Programlama için matematik şart mı?

Daha önce aynı sorunun sorulduğu başka bir konuda yazdığım cevabı aşağıya ekliyorum:

Soruyu sadece yazılımla değil, bilgisayarın tüm alanıyla ilgili olarak cevaplamak istiyorum. Öncelikle yazılım alanında matematik bilirsek program yazarken istediğimiz algoritmayı daha efektif bir yoldan halletmiş oluruz. Bu demek değildir ki matematiği iyi bilmeyen birisi iyi kod yazamaz. Yazar, fakat arka planda matematikte bilmediği bir şeyi aslında kendisi bulmuş olur ya da uzun yoldan yapar. Mesela bunları şöyle açıklayayım:

1) matematiği bilmeyen biri 5x5 boyutundaki bir resmi nasıl yan yatırır?

Eki Görüntüle 1014151

Yazılımcının düşüncesi: “resmi sola yatırmam demek resmin üst yatay tarafını sol tarafta yukarıdan aşağıya (dikey) indirmem demektir:”

Eki Görüntüle 1014152

|=====>

Eki Görüntüle 1014155

Yani aslında bu kişi matematik bilmese bile bu işin algoritmasını kurdu ve güç bir yoldan yaptı ama matematik bilen birisi bunu çok rahat anlayacak ki buna matematikte “matrisin devriği (transpose of matrix)” deniyor bu da matematikte matris konusunu bilen yazılımcının algoritmik düşüncesi:

Eki Görüntüle 1014156
Görüldüğü üzere matematik bilmeyen bir yazılımcı bu işi mantığını kullanarak aslında matematikteki matrisin transpozunu bilmeden yaptı.

2) matematiği bilmeyen bir yazılımcı A'dan B'ye kadar olan sayıları nasıl toplar?
A = 83
ve b = 1887 diyelim.

Yazılımcının düşüncesi: “bir tamsayı değişkeni belirleyip ilk değer olarak 83'ü atayayım: İnt t = 83. daha sonra da 1887´ye kadar sayan bir döngü kurup t değişkenine bu döngüdeki sayı değerini atayayım:”

Eki Görüntüle 1014157

Mesela burada yazılımcı matematik konularından mahrum olmanın cezası olarak zaman alan bir döngüyle işi halletmeye çalıştı. Sıkıntı şu; A'dan B'ye kadar olan sayılar ne kadar çoksa döngü de o kadar kez çalışıyor, bu da performans kaybı demektir. Halbuki gauss yöntemini bilen bir yazılımcı bunu çok basit ve kısa zamanda sonucu bulacak şekilde tasarlayabilirdi. İlk sayı A, b ise son sayı):

Eki Görüntüle 1014158

Görüldüğü gibi formül asla sayının ne kadar büyük olduğuna bakmadan hemen sonucu veriyor: 1777925

Daha fazla uzatmak istemiyorum. Bunun yerine kabaca şöyle diyebilirim:

  • Görüntü işleme konusuyla ilgileneceksen matrisleri ve doğrusal cebiri (+ trigonometri de lazım olur) bilmelisin.
  • Algoritma performans analizi yapmak için köklü sayılar, üslü sayılar ve logaritma bilmeni öneririm.
  • Oyun motoru veya oyun programcılığı için trigonometri ve doğrusal cebir bilmelisin.
  • Üçgenlerin ve yuvarlakların olduğu her yerde trigonometri bilmek önemli. Mesela herhangi bir grafik kütüphanesi kullanmadan şekiller çizmen lazım ya da sıfırdan bir grafik kütüphanesi yapıyorsun ve haliyle bu şekilleri oluşturan fonksiyonları trigonometri kullanarak kendin yazacaksın.
  • Bilgisayar organizasyonu gibi bir konuyu devreler konusuyla birleştirip işin içine devreleri sokarsan boolean cebiri (hoş bu ayrık matematik altında bulunan ve normal matematikte olmayan bir konu – yani bilgisayarcılar-elektronikçiler için bir konu aslında) bilmen faydalı olur.
Uzatılabilir.

Kısaca tekrar etmem gerekirse matematik bilmeden çok iyi programlar yazabilirsin ama bazı konularda matematikte ilgili konuyu bilmediğin için o işi yapamayabilirsin. Yani Android Studio'da bir mobil uygulama yapmak için matematiği iyi bilmene gerek yok ama işin temeline inip daha iyi algoritmalar tasarlayabilmek için ve diğer başka matematik gerekli olan işler için matematikte ilgili konuları iyi bilmelisin.

Sana şunu söyleyeyim: Matematik okullarımızda anlatıldığı gibi, ne idiği belirsiz olan, oradan oraya akan anlam veremediğimiz sayılar ve ezbere yapılan bir alan değildir. Ben okulda matematiği hiç anlamayan biriydim. Bu yüzden canım çalışmak da istemezdi. Ne zaman çalışmaya kalksam okullar ve sınavlar için yazılmış, matematiğin aslına uymayan kitaplardan matematik öğrenemediğim için matematiğe ısınamamıştım. Lakin matematikteki bu konuların sırf eğlence olsun diye değil, gerçek hayattaki bazı sorunları çözmek için keşfedildiğini düşünürdüm ve bu yüzden de öğrenme isteği oluşurdu. Daha sonra Amazon sitesinden İngilizce olarak yazılmış matematik konularının her biri ayrı kitap olarak yazılmış olanları bulup okumaya başladım ve hala daha okuyorum ve öğreniyorum. Sana da tavsiyem okul için ezbere formüllerle anlatan ve konunun neye hizmet ettiğini anlatmayan okul/sınav kitaplarından uzak dur ve okuldan/sınavdan bağımsız olarak yazılmış (ki benim bildiklerim İngilizce) matematik kitaplarından konuyu öğrenmek için çaba göster. Daha sonra göreceksin ki matematikte olan konuların hiçbirisi öğrencilerin derslerden geçip geçemeyeceğini ölçmek için keşfedilmemiş, gerçek hayattaki sorunları ölçmek için ya da basitleştirmek için keşfedilmiş. Bilgisayarları ve yazılımları da gerçek hayattan ve mantıktan ilham alarak tasarladığımız için matematik işimize yarıyor.

Eğer amacın şu an için programlama dili öğrenmek ise çok fazla veya karmaşık matematik ağırlıklı örnekler çözmene gerek yok. Daha iyi programlamayı anlatan kitaplar var. Matematik konularını şimdiden programlama ile beraber öğrenmeye çalış. Daha sonra veri yapıları ve algoritmaları öğrenmeye çalış. Eğer matematik öğrenmeye daha başlamadıysan işte bu noktada matematik konularını da bu konuyla beraber öğrenmeye çalış. Çünkü veri yapıları ve algoritma analizi içerisinde matematik konularını barındırırlar. Şunu unutma bilgisayar ve yazılım asla programlama dili bilmek değildir. Dil sadece araç olarak kullanılır. Asıl önemli olan gerekli iş için en uygun algoritmayı tasarlayabilmek ve bilgisayarda uğraştığın alanı iyi bilmektir.

Çok ama çok teşekkür ederim. Amazon sitesinden kitap arayacağım.
Amazon sitesinden kastığınız bu site mi?
 
@Eray T hocamın kusuruna bakmayın, sanırım kendisi yazılımı "Hello World"den ibaret sanıyor. Kompleks algoritmik yapılardan, dinamik programlamadan haberi yok. Açsın baksın bakalım şirketlerin mülakat sorularına. Bir tanesini matematik bilmeden yapabiliyorsa daha da konuşmuyorum. En basitinden permütasyon, kombinasyon bilmek zorundasın. İş görsel programlamaya girince trigonometriden tut limit, türev her şeyi bilmek zorundasın.
Hocam yazılım konularında hep yorumlarınızı gördüm hep karamsar bakıyorsunuz.
 
Hocam yazılım konularında hep yorumlarınızı gördüm hep karamsar bakıyorsunuz.
Yazılım konularında sinir olduğum 2 şey var:
1) İnsanlar genellikle kendi öğrenme tarzlarını ve aşamalarını genel geçer bilgi gibi paylaşıyor ve buna sinir oluyorum.

2) İnternette kolayca bulabileceği ve hakkında milyon tane kaynak olan soruları burada soranlar. Sadece burada değil Stackoverflow'da da soranlara sinir oluyorum.
 
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

"Even if 99% of the time you won't need it, there is a 1% chance that you might and it is in those moments that separate out a great programmer from average ones."
 
Yazılım konularında sinir olduğum 2 şey var:
1) İnsanlar genellikle kendi öğrenme tarzlarını ve aşamalarını genel geçer bilgi gibi paylaşıyor ve buna sinir oluyorum.

2) İnternette kolayca bulabileceği ve hakkında milyon tane kaynak olan soruları burada soranlar. Sadece burada değil Stackoverflow'da da soranlara sinir oluyorum.
Hocam belki sıkıntı sizde düşündünüz mü hiç? 17 yaşında bu kadar sinir genç yaşlanırsınız.
 
Yazılımcılık programcılık gibi işlerde matematik şart matematik hayatımızın her alanında lazım olacak.
Şimdiden iyi çalışmalar.
 
Hocam belki sıkıntı sizde düşündünüz mü hiç? 17 yaşında bu kadar sinir genç yaşlanırsınız.
Hocam gören de küfürler yağdırıyorum sanacak. Yine de yapıcı eleştirinizden dolayı teşekkür ediyorum, eğer sinirliymişim gibi gözüküyorsam daha sakin mesajlar yazmaya çalışırım bundan sonra.
 

Geri
Yukarı