Pakistan'da Airbus A320 düştü

Arkadaşın dediğine göre ilk iniş denemesinde motorlar yere sürtünmüş. Sonrası go-around ve stall.
Anladım evet mantıklı ama motorun yere sürtmesi için ya iniş takımları açılmamışdır ya da uçak pistin yanlarındaki çamura doğru batması gerek ama çamura batarsa zaten daha uçak kalkamaz gibi. Siz ne düşünüyorsunuz?

Arkadaşın dediğine göre ilk iniş denemesinde motorlar yere sürtünmüş. Sonrası go-around ve stall.
Peki hocam bu sürtünme cidden uçağın düşmesine sebep olabilir mi? Bir de motor nasıl sürtebilir ki zemine? Gövdeye göre yüksekte konumlanmış durumda değil mi? Sola veya sağa yatık falan inmesi gerekmiyor mu bu sürtünme için diyeceğim bu sefer de kanat uçları sürter. Bu nasıl bir kaya büyü?

Peki hocam bu sürtünme cidden uçağın düşmesine sebep olabilir mi? Bir de motor nasıl sürtebilir ki zemine? Gövdeye göre yüksekte konumlanmış durumda değil mi? Sola veya sağa yatık falan inmesi gerekmiyor mu bu sürtünme için diyeceğim bu sefer de kanat uçları sürter. Bu nasıl bir kaya büyü?
Resime göre her iki motorda sürtmüş. Sağa ya da sola yatık inmesi uçağın tek motorunu sürter gibi geliyor.

Resime göre her iki motorda sürtmüş. Sağa ya da sola yatık inmesi uçağın tek motorunu sürter gibi geliyor.
Başka türlü nasıl olacak ki? İniş takımları açık olmasa bile gövdesi sürtmez mi motorlar yerine? Motorlar nasıl sürtmüş anlamadım. Aklıma da hiçbir yöntem gelmiyor. En fazla bir tanesi sürter gibi o da çok zor.

Başka türlü nasıl olacak ki? İniş takımları açık olmasa bile gövdesi sürtmez mi motorlar yerine? Motorlar nasıl sürtmüş anlamadım. Aklıma da hiçbir yöntem gelmiyor. En fazla bir tanesi sürter gibi o da çok zor.
Kaza biraz karışık gibi. Keşke havalimanında ilk iniş denemesindeki iniş anı da kameralara yansısaydı. İnşallah Fransa'dan gelecek olan heyet en doğru şekilde değerlendirebilir.

@Shimada Sensei Ben kazayı detaylı araştıramadım, zamanım olmadı açıkçası. Ben uçaklara dair şeyler araştırınca birçok kaynak okuyup tek tek süzgeçliyorum çünkü. Karşıma çıkan ilk kaynağa göre bir sonuca varmıyorum. Şu an sitelerde dönen haberlerde gerçek verilerden çok teoriler dönüyor, dedikleri doğru olsa bile nihai sonuçlar olmadığından kimse kesin bir sonuca varamaz.

Diyelim ki dedikleri gibi 2 motor da piste sürttü. Bu nasıl olabilir? Burun iniş takımı açılmamıştır ve pilot bunu fark etmeyip uçağı 3 derecelik açıyla indirirken, ana iniş takımı piste değdikten birkaç saniye sonra oturması gereken burun iniş takımı yoksa özellikle motorların alt kaportası sürtmekten çok yere şiddetli bir şekilde çarpıp hasar alabilir. Böyle bir şey olduysa, fark edildikten sonra go around deneyip, iniş takımını tekrar açmaya çalışırken motorların anasını ağlatıp, stall'a düşmüş olabilirler.

Dediğim gibi göreceğiz.

Son düzenleme:
@Shimada Sensei Ben kazayı detaylı araştıramadım, zamanım olmadı açıkçası. Ben uçaklara dair şeyler araştırınca birçok kaynak okuyup tek tek süzgeçliyorum çünkü. Karşıma çıkan ilk kaynağa göre bir sonuca varmıyorum. Şu an sitelerde dönen haberlerde teoriler dönüyor, nihai sonuçlar olmadığındna herkesin ağzında bir şeyler dönüyor.

Diyelim ki dedikleri gibi 2 motor da piste sürttü. Bu nasıl olabilir? Burun iniş takımı açılmamıştır ve pilot bunu fark etmeyip uçak 3 derecelik açıyla inerken kilit noktaya kadar ulaşırsa motorlar hava alıklarına doğru sürtebilir. Bunu fark edip go around deneyip, iniş takımını tekrar açmaya çalışırken motorların anasını ağlatıp stall'a düşmüş olabilirler.

Dediğim gibi göreceğiz.
Hocam dikkatimi çekti. Pilot konuşmasında motoru kaybettik diyor. Her iki motorda dursaydı motorları kaybettik derdi büyük ihtimal. Çünkü pilotlar "engine" ve "engines" kelimelerine çok dikkat ediyorlar ama şu da var. Diyelim ki sol motoru kaybetseydi büyük ihtimal "1 numaralı motoru kaybettik" derdi. Tabi uçak o haldeyken pilotların panik yapabileceğinide unutmayalım.

Pilot konuşmasında motoru kaybettik diyor. Her iki motorda dursaydı motorları kaybettik derdi büyük ihtimal.
Yanlışın var. Konuşmalara baktım şu an. Pilot ''we have lost engines'' demiş. 2 motorun gittiğinin bilgisini ATC'ye ulaştırmış. ATC Pist 25'e yönlendirmiş tekrar. Pilot roger demiş. Daha sonra ATC pistlerin tekrar iniş için temiz olduğunu söyledikten sonra pilotlar mayday vermiş. Akabinde de uçakla olan iletişim kesilmiş.

Düşük irtifada 2 motorun gitmesi, emercensi verip inecek düz bir arazinin veya gölün olmaması maalesef kaçınılmaz son yaratır... Bu uçuşta coğrafya nedeniyle baştan şansızlarmış. Bu sebeple havalimanı çevresinin düz, boş olması ve şehirden biraz uzakta olması önemli bir detay...

Yanlışın var. Konuşmalara baktım şu an. Pilot ''we have lost engines'' demiş. 2 motorun gittiğinin bilgisini ATC'ye ulaştırmış. ATC Pist 25'e yönlendirmiş tekrar. Pilot roger demiş. Daha sonra ATC pistlerin tekrar iniş için temiz olduğunu söyledikten sonra uçakla olan iletişim kesilmiş.
Hocam tam anlaşılmıyor ben ondan dolayı galiba "engine" anladım.

Hocam tam anlaşılmıyor ben ondan dolayı galiba "engine" anladım.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı