Arkadaşlar, konuyu tartışıyoruz ama birşeyleri göz ardı ediyoruz. Diyelim 1200-1300 TL verdik ve PS4 aldık. Oyunlar yaklaşık 130-140 lira. Senede 10 oyun alsak ve kardeşlik yapsak 700 TL gibi bir rakam ödeyeceğiz. Cihazı 6 sene kullandığımızı varsayarsak, 1200+(700*6)= 5400 TL maliyeti var. Şuan güncel iyi bir bilgisayar toplamamız gerekse 2800-3000 TL gibi bir parayı gözden çıkarmamız gerekiyor. Şuan 3000TL'ye topladığımız bilgisayar ile 6 sene oyunları sorunsuz oynama imkanımız % kaç? Bence öyle bir ihtimal yok 3. seneden sonra upgrade yapacağız yada yeni bir sistem toplayacağız. 3-4 sene donanım fiyatlarının aynı olduğunu varsayarak düşünürsek 3000+3000= 6000 TL. Bu sadece makineye yaptığımız yatırım. Bunun oyunu da var. Diyelim BF4 online oynamak istiyorsun vereceksin yine 120-130 TL. Böyle durumları düşündüğümüzde PC'nin maliyeti daha fazla. Ama şöyle avantajları var;
PS'de yapabildiğiniz herşeyi(exclusive oyunlar hariç) , PC'de yapabilirsiniz. Üstüne üstlük, program yazarsınız, daha keyifli bir şekilde sürf yaparsınız, ve en önemlisi grafiklerde güncel kalırsınız. Ama daha çok yatırım yapmanız gerekir.
Playstation'a upgrade yapamassınız, yapabileceğiniz tek upgrade HDD'yi sığasını büyütmek yada SSD ile değiştirmek olabilir. Ama kafanız rahat olur, bu oyun çalışır mı, çalışmaz mı, ultrada açar mıyım açamaz mıyım gibi dertlerle uğraşmassınız. Bunun yanında, oyun geliştiricilerin bir çoğu, artık konsollara daha fazla ağırlık veriyor. PC'de oynadığımız oyunların bazı portlanmış oyunlardır. Keşke hepimizin bütçesi yetse de iki platformada sahip olsak, ikisinin de keyifini yaşasak. Bu konuda tartışılacak çok fazla şey var. İhtiyaçlar ve bütçe göz önünde bulundurulmalı. Ben şahsen, bir oyun bilgisayarım olmasa ve oyun oynayacak bir cihaz almak istesem öncelikle Playstation alırım. Zaten öyle de yapmıştım bundan 5 sene önce. Fakat kendi paramı kazanmaya başlayınca iyi bir bilgisayarda oyun oynama keyfinden de mahrum kalmak istemediğim için bir oyun bilgisayarı topladım.
Kısaca özetlemek gerekirse,
Playstation daha optimize, kullanımı daha kolay ve sorunsuz oyun oynanabilecek bir cihaz. Fakat oyuna ayıracak bütçeniz yoksa uzak durmanız gereken bir cihaz.
Bilgisayar ise, sanal ortamda her istediğinizi yapabileceğiniz ucu bucağı olmayan bir derya. Ama sıkıntısı daha fazla, problem çıktı mı insanı uğraştıran ama uğraşmasını seven insana keyif veren bir cihaz. Bence bir eksisi de sürekli upgrade istemesi, belki de PS oyunlarına ayıracağınız parayı sıfırlayacak kadar bütçe isteyen bir ortam. Bu seçimi yaparken birçok perspektiften bakabilirsiniz. Her birinde de farklı cihazı almak mantıklı gelir. O yüzden, ekonomik olarak durumunuzu gözden geçirip, ne istediğinize karar vermeniz daha önemli ( Mesela sadece FPS oynayacağım diyorsanız, PS almak mantıksız gibi.).
Son birşey ekleyeceğim, eğer günlük kullanım için bir bir laptobunuz yada masaüstü bilgisayarınız yoksa PS almayın. Elimden geldiğince konu hakkındaki düşüncelerimi detaylıca belirtmeye çalıştım.