşamazlar. Ama kullanıcı sayısı yetersiz olduğundan, Yandex akan paraya razı oluyor. Microsoft ise veri toplamayı beceremediğinden, bu haberler sayfasını dayatmaya devam ediyor.

Rekabet kurumu şu Yandex zen ve MSN haber bir dava açsa fena olmaz. İlla birinin şikayetçi olmasına gerek yok. Mesela Microsoft, Türkiye tarafındaki tarayıcılarına, varsayılan olarak Yandex arama motorunu getiriyor. Yandex insanlar direk kaldırmakla uğraşıyor. Herhangi bir spesifik sonucu bulamayan bu arama motorunun dayatılması da, Microsoft ait Bing Türkiye de ölü olmasını sağlıyor.

Ben hız ve performans arayan herkese, Operadan uzak durmasını öneriyorum.
Tavsiye ettiğim tarayıcılar Chrome, Brave ya da Slimjet.
Chrome bellek canavarı olayını bırakalı çok oldu. Hatta onun alt yapısını kullanan Opera daha çok bellek tüketiyor. Opera son zamanlarda performans sorunundan dolayı, kendi dayattığı arayüzden vazgeçip, Chromium sunduğu arayüze geçiyor.
Brave kendi sunduğu reklam, gizlilik engelleme uzantısı ve reklam izleyerek, kripto para kazanma ile öne çıkıyor. İleri de Türkiye üzerinde BAT sistemi açılacak. Youtube Brave reklam engelleyici kapatıp, Brave ödülleri açarsan, 30 saniye reklamı izliyorsun. Sonrasında izlediğin reklama göre belirli bir kripto para kazanıyorsun.
Tarayıcı yeni olduğundan bazı eksiklikleri var. Bellek tüketimi en yüksek Chromium tarayıcısıdır. Reklam engelleme kozmetik süzgeçleri çalışmıyor. Ama gerçekten çok hızlı engelliyor.
Slimjet dediğim gibi, Chrome sunduğu google oturum açma, sayfayı sağ tıkla kendi diline çevirme, IDM tarzı indirme yöneticisi, şifreleme yöneticisi, kendi reklam engelleyicisi(Kalitesi Opera reklam engelleyicisi gibi), otomatik bellek temizleme özellikleri ile öne çıkıyor. Chromium alt yapısını kullanan en hafif tarayıcı diyebilirim.
En son olarak Şubat 2020, Windows 10 ile gelecek olan Chromium Edge bakabilirsiniz. Ama şu anda, gizlilik ve Netflix için sunduğu 4K dışında pek bir artısı yok. Performans olarak halen Chrome, Brave kadar iyi değil.

Ben Brave uzun zamandır kullanıyorum. Chrome veri toplayan çoğu özelliğini kapalı olarak sunuyorlar.
Diğer Chromium tarayıcılar, bu özellikleri ne yazık ki açık tutuyorlar. (Slimjet, Opera, Vivaldi, Yandex vb.)
Mozilla eski CEO kurduğu, bir ekip tarafından geliştiriliyor. Gizlilik olayına Mozilla gibi bakıyorlar.

Ayrıca ileri de, çoğu tarayıcı da sevilen özellikleri ekleyecekler. Mesela açılır pencere ile video izleme olayı, Operanın sevdiğim bir özelliği ama Opera yavaşlığından nefret ettiğimden kullanmıyorum. Bu özelliği ekleyecekler. Brave yol haritası aşağıda özetlenmiş.
Ayrıca Brave topluluk forumu üzerinden yapılan, geri bildirim ve önerilere açıklar.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı