R5 2600 sistemde Mad Max CPU kullanımı yüksek

Bugün içerisinde oyunu Steam üzerinden satın aldım ve oynamaya başladım fakat oyunu hangi grafik ayarlarına çekersem çekeyim CPU kullanımı hep yükseklerde kalıyor ve işlemci sıcaklığım 75 derecelere çıkıyor. Oyunu 60 FPS sabit oynuyorum.

Bu yazının altındaki resimde Nihai Performans modu açık fakat Dengeli moduna da alsam sıcaklığı 70-75 derecelere ve yüzde 70 ile 78 arası kullanıma çıkıyor.

Mad Max - Nihai Performans Modu.png

Bu alttaki resimde ise Güç Tasarrufu Modu açık ve hiçbir şekilde FPS düşmesi yaşamıyorum. Sıcaklık değerleri 60 derecelere varmıyor bile fakat kullanım yüzdesi 80'lere çıkıyor.

Mad Max - Güç Tasarrufu Modu.png

Sistemim:
CPU: AMD Ryzen 5 2600 (Overclocklu değil)
GPU: MSI GeForce GTX 1660 Ventus XS O.C
RAM: 8 GB 2666 MHz

Sadece 2 sorum var.
1-) Nedeni ne olabilir?
2-) Herhangi bir donanımsal sıkıntı çıkarır mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Belki de ekran kartı gerektiği kadar üstüne yük almadığı için, yük işlemciye kalıyordur ve ondan yüksek değerdedir. Bir kapatın 60FPS'i bakalım.
Mad Max Screenshot 2020.10.10 - 01.40.28.73 (2).png

Dediğini yaptım hatta bütün grafik ayarları en yükseğe çektim durum bu. Genellikle FPS 100'ün üstünde. Bazen 140 - 170'leri görüyor. Şu an Dengeli Mod'da.

Ben de o GTX 1660'ın %10-15 daha az performanslı olan GTX 1060 6 GB modelini i5-7500 ile kullanmama rağmen o Mad-Max'te ultra ayarlarda %90-100 gibi kullanım değerlerine ulaştığımı hiç hatırlamıyorum açıkçası. Gerçekten 6C/12T bir CPU'ya göre yüksek bir değer, söz konusu Assassin's Creed Origins veya Battlefield 1 Online olsa tamam diyeceğim ama bunda bir gariplik var gibi sanki. Arka planda herhangi bir program/yazılım veya açık herhangi bir şey çalışıyor mu? İyice kontrol ettiniz mi? Ek olarak Afterburner üzerinden alt çekirdek kullanımlarını da aktif hale getirin, bir de öyle bakalım. Belki de SMT devrede değildir, bilmeyiz. Ayrıca o RAM'i özellikle de Ryzen tarafı için çift kanal 2x8 16 GB minimum 3000 MHz olacak şekilde ilerleyen zamanlarda yükseltip güncellemeyi ihmal etmeyin, şu an için 2666 MHz Mad Max için herhangi bir sorun teşkil etmez, asıl etki edecek senaryolar işlemciye yükü optimizeli çeşitli modern uygulama ve oyunlarda olur genelde. Bu da ek tavsiyem olsun size.

Son düzenleme:
Belki de ekran kartı gerektiği kadar üstüne yük almadığı için, yük işlemciye kalıyordur ve ondan yüksek değerdedir. Bir kapatın 60FPS'i bakalım.
Genelde bu tip durumlarda özellikle de senaryo tabanlı oyunlar için konuşursak 60 FPS kilidinin kalktığı durumlarda işlemci kullanımı da ekran kartının kullanım oranının artmasına bağlı olarak bazı istisnalar dışında (Metro Exodus gibi) yükseleceği gibi (ekran kartının çalışma hızının artmasına bağlı olarak otomatik olarak işlemcinin de gerekli grafik veri işlem proses ve transfer işlemlerini stabil ve maksimum performansı kayıpsız bir şekilde işleyip sunabilmesi için ilgili süreci hızlandırması vs şeklinde de yorumlayabiliriz bir nevi), dikey eşitlemenin aktif olduğu durumlarda ise bu parametrik değerin bir nebze de olsa nispeten azalması beklenir genelde, tabii genel olarak oyun CPU + GPU veya daha çok GPU'ya bir tık daha önem verecek şekilde optimize edilmişse bu tip bir durumla karşı kaşıya gelinmesi daha olası gibi geldi bana. En azından kendi sistemimden yola çıkarak, zibilyon tane oyun çalıştırıp oynamış biri olarak bunları gözlemlediğimi söyleyebilirim. Sizin söylediklerinizde de herhangi bir sıkıntı yok zaten, daha çok işlemci yüklü ağır oyunlarda karşılaşılabilir bir senaryo gibi geldi bana, ama yine de bir grafik ayar kalitesini düşürmek kadarki gibi bir etki yaratmayacaktır muhtemelen.

Son düzenleme:
Ben de o GTX 1660'ın %10-15 daha az performanslı olan GTX 1060 6 GB modelini i5-7500 ile kullanmama rağmen o Mad-Max'te ultra ayarlarda %90-100 gibi kullanım değerlerine ulaştığımı hiç hatırlamıyorum açıkçası. Gerçekten 6C/12T bir CPU'ya göre yüksek bir değer, söz konusu Assassin's Creed Origins veya Battlefield 1 Online olsa tamam diyeceğim ama bunda bir gariplik var gibi sanki. Arka planda herhangi bir program/yazılım veya açık herhangi bir şey çalışıyor mu? İyice kontrol ettiniz mi? Ek olarak Afterburner üzerinden alt çekirdek kullanımlarını da aktif hale getirin, bir de öyle bakalım.
Görev Yönetici'sine baktığımda oyunun kullandığı işlemci %59-%65 arasında geziyor. Dediğiniz gibi bütün işlemci kullanım yüzdelerini aktifleştirdim. Resimde Görünen %100'lük kısımlar harici bütün çekirdeklerin kullanım yüzdelerinde oynama var.
Mad Max.png

Mad Max.png

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı