980Ti sürücü ile yine geride bırakır. HBM diyoruz ama GDDR5 bile tam verimle kullanılamıyorken, HBM' i ne yapalım?(HBM' e geçilmesin demiyorum tabi ki, pazarlama taktiğine döndü HBM konusu.)HBM olduğu için 4GB yeterlidir falan yanlış argümandır. Amiral gemisiyse bu kart, koy o zaman 8GB bellek, kimse bunları tartışmasın. Kendi belleğinin 3 katıyla yarışıyor diyen olmuş da, zaten yarısından fazlasını hiç kullanmıyor ki o kart. Oyunlarda 980Ti ~= TITAN X zaten, fiyatını da TITAN X ile karşılaştırmasın kimse o yüzden.
Güncel kalmaları sevindirici, fakat sade bileşen sayısını artırarak ilerlemeleri de üzücü. Mimari düzeyde yenilik istiyoruz, bir bitmedi GCN. GPU' da hesaplayıcı bileşen sayısında artış %45, bileşen başına performans artışı %8. GPU' nun güç tüketimi artıyor doğal olarak, bunun üstünü örten de düşük güç tüketen HBM bellekler. Ama sıvı soğutmanın üstü örtülemiyor maalesef.
7000 serisinden beri aynı hikaye, AMD bu gidişle ileride duvara toslar. Sonra da nVidia ceplerimizi boşaltır. Gittiler şirketin yarısına yakınını araplara sattılar, araplar baktı atılım yok, değer kaybediyoruz, hisseleri dağıttılar sağa sola. Epeydir iyimser konuştum Fiji için, çünkü ben markaların değil, cüzdanımın fanıyım
Ama AMD beklentilerime gereken cevabı yine veremedi maalesef. AMD ne olur sonraki nesilde beni utandır diyorum, başka da birşey demiyorum.
Bu arada R9 FURY bizim şartlarda Sapphire' in fiyatlarıyla GTX 980' in müşterilerini çalar, bu da bir teselli. Keşke GTX 970' i saf dışı bırakabilselerdi.