Hadi Mozilla savunsan anlarım. Chromium alt yapısını kullanan ve Facebook, Yandex, Google gibi reklam servislerinin izleyicilerini tarayıcıya gömen Opera savunmak. Neyse dediğim fanboylara yıllardır laf anlatamıyorum. O yüzden bu konuşmaya devam etmeyeceğim.
@vzzn
Hepsi veri satıyor. Söz de açık kaynak kodlu Mozilla bile bu konu da güven vermez. Ama verini sadece Google satmak varken, Facebook ve Yandex hatta bağlantı da diğer reklam alan şirketler de görüyor. Ayrıca Chrome üzerinden belirli ayarlar yaparak, veri şeylerini kapatabilirsin. Ya da Google çoğu servisini kapatan, gene chromium alt yapısı kullanan brave bakabilirsin.
Opera
Chrome
Amerikan şirketlerinin bu konuda iyi geçmişi olduğundan bahsetmiyorum. Ama çin firmaları para için, çok basit şeyleri yapmaktan bile taviz vermiyorlar.
Brave hız konusunda iyi, ama bellek tüketimin de Mozilla ile eş değer diyebilirim. Zaten Mozilla'dan ayrılan ekip yapıyor. Eğer hız istese önerirdim.
@acv
Brave açık kaynak kodlu, Chromium üzerine inşa edilmiş web tarayıcı yazılımı. Brave Software firmasınca geliştirilmekte olan Brave, gizlilik odaklı bir tarayıcı olmayı hedeflerken; bu yolda çevrimiçi reklamları ve kullanıcıları takip edebilen çeşitli betikleri harici bir eklentiye ihtiyaç...
www.technopat.net
Bu arada Opera çoğu geliştirme konusunu chromium özellikleri ve eski geliştiricilerinin yaptığı vivaldi tarayıcısından geldiğini anlatmaya gerek yok. Vivaldi Razer ile anlaşıp, tarayıcı içine RGB tema koyuyor. Bunu gören Opera 5-6 ay sonra Opera GX adında ışıklı tarayıcı çıkarıyor. Ama hakkını vermek gerek rus yandaşı Yandex zen ile anlaşıp, oyun haberleri temasını iyi yediriyor. Neyse efendim Opera ne zaman tarayıcı içine izleyici gömmeyi bırakır, performans konusunda ve bazı özellikleri chromium alıp kendi özelliği gibi sunmayı bırakır. O zaman insanlara Opera öneririm.