Powerade zararlı mı?

Arkadaşlar, Powerade'yi redbull ile karşılaştırmayın. Powerade, spor sırasında terleyerek kaybettiğiniz mineralleri yerine koymak adına üretilmiş bir üründür ve kafein içermez. Yaptığınız spora bağlı olarak, aşırıya kaçmamak şartıyla (1 şişeyi geçmeyin) içmenizde zarar yoktur. Hatta terleyerek kaybettiğiniz sodyum, magnezyum, potasyum gibi tuzları vücudunuza geri kazanmanıza yardımcı olur.

Aynısını yazdım :D.
 
Her şeyin fazlası zararlıdır bunu unutmayın. Su gibi zararsız diyebileceğimiz bir içeceğin bile fazla içildiği zaman zararı olabilir. Gelelim enerji içeceklerine piyasada çokca enerji içeceği var ancak sizin bahsettiğiniz powerade vb içecekler enerji içeceği değildir burn, redbull gibi içecekler enerji içeceği adı altında satılır. Powerade'in tam olarak özelliği şudur egzersiz sırasında ter ile birlikte vücuttan giden sodyum ve potasyumun kısa sürede tekrar yerine getirmektir böylece egzersiz sırasında performans kaybı daha az olur. Havanın sıcaklığına göre ne kadar powerade tüketeceğinizi belirleyebilirsiniz ama günde iki şişeden (büyük boy) fazla içilmesi önerilmez. Powerade'i egzersiz sırasında içmek sizin için daha iyi olacaktır. Redbull vb enerji içecekleri için ise şunu söyleyebilirim bu içeceklerin resmi sitesine girip bakarsanız içinde neler olduğuna ve ne işe yaradıklarını öğrenebilirsiniz site de bu içeceklerin yararlarından bahsediliyor ama aşırı kullanım sonucu ne gibi zararlar vereceğinden hiç bahsedilmiyor nedense. Yani oradaki yazıları okuyan bu konuda pek bilgisi olmayan kişiler bu tür içecekleri günün hemen her saatinde su gibi tüketebilirler. Hatırlar mısınız bilemiyorum ama redbull ülkemize ilk geldiğinde içerisindeki kafein oranı epey fazlaydı (net hatırlamıyorum ama 450MG olabilir) bu yüksek oran küçük çocuklar ve kafeine karşı hassas kişilerde bazı sorunlara yol açabiliyordu hatta bazı ölüm olayları bile yaşanmıştı hatırlarsanız. Tarihi net hatırlamıyorum ama Google'dan aratırsanız bulabilirsiniz bir basketbol maçında 18 yaşında bir sporcu devre arası olunca 4 adet redbull içmişti ve 3. periyotun sonunda kalp krizinden hayatını kaybetmişti aşırı kafein herkes için zararlı olabilir illa kafeine karşı hassas olmanıza gerek yoktur. Kafeinin yararı olduğu kadar zararı da elbette vardır. Gece yarısı redbull içtiğiniz takdirde uykuya dalma sorunu yaşarsınız çünkü kafeinin uyanık kalmanıza yardımcı olur o nedenle içinde kafein olan içecekleri uyku saatine yakın zamanlarda tüketmeyiniz. Kana çabuk karışan bir madde olduğu için uyarıcı etsiki vardır o nedenle etkilerini hemen gösterir canlılık ve enerji verir ama dediğim gibi yararının yanında zararı da vardır limiti belirlemek size kalıyor. Ben egzersiz esnasında powerade gibi içecekleri tüketmenizi öneririm antrenman boyunca performansınızın yüksek olmasına yardımcı olur. Tabi bunlar da tek başına yeterli değildir su gibi powerade içmek de doğru değil o nedele yoğun spor yapıyorsanız kaybettiğiniz kadar suyun da vücudunuza geri döndüğünden emin olu.

icon_smile_wink.gif

11 yaşındaki çocuğa verdiğiniz tavsiyeye bak.
 
Bu enerji içeceği değil ki zaten. Redbull ya da bilimum enerji içecekleriyle karşılaştırmanın anlamı yok. Maden suyundan farkı kolay ve hızlı içilebilmesidir. Her gün 1 litre kola içmektense, salak saçma enerji içeceklerine para vermektense ihtiyacınız olduğunda alıp bundan için 1 tane. Abartmadığınız sürece sorun olmaz.

Sporcu içeceği diye boşuna denmiyor. Vücudun spor sırasında kaybettiği mineral ve suyu kısa sürede geri almak için maltodekstrin İÇERİR. Yerinde ve doğru miktarda kullanırsan ciddi bir sorun açmaz.
 
Su, dekstroz,fruktoz, asitliği düzenleyiciler (sitrik asit, sodyum sitrat, malik asit, potasyum sitrat), aroma vericiler, kıvam artırıcılar (akasya gamı, ağaç reçinesinin gliserol esterleri), mineral tuzlar (magnezyum klorür, kalsiyum klorür, potasyum fosfat), tatlandırıcılar*(sukraloz, asesulfam potasyum), renklendirici (brilliant blue).

Yapay tatlandırıcı dışında içinde endişe verici herhangi bir madde bulunuyor gibi gözükmüyor.
 
Evet anladıkki sen ne olduğunu biliyormuşsun powerade dediğin şey çok fazla zararlıdır mesela en önemlisi kalp atışlarını bozar kalbi tetikler ve kalp krızıne neden olur. Büyüyene kadar tüketme demişsin böyle içeceklerin hiçbir zaman tüketilmemesi gerek tamamen yasaklanması gerek onun yerine su içilmesi gereklidir ayriyeten o enerji içeceğini için her kim olursa olsun karaciğeri kaldırmaz herkes için zararlıdır lütfen konu hakkında bilgi sahibi olmadan yorum yapmayınız kötü ve zararlı olan bir şeyi belli bir yaştan sonra içilmesini tavsiye etme.
Sosyal platformlarda, "boş gezenin boş kalfası" tabirine uyan senin kalıbında çok fazla ergen çocuk var. Bu yeni nesilin kronik problemi, bilmeyip bilir gibi ahkamda bulunmak, her olguya parmak atmak. Çünkü "farklı çıkma ataklığı" içgüdüsü bulunduruyorsunuz. Bir şeylere karşı çıkayım da, benim dediğime saygı duyulsun yavvv!! Muhalefet olam yav!! Gerçekten üzücü ve sinir bozucusun. Su tüketimi ile elektrolit yenileyen bir takviye içeceği kıyasa koyuyorsun. Elektrolit nedir desek bilmez, bünyenin bileşenlerinden tek bir unsura hakimiyetin de yoktur elbet ki. Aylak aylak içi bomboş yorumlar yapmak yerine, makale sun görelim. Aa doğru, makale nedir, bilmiyorsun çünkü hala ergen bir ortaokullusun. Belki de lise, ne fark eder. :D
Bir sporcu takviye bir şeyler kullanacaksa kesinlikle o protein olmalı. Yani birçok şey var ama başı protein çeker.
Protein kas ve tendon oluşumunda etkilidir. Protein elbet ki önceliktir ama birincil değildir. Kalsiyum, omega ve tüm vitamin türleri dengeli alınmalıdır. Yalnızca kaslara değil, kıkırdak ve eklem bölgelerinin de beslenmesi gerekmektedir. Sakatlık hassasiyetini azaltmak için Tip 1 ve Tip 2 kolajen içeren besinler tüketilmelidir. Başı protein çekmiyor, protein başlarından biri.
 
Son düzenleme:
O kadar eminim ki, konuya yorum yapanların hiçbiri powerade nedir, bilmiyor.

" Powerade, spor sırasında terle kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin (sodyum-potasyum) hızlı bir şekilde geri kazanılmasına destek olur. Böylece, spor yaparken kendi performansınızı en yüksek seviyede uzun süre göstermenize yardımcı olur."


Powerade bunun yanında enerji metabolizmasında rol oynayan b3, B6 ve B12 vitaminlerini içerir. Dünya çapında satıldığı her ülkede sağlık bakanlığı onayı vardır. Bu bir takviyedir, "redbull ile karıştırmayın!" Son 5-6 yıla dek çok ünlü futbolcular aktif olarak tüketiyorlardı. Kimi sponsor, kimi maç öncesi ısınmalarda kaybedilen elektroliti yenilemek ve dengelemek için tüketiyordu. fakat 11 yaşında genç bir sporcu için elbette ki önerilmez. Vücut gelişimi tamamlandıktan sonra kullanılması gerekir. Bu da 20 ve sonrası yaşlara işaret eder. Bu türlü takviye spor gıdalarını senin yaşındaki bir gencin karaciğeri kaldırmaz. büyüyene dek asla tüketme!

En güzel cevabı veren ve en açıklayıcı olanı senin cevabın olmuş. Yine de herkesin cevabı için teşekkürler.
 
Enerji içeceği tarzı içecekler önermem. Enerji içeceği içtikten sonra ölen gençler var. Ayrı olarak eczaneden ilaç alabilirsin ama onları bilmiyorum ve oradaki insanlara da sor daha iyi bilgi verirler.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı