Oyunlarda neden Türkçe dil seçeneği yok?

• Konuyu başlatan lanje
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 81
  • Görüntüleme 4.961
Sen tek bir ülke olarak 200-300 bin satış sayılarına ulaş, dilinin kaç ülkede konuşulduğunun önemi yok. Çince kaç ülkede konuşuluyor? Japonca? Korece? İtalyanca?
Dünyada gördüğüm en saçma yorum sanırım bu. Hocam "çince kaç ülkede konuşuluyor" derken hangi maddenin etkisindeydiniz? Çünkü Çin başlı başına 1.5 milyar insandan oluşuyor ve kendine ayrı has bir pazarı var :D Lütfen hocam ya :D

Çünkü Çin başlı başına 1.5 milyar insandan oluşuyor ve kendine ayrı has bir pazarı var. :D Lütfen hocam ya. :D
Benim gördüğüm en saçma yorum da sanırım seninki. Orada Japonca örneği var, Korece örneği var, İtalyanca örneği var.

Toplam 4 dil örneğinden sadece 1 tanesine yorum yapıyorsun. Diğer üçünü okuyacak durumun yoktu herhalde.

Bir dilin kaç ülkede konuşulduğunda ya da kaç kişinin konuştuğundan bağımsız sadece satış sayılarının bu dil desteğinde etkisi olduğunu söylüyorum o mesajda. Anladığın kısma bak, hem de arkasından 3 tane daha örnek var. Ülkedeki okuduğunu anlama seviyesi gerçekten çok düşük, PISA skorlarına bakarak şaşırmıyorum zaten. Kendi ana dilinde okuduğunu anlama seviyesi 70 ülke arasında 50. sırada...

Screenshot_142.png

Son düzenleme:
Benim gördüğüm en saçma yorum da sanırım seninki. Orada Japonca örneği var, Korece örneği var, İtalyanca örneği var.

Toplam 4 dil örneğinden sadece 1 tanesine yorum yapıyorsun. Diğer üçünü okuyacak durumun yoktu herhalde.
Bu saydığın ülkelerdeki insanların hepsinin evinde hobi olarak birer oyun konsolu ve birer bilgisayarı mevcut. İnsanların refahı ve alım gücü konusunda sorun olmadığı için oyun yapımcıları bu ülkelerin dillerini çıkarıyor. Ayrıyeten bu saydığınız ülkeler zaten bir çok büyük yapımların AA oyunların ve AAA oyunların stüdyolarının bulunduğu ülkeler. At gözlüğünüzü çıkarırsanız sizin ülkenizin konumunun her alanda elle tutulur bir yerde olmadığını anlarsınız.

Aslında verdiğiniz İtalyanca, Korece, Japonca ve Çince örnekleri bir oyunun iki nedenden ötürü dil desteği verdiğini açıklar. İlki, kısıtlı bir alanda konuşulan alım gücü yüksek ülkelerin dilleri; ikincisi ise 1 buçuk milyarlık devasa bir pazarın varlığı. Çinin alım gücünün düşük olması nüfus gücünün yanında bir şey ifade etmez. Hangi alan olursa olsun, ister dijital oyun endüstrisi, ister sinema ister savaş endüstrisi, hiç kimse 1 buçuk milyarlık bir kitleyi görmezden gelemez.

Bu saydığın ülkelerdeki insanların hepsinin evinde hobi olarak birer oyun konsolu ve birer bilgisayarı mevcut. İnsanların refahı ve alım gücü konusunda sorun olmadığı için oyun yapımcıları bu ülkelerin dillerini çıkarıyor.
Kendi ağzınla benim dediğim yere geliyorsun. Bu tek ülkede konuşulan dillerde bile satış sayıları yüksek mi? Yüksek. Dil desteği çıkması için yeterli satış yapılıyor mu? Yapılıyor.

Muhalefet yapmayın demiyorum, muhalefet olmadan hiçbir konuda fikirler gelişmez ama bunu yaparken önce denilen şeyin içeriğini anlamak lazım.

At gözlüğünüzü çıkarırsanız sizin ülkenizin konumunun her alanda elle tutulur bir yerde olmadığını anlarsınız.
Sonuç ne? Ben Türkiye'nin şimdiki durumuyla ilgili mi bir şey demişim? Yoksa satış sayıları beklenen düzeye gelmediği sürece dil desteğini vermezler mi demişim?

Ben ne diyorum, sen ne diyorsun... Türkiye'de alım gücünün azlığının nedenini ya da insanların neden hobi sahibi olamadığından bahsetmiyoruz. O başka bir tartışmanın konusu, ertesi sabah tutuklanmaktan korkmayan varsa gelsin tartışalım başka bir konuda.

Çinin alım gücünün düşük olması nüfus gücünün yanında bir şey ifade etmez.
Çin'in mi alım gücü düşük? Senin bütün yılda 15-20 bin sattığın araba modelini orada tek başına satan bayiler var. Senin buradaki satış sayının onlarca katı fazlasını satın alacak kadar kişinin alım gücü var.

Çin pazarı küçük bir pazar olsaydı, Orta Afrika Cumhuriyeti kadar alıcı kitlesi olsaydı kimse umursamazdı o dili eklemek için.

Çin'in mi alım gücü düşük? Senin bütün yılda 15-20 bin sattığın araba modelini orada tek başına satan bayiler var. Senin buradaki satış sayının onlarca katı fazlasını satın alacak kadar kişinin alım gücü var.

Çin pazarı küçük bir pazar olsaydı, Orta Afrika Cumhuriyeti kadar alıcı kitlesi olsaydı kimse umursamazdı o dili eklemek için.
Bence siz okuduğunuzu anlamadınız. Velev ki Çin'in alım gücü, İtalya, Japonya ve Kore'ye göre düşük olsun. Tek başına 1 buçuk milyarlık nüfus yeter diyorum bir oyunun dil desteği vermesine.
Vay anasını sayın seyirciler. 3 Kişi tartışıyoruz fakat üçümüz de aynı fikri savunuyoruz. Bu kadar mı dolmuşuz aga biz?
He valla. Tek değişken satış rakamları olamaz, başka faktörler de var dedim. Yanlış mı dedim :)

Velev ki Çin'in alım gücü, İtalya, Japonya ve Kore'ye göre düşük olsun. Tek başına 1 buçuk milyarlık nüfus yeter diyorum bir oyunun dil desteği vermesine.
Düşün; şirketin var, bir oyun yapıyorsun. Sonra 1.5 milyar nüfusu olan bir ülke var ama 1.5 milyar kişiden en fazla 40-50 bin tanesinin oyun alacağını biliyorsun. Sen bir şirket olarak o ülkenin nüfusunu önemsemezsin, kaç tane satılabileceğini önemsersin. Seni ilgilendirmiyor o ülkenin kaç yüz bin milyar trilyon nüfusa sahip olduğu, seni ilgilendiren şey orada kaç bin/milyon satılacağı.

Düşün; şirketin var, bir oyun yapıyorsun. Sonra 1.5 milyar nüfusu olan bir ülke var ama 1.5 milyar kişiden en fazla 40-50 bin tanesinin oyun alacağını biliyorsun. Sen bir şirket olarak o ülkenin nüfusunu önemsemezsin, kaç tane satılabileceğini önemsersin. Seni ilgilendirmiyor o ülkenin kaç yüz bin milyar trilyon nüfusa sahip olduğu, seni ilgilendiren şey orada kaç bin/milyon satılacağı.

Nijerya'da 210 milyondan fazla insan yaşıyor, Güney Kore'de 51 milyon insan yaşıyor. Arada 4 kat nüfus farkı var ama gel gelelim terbiyesiz oyun şirketleri 51 milyonu dikkate alırken 210 milyonu umursamıyor. 210 milyonu neden umursasın? 10-20 bin satmak için mi? Hangi oyunda Hausa dilini gördün de Koreceyi görmedin?
arkadaşım benim dediğimi söylüyorsun farkına mısın? Ben de senin dediğini söylüyorum. Elbette bir şirket, ne kadar kar yapabilir bunu hesaplıyordur. Ama sen olayı sadece kârlılığa indirgiyorsun. Ben de bir dilin evrenselliğini ve gücünü de hesaba katıyorum. Neyse... senin dediğin gibi olsun.

Ben de bir dilin evrenselliğini ve gücünü de hesaba katıyorum.
Son olarak şuna cevap verirsen sevinirim ama dürüst olmanı rica ediyorum. Şirket kurdun, oyun yaptın ve bunu yaparken zaten klasik şekilde İngilizce geliştirdin. Oyun yapımının son yılı hangi dillere destek vereceğini seçmen gerekiyor, ona göre çeviri ücretleri, lisans ücretleri, çalışan iş gücünü ayarlaman lazım. Orada 4 tane dil var destek vermeyi düşündüğün, bunlardan hangilerine destek verirdin?

Dil 1 - Alım gücü ortalama olan 20 ülkede toplam 500 milyon civarı insanın konuştuğu bir dil var. Bu ülkede senin çıkaracağın oyun türündeki orijinal satış sayıları 500 bin civarında. Toplamda 5 milyon satış yapabileceğini öngörüyorsun, bu dili konuşan ülkelerdeki orijinal içerik tüketme oranı az ama sana 500 bin satışı sadece burası getirebilecek potansiyele sahip.

Dil 2 - Bu ülkede konuşulan dil başka yerde konuşulmuyor ama ülkenin alım gücü ortalamanın üzerinde. 120 milyon nüfusa sahip ama 400 bin civarı satış yapabileceğini gösteriyor sana benzer türdeki oyunların satış projeksiyonları.

Dil 3 - Bu dili konuşan 1 milyar insan var ama halk kendi basit ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. Sadece bu ülkede bu dil konuşuluyor. Yaptığın türdeki oyunların önceki satış sayıları ise 20-30 binlerde sürünüyor, korsan içerik kullanma oranı 1 orijinale karşı 300 civarında.

Dil 4 - Bu dili 10 ülke kullanıyor, toplam nüfus 250 milyon ama bu dili konuşan ülkelerdeki toplam satış sayısı 50 bin civarında kalıyor. Halkın orijinal içeriğe para verme kültürü yok alım gücü ortalama olsa bile.

Bu dillerden hangilerini desteklerdin? Destekleme nedenin ne olurdu?

İşte firmaların da mantığı bu, 1. ve 2. dilleri destekleyip diğer 2 dili desteklemiyorlar. Bunun "sadece kâr" güdümünden başka bir nedeni mi var ortada?

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı