Oy kullanma ehliyeti olmalı mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Zamanında bir siyasetçi dağdaki çobanın oyuyla benim oyum bir mi demişti, o zaman tepki görmüştü ama şu an haklı bence.
Siyasetçi değil oyuncu. Aysun Kayacı. Ayrıca oldukça da sığ bir düşünce. O adam verdiği oyla sadece senin değil kendi geleceğini de belirliyor. Madem problem dağdaki çobanın oyu o zaman muhalefet de dağdaki çobana hitap etsin. Onun da oyuna talip olsuın.

Dipnot: Herhangi bir siyasi düşünceden bağımsız konuşuyorum.

Neye göre belirleyeceksin?
Çok ayrıntılı düşünmedim fakat sınav tarzı bir şey olmalı. Eğitim seviyemiz yükselirse mutlak demokrasi bile olabilir fakat günümüz için pek mantıklı değil. Dediğim gibi, sınav benzeri bir şey olmalı. "Eğitimsiz toplumlarda demokrasi facia doğurur."

Demokrasi, bir eğitim işidir. Eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse oligarşi oluşur. Devam edilirse demagoglar türer. Demagoglardan da diktatörler çıkar.
-Platon

Mesela Japonya'da lise bitirmemiş kişiler oy kullanamıyormuş. Kendi gelişimini tamamlamamış insan nasıl ülkeye etki edebilir diye.
Kaç zamandır herkes sallıyor. Güvenilir bir kaynaktan cevap. Böyle bir bilgi yok, "yanlış".

Ana konumuza gelirsek, lise mezunu ve üniversite mezunu gibi şeyler çok basit kaçar. Gerçekten genel kültürü ölçen bir sınav ile verilebilir diye düşünüyorum.

Çok ayrıntılı düşünmedim fakat sınav tarzı bir şey olmalı. Eğitim seviyemiz yükselirse mutlak demokrasi bile olabilir fakat günümüz için pek mantıklı değil. Dediğim gibi, sınav benzeri bir şey olmalı. "Eğitimsiz toplumlarda demokrasi facia doğurur."

Demokrasi, bir eğitim işidir. Eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse oligarşi oluşur. Devam edilirse demagoglar türer. Demagoglardan da diktatörler çıkar.
-Platon
Peki o sınavı neye göre belirleyeceksin? Zorluğunu da?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı