R5 2600X işlemci sıcaklığı

Ne demek, aynı işlemciyi kullandığım için en azından bildiğim kadarıyla birkaç şey aktarmaya çalıştım.

Yani overclock yapmadan veya CPB açmadan 3.6 GHz'de sıçrama olmuyor mu? Eğer öyleyse bu durum o ikisiyle ilgili demek ki. Ama yine de problem olmaz, genel olarak çalışma şekilleri böyle belli ki. Başta yanlış yerlere girmişiz, :D. Yani CPB açılabilir ama iyi bir soğutucu gerekli, stok soğutucuyla pek iyi değil. İyi bir kule tipi veya sıvı soğutucu CPB ile iyi gider. Veya manuel overclock. Kolay bir şekilde 3.9 Ghz 1.25 V veya 4 Ghz 1.25 V verilebilir. Yine sıçramalar olur ama çok ısınmaz işlemci. Isınır ama çekeceği voltaj sınırlanacağı için fazla fazla ısınmaz. Stok soğutucu ile overclock yapılacaksa ona göre güzel bir fan grafiği de ayarlanmalı BIOS üzerinden. Kaç derecede % kaç çalışacak gibi.

Son olarak aşağıdaki konuda sıcaklığa göre fan hızından başka konulara kadar çeşitli şeyler konuşulmuş. Yüksek sıcaklıklarla karşılaşırsanız, özellikle fan hızı değiştirmek yardımcı olabilir. Benim stok soğutucuyla kaç derecede yüzde kaç fan hızı kullandığımı atmak isterim ama bir süredir uzağım bilgisayardan.

Kasanın önünün açık olması güzel. Açıkçası Power kablolarının değişmesine gerek yok, zaten sabittir genelde. O modülerlik ile ilgili bir durum. Hemen hemen her güç kaynağında Molex vardır.

Benim bahsettiğim kablo şu, bendeki siyah olan ve üç tane fan girişi var.

Eki Görüntüle 638333

Eki Görüntüle 638332

Bu şekilde fanları anakarta takmadan direk güç kaynağıyla çalıştırabiliyorsunuz. Anakartta yeterli fan girişi olmadığı zaman kullanılabiliyor ama kontrol edilemiyor. Kontrol etmek isterseniz fan çoklayıcılar var.

İkisi de aynı kablo ama beyaz olanda güç kaynağına bağlanacak olan büyük uç daha net gözüküyor. Bu uca baktığımızda bunun şekil ve boyut olarak aynısı güç kaynağında da var, bu iki ucu birleştiriyoruz ve diğer 4 uca da fanlarımızı bağlıyoruz.

Bu arada dediğiniz olayı yaptım. Kasamda fanların hızını kontrol etme özelliği var. Kasanın açma kapama tuşunun solunda. Onun bağlantı kablosu HDD ve SSD'lere taktığımız geniş SATA kablosuna benzer bir şey. Onu bağlayınca ve burada dediğiniz gibi kablo bağlantılarını yaptığımda çalıştı. Bilmek istersiniz diye haber vereyim dedim. Fakat o bahsetmiş olduğum yer olmadıgı için calıstıramıyorum dedigim fan ilk başta dönmemişti fakat fan ışığı yanıyordu. Elimle fanın dönmesine yardımcı olunca dönmeye başladı. Bunun sebebini biliyor musunuz? Artı olarak da eski bilgisayarımda yanlış hatırlamıyor isem 3 tane fan bulunuyordu. Fakat o fanlar suanki kasamdaki bulunan fanlara göre gözüme biraz daha küçük gözüktü. Ben o fanları kasamın üst tarafına yerleştirsem herhangi bir sorun yaratır mı?

Bu sorunun aynısını kasamda öndeki fanlardan birinde yaşamıştım. Sanırım güç kaynağına bağlıydı tam hatırlamıyorum. Ama bir daha yaşamadım bir kere döndürünce.

Her zaman mı döndürmek gerekiyor yoksa bir kere döndürünce çalıştı mı?

Bu olayı şurada başkası yaşamış.

Konuda, bazen çok düşük voltajda fanların dönmeyeceğini söylemiş bir arkadaş. Yani kendi kendine başlaması için yeterli bir voltaj vermek gerek fan kontrolcüden veya anakarttan, nereye bağlıysa yani.

Bir de konuda "low noise adapter" diye bir şeyden bahsedilmiş. Düşük ses için adaptör tarzı bir şey takılıymış adamın fanlarında, çıkarınca çözülmüş.

Dün calısmıyordu o üstteki fan, dediğim gibi elimle yardımcı olunca calısmıstı ve fan hızını kasadaki tustan biraz düşürdüğümde takılı her fan yavaşlıyor ama o fan tamamen duruyordu. Bugün eski kasamdaki fanları da suanki kasamın üstüne taktım ve sorunsuz calısıyorlar ve o kasanın önünde bulunan fan elimle ittirmeden kendi kendine calıstı sorunsuz şekilde. Fan hızlarını düşürdüğümde de tamamen durmak yerine oda yavaşlıyor artık. Kendi kendine çözüldü sorunu.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı