R5 2600 ve RX 570 Sistem Donuyor ve cızırtı yapıyor

Görüntü donması şunlara bağlı aşağıdakileri iyice kontrol edin;
- Anakart veya ekran kartı kasaya sağlam bir şekilde oturtulmamış olabilir. (En yaygın olanı bu)
- PSU yetersiz geliyor olabilir.
- İşlemci soğutucusu oturtulurken işlemciye aşırı baskı uygulanmış olabilir.
- En son ihtimal ekran kartı bozulmuş olabilir.

Sorunu şöyle tarif edebilirim. Windows'ta crash dump hatası aldığımızda hoparlöre gelen cızırtılı sesin benzerini duyuyorum, ses çevre birimlerinden birini çıkardığımızda kulaklığa gelen sese benziyor, eş zamanlı olarak da görüntü donuyor. Yarım saniyeden kısa bir sürüyor ve düzeliyor. PC yük altındayken de boştayken de oluyor. BIOS, Windows, Ekran Kartı Driver'ı updatelerinin hepsini yaptım. Stres testine soktum. Windows bellek tanılamadan RAM'leri taradım. Aygıt yöneticisinden driverları tek tek güncelledim. Sorun yine devam ediyor. Yapabileceğim başka bir şey varsa yardımlarınızı bekliyorum.

Şimdiden teşekkür ederim.

Sistem özellikleri:
Ryzen 5 2600
MSI Armor RX570 4 GB O.C EDİTİON
Gigabyte B450M S2H
Corsair Vengeance LPX 3000 MHz CL16 8 GB (2X Single Kit)
Adata SU630 480GB 3D NAND 2.5 SATA3 SSD
Seagate Barracuda 1TB 64MB chace 7200RPM 3.5' SATA 3.0 SATA 6.0Gb/s HDD
Corsair VS550 80 Plus PSU
AMD tabanlı sistemleri oturtmak zor oluyor. Çevremde çoğu arkadaşım zorlandı. Oturtunca da gayet güzel kullanıyor. Sonra bir güncelleme geliyor ve her şey sil baştan misali tekrar sorun yaşıyorlar. Neden böyle bilmiyorum. Kimisi de yaşamıyor bu durumu.

Temiz ve modsuz, Windows'un kendi sitesinden indirip kurun Windows'u. Bütün güncellemelerin ve donanımsal montajın tam olduğundan emin olun. Bir de rica etsem HDD'ye kurulum yapar mısınız?

Sorunu şöyle tarif edebilirim. Windows'ta crash dump hatası aldığımızda hoparlöre gelen cızırtılı sesin benzerini duyuyorum, ses çevre birimlerinden birini çıkardığımızda kulaklığa gelen sese benziyor, eş zamanlı olarak da görüntü donuyor. Yarım saniyeden kısa bir sürüyor ve düzeliyor. PC yük altındayken de boştayken de oluyor. BIOS, Windows, Ekran Kartı Driver'ı updatelerinin hepsini yaptım. Stres testine soktum. Windows bellek tanılamadan RAM'leri taradım. Aygıt yöneticisinden driverları tek tek güncelledim. Sorun yine devam ediyor. Yapabileceğim başka bir şey varsa yardımlarınızı bekliyorum.

Şimdiden teşekkür ederim.

Sistem özellikleri:
Ryzen 5 2600
MSI Armor RX570 4 GB O.C EDİTİON
Gigabyte B450M S2H
Corsair Vengeance LPX 3000 MHz CL16 8 GB (2X Single Kit)
Adata SU630 480GB 3D NAND 2.5 SATA3 SSD
Seagate Barracuda 1TB 64MB chace 7200RPM 3.5' SATA 3.0 SATA 6.0Gb/s HDD
Corsair VS550 80 Plus PSU
Aynısı bende de vardı bir arkadaş ryzen i suçlamış bence ondan değil HDD ya da SSD den geliyor düzgünce takmayı deneyiniz ya da kasa açıkkan HDDD nin yerini bir kaç santim oynatınız oradaysa ses gidecektir işlemciden fan bozuk olmadığı müddedçe ses gelmez.
Ve evet AMD intelden açık ara önde.

Aynısı bende de vardı bir arkadaş ryzen i suçlamış bence ondan değil HDD ya da SSD den geliyor düzgünce takmayı deneyiniz ya da kasa açıkkan HDDD nin yerini bir kaç santim oynatınız oradaysa ses gidecektir işlemciden fan bozuk olmadığı müddedçe ses gelmez.
Ve evet AMD intelden açık ara önde.
Arkadaş donanım sesi geldiğinden bahsetmemiş kulaklığa/hoparlöre anlık takılma ve cızırtı sesi geliyor demiş fakat bunun yine de HDD sorunu olabilme ihtimali var tabii ki de, bad sector varsa bu tip sorunlar yapabilir.

Dandik güç kaynağı alıyor yada eksik takıyorlar sorun yaşıyorlar hatta güç kaynağı eski kafalı tasarımdan dolayı voltaj regületörü manuel olunca voltaj seçme anahtarını kurcalayıp patlatıyorlar.

Ah bu forum kaç tane senin gibi İntel fanboyu gördü bi bilseniz. Ve sorunun işlemciden kaynaklı olup olmadığı belli değil. Ne yazıkki yanında soğutucu bile gelmeyen (geleni soğutucudan saymıyorum yıllarda hiçbir değişiklik yapmadılar soğutucuda. Ki o soğutucu en alt seviye işlemciyi bile soğutamıyor) fiyati 1500tl olup 800tl lik işmlemciden daha az çekirdek ve çekirdek hızına sahip olan ve soğutucu ile beraber 2500tl masraf yaptıran (ki bu İntelin güncel olan en uygun fiyatlı işlemcisi) işlemcilere para verip kazıklanamayız. Onun yerine 3600x alırım yanında 600tl lik soğutucu var.
Yine bir ryzen fanboyu. O laf attığın soğutucu muhtemelen senin yaşında olmasına rağmen şu anki bilgisayarımdaki i5 9400F'i piyasadaki en yüksek sistem gereksinimi isteyen oyunda 55 derecenin üzerine çıkarmıyor. Boşta zaten 33 derece. Amd nin kule tipi soğutucularınıda görüyoruz boyu değil işlevi önemli kardeşim :)

Yine bir ryzen fanboyu. O laf attığın soğutucu muhtemelen senin yaşında olmasına rağmen şu anki bilgisayarımdaki i5 9400F'i piyasadaki en yüksek sistem gereksinimi isteyen oyunda 55 derecenin üzerine çıkarmıyor. Boşta zaten 33 derece. Amd nin kule tipi soğutucularınıda görüyoruz boyu değil işlevi önemli kardeşim :)
Hahaha. Cidden o soğucuya iyi mi dedin sen. Dostum AMD işlemcilerin TDP değeri yüksek olduğu için öyle. Daha fazla konuşmada kendini gülünç duruma düşürme. Gülmekten yazamıyorum ya.

Sorun güç kaynağından bence. Markası nedir güç kaynağının. Bende yaşadım bir ara aynı sorunu. Sonrasında en ufak yükte bilgisayar kapanmaya başlamıştı. Değiştirdim düzelmişti.

Arkadaş donanım sesi geldiğinden bahsetmemiş kulaklığa/hoparlöre anlık takılma ve cızırtı sesi geliyor demiş fakat bunun yine de HDD sorunu olabilme ihtimali var tabii ki de, bad sector varsa bu tip sorunlar yapabilir.
Mantıklı geliyor bad sector taramasını yapıcam şimdi. Chipset driver'ı da kurabileceğim bir yer var mı ? Otomatik olarak hepsini nasıl güncellerim ? Mesela şurdan ''https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/b450'' hangilerini kurmalıyım ya da başka bir siteden mi kuruluyor ?

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı