Oyunlarda akıcılık sorunu

wh1spa

Hectopat
Bilgisayarımı yaklaşık 1 ay kadar hiç kullanmadım öyle boşta duruyordu. Şu an da oyunlara girdiğim de ( BF5, PUBG ) düşük FPS sorunu ve oyunlar neredeyse hiç akıcı gelmemeye başladı. 1 ay öncesine kadar hiçbir sorunu yoktu. Gayet Ultra ayarlarda hiç takılmadan akıcı oynuyordum. Şimdi ise yaklaşık bir 30 FPS tahmini FPS kaybım ve akıcılık tamamen gitmiş ve çok rahatsız edici boyutta. Kasa içi aşırı tozlanma da yoktu ve ona rağmen yine de temizledim.
Fotoğraflarda da görebilirseniz hafif bir karıncalanma olmaya başladı. Böyle bir şey de yoktu.

Sistem;
Ryzen 5 2600 işlemci.
MSI RTX 2060 Gaming ekran kartı
ASUS Prime B450M-K anakart.
AOC 2590PX 144Hz 1 ms monitör.
Corsair Vengeance 3000MHz 2x8 GB.
1 TB HDD.
120 GB SSD.
500W güç kaynağı
Cooler Master MB511 kasa.

Dosya Ekleri

• 3f3a7834-c9bf-463f-a21a-209c00fdc630.jpg
    3f3a7834-c9bf-463f-a21a-209c00fdc630.jpg
    312,4 KB · Görüntüleme: 128
  • 7dca706f-d60a-42cd-867a-cd0b31a8df50.jpg
    7dca706f-d60a-42cd-867a-cd0b31a8df50.jpg
    226,2 KB · Görüntüleme: 114
Son düzenleyen: Moderatör:
Sorun birden fazla yerde olabilir. Pc bileşenleri köprü gibi. Ekran karti tozlanmış olabir basit bir sorun olabilir. PSU sıkıntı olmuş olabilir. Tek tek hepsini test etmen gerekebilir. Ben böyle durumlar da şunu yapıyorum. Direk temiz Win10 Pro 1903 sürümü ile kurulum yapıyorum. Windows Uptade güncelleme yapmaya devam eder iken NVDIA ise ekran kartın, NVDİA nın sitesinden güncel sürümü indirip kuruyorum. Sonra Windows ile gerekli tüm güncellemeleri yapıp bitiriyorum. Bu grupta neden ise Driver Booster'a karşı bir önyargı var. Lisanslanmış Driver Booster ile geri kalan oyun bileşenleri olsun Net framework gibi işlemci köprü vs ne varsa ekran kartı hariç program sayesine guncelliyorum. Driver booster yüklemezsem herşey güncel gözüküyor aygıt yöneticisinde dahil.. Ama bir ton seyin guncellenmemis olduğunu görüyorum. Velhasıl bu sorunu böyle atlatiyorum.. Şayet sorun devam eder ise önemli bileşenleri İşlemci, Anakart, Ram, ekran kartı, SSD veya HDD gibi bileşenleri test ediyorum. Mutlaka birinde patlak veriyor ve ordan sorunun çözümü ile yola çıkıyorum. Bu sayede yüklenen bir programmi hata veriyor yoksa windows kurulumunda mi sorun gibi birden fazla kafa kurcalayan sorunlardan uzaklaşmış oluyorum. Sorun odaklı yürüyorum. Kısa sürede çözüme kavuşuyorum. Ha birde son olarak önemli bir not eklemek isterim. Buna benzer bir sorunum olmuştu akıcılık vs gibi sorun yaşamadım sadece 20 FPS bir kaybim olmuştu. Bunun sebebini de şöyle buldum. NVDİA experience programinda ekran karti güncellemesi olduğunu gördüm ve guncellemistim. Megerse bana gelen güncelleme sürümünün 2 çeşiti varmış. Ayni sürüm güncelleme ama içerikleri farklı. Biri oyun oynuyorsan oyun için gelen sürümü yüklüyecekmişim diğeri ise çizim photoshop içinse onu yükleyecekmişim. Ben doğal olarak yanlışlıkla oyun için olan sürümü değilde çizim vs olan sürümü indirmişim. Bu yüzden düşük FPS alıyor imişim. Format atmadan DDU ile ne varsa temizledim. Oyun için olani kurdum ve yoluma sorunsuz devam ettim. Uzun bir yazi oldu. Deneyimlerimi paylaştım. İnşallah içlerinden size yararlı bir bilgi çıkar.

Sorun birden fazla yerde olabilir. Pc bileşenleri köprü gibi. Ekran karti tozlanmış olabir basit bir sorun olabilir. PSU sıkıntı olmuş olabilir. Tek tek hepsini test etmen gerekebilir. Ben böyle durumlar da şunu yapıyorum. Direk temiz Win10 Pro 1903 sürümü ile kurulum yapıyorum. Windows Uptade güncelleme yapmaya devam eder iken NVDIA ise ekran kartın, NVDİA nın sitesinden güncel sürümü indirip kuruyorum. Sonra Windows ile gerekli tüm güncellemeleri yapıp bitiriyorum. Bu grupta neden ise Driver Booster'a karşı bir önyargı var. Lisanslanmış Driver Booster ile geri kalan oyun bileşenleri olsun Net framework gibi işlemci köprü vs ne varsa ekran kartı hariç program sayesine guncelliyorum. Driver booster yüklemezsem herşey güncel gözüküyor aygıt yöneticisinde dahil.. Ama bir ton seyin guncellenmemis olduğunu görüyorum. Velhasıl bu sorunu böyle atlatiyorum.. Şayet sorun devam eder ise önemli bileşenleri İşlemci, Anakart, Ram, ekran kartı, SSD veya HDD gibi bileşenleri test ediyorum. Mutlaka birinde patlak veriyor ve ordan sorunun çözümü ile yola çıkıyorum. Bu sayede yüklenen bir programmi hata veriyor yoksa windows kurulumunda mi sorun gibi birden fazla kafa kurcalayan sorunlardan uzaklaşmış oluyorum. Sorun odaklı yürüyorum. Kısa sürede çözüme kavuşuyorum. Ha birde son olarak önemli bir not eklemek isterim. Buna benzer bir sorunum olmuştu akıcılık vs gibi sorun yaşamadım sadece 20 FPS bir kaybim olmuştu. Bunun sebebini de şöyle buldum. NVDİA experience programinda ekran karti güncellemesi olduğunu gördüm ve guncellemistim. Megerse bana gelen güncelleme sürümünün 2 çeşiti varmış. Ayni sürüm güncelleme ama içerikleri farklı. Biri oyun oynuyorsan oyun için gelen sürümü yüklüyecekmişim diğeri ise çizim photoshop içinse onu yükleyecekmişim. Ben doğal olarak yanlışlıkla oyun için olan sürümü değilde çizim vs olan sürümü indirmişim. Bu yüzden düşük FPS alıyor imişim. Format atmadan DDU ile ne varsa temizledim. Oyun için olani kurdum ve yoluma sorunsuz devam ettim. Uzun bir yazi oldu. Deneyimlerimi paylaştım. İnşallah içlerinden size yararlı bir bilgi çıkar.
İlginiz için çok teşekkür ederim. Gündüz temiz bir format atarak ve tüm parçaları tek tek sökerek içini dışını komple temizlemeyi düşünüyorum. Zaten bu parçaları mart ayı gibi toplamıştım çok eski de değil . Yaptığım birşey de yok. Öyle boş duruyordu 1 ay. Birden farklı parça olduğu için sorun hangisinde çözmek cidden zor iş . Extra deneyecek parçam yok çünki. Artık deneme yanılma ile
1 ay içinde kasaya zarar gelmiş olabilir mi ? Düşme gibi ? işlemci soğutucusunun fotoğrafını atarmısınız ?
Hiç dokunulmadı . Sadece yattı kasa :D

Dosya Ekleri

• 20a1931c-ce98-4a2b-a1d8-650563b6eca9.jpg
    20a1931c-ce98-4a2b-a1d8-650563b6eca9.jpg
    283,6 KB · Görüntüleme: 78
İşlemcinizi stok soğutucu ile kullanıyorsanız sıcaklık değerlerinde anormal bir durum yok. Ekran kartınızın kullanımı düşük gözüküyor. Format atmakta üşenirseniz DDU ile ekran kartı driverını kaldırıp, güncel olanı kurun. Belki çözüm olabilir.
Bende yazılımsal olarak düşünüyorum. En kısa sürede yapacağım

Bende yazılımsal olarak düşünüyorum. En kısa sürede yapacağım
''akıcılık tamamen gitmiş ve çok rahatsız edici boyutta'' demişsiniz. FPS değerleriniz resimlerde akıcılığı bu kadar farkedecek kadar düşük değil. Monitörünüzün veya oyunların 144 Hz'de çalıştığından emin olun. Belki 60 Hz'ye falan düşmüştür.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı