RX 580 Isınma ve fan hızı sorunu

G4m3R_TR

Hectopat
Daha fazla  
Meslek
Makine teknikerliği
Herkese merhaba, bugün aldığım ekran kartını sisteme taktım, driverı kurdum her şey güzel derken, oynamış olduğum Black Desert online RPG oyununu açtım, orta ayarlara çektim ve 2-3 dakika sonra RX 580'in fanlar yüksek hızda çalışmaya başladı. Radeon arayüzünde gördüğüm ise sıcaklığın 80 dereceye dayanıp fanların 2800 rpm hızında dönmesiydi. Yaklaşık 1 dakika sonra da oyun kapanıyor ve sıcaklık düşse bile Fanlar 2800 hızında dönmeye devam ediyordu.
Sorun nereden kaynaklı olabilir?
Sistem fotoğrafta göründüğü gibi ;
inCollage_20190708_175710048.jpeg

Son düzenleyen: Moderatör:
Anladım, şuan işteyim ve sabah ilk işim bios U sıfırlayın ddu ile driverı kaldırıp sonra tekrar kurmak olacak. Kasa masanın üstünde duruyor, önce iki fan var, dışarıdan hava alır şekilde taktım, diğer 3 fan ise içerideki havayı dışarı veriyor. Ben öncelikle yarın DDU ile mevcut driverı silip daha sonra bios pilini söktükten sonra tekrar bir deneyeyim. Duruma göre buraya yazarım
Hocam mesajlarınızı bekleyeceğiz, ama bu gidişle daha fazla ceza alacaksınız gibi duruyor, "Yazım ve İmla Kuralları" geçerli burada, bu sebeple forumda bir şeyler yazarken özenli davranmaya çalışırsanız daha güzel olur 😊
Bir de ben sağa sola bakınırken bugün, Sapphire markasının RX 580 modeli 3500RPM'ye kadar çıkabiliyor galiba, öyle bir bilgi görmüştüm bir yerde, eğer bu şekilde oluyor ise bu ekran kartının yazılımına bir girip fan hızı ayarlaması falan yapabilirsiniz hocam. Azaltmayın ama, çok ses yapacağını sanmam ama fanlar etkin bir biçimde çalışmalı. Yani bana da çok garip geldi, çünkü Sapphire AMD ekran kartı tarafında en iyisi ve en çok tavsiye edileni. Dediğim gibi, aslında sıcaklığın 80 olmasında büyük bir sıkıntı yok ama bu tip olaylardan ötürü oyunun kapanması falan aşırı anormal.
Umarım bir çözümü bulunur hocam, ya bizden ya sizden. Çözümü bulduğunuzda paylaşırsanız, bu tip sorunlar yaşayan veya yaşayabilecek kişilere de yardımcı olmuş olursunuz.
Saygılarımla...

Hocam mesajlarınızı bekleyeceğiz, ama bu gidişle daha fazla ceza alacaksınız gibi duruyor, "Yazım ve İmla Kuralları" geçerli burada, bu sebeple forumda bir şeyler yazarken özenli davranmaya çalışırsanız daha güzel olur [emoji4]
Bir de ben sağa sola bakınırken bugün, Sapphire markasının RX 580 modeli 3500RPM'ye kadar çıkabiliyor galiba, öyle bir bilgi görmüştüm bir yerde, eğer bu şekilde oluyor ise bu ekran kartının yazılımına bir girip fan hızı ayarlaması falan yapabilirsiniz hocam. Azaltmayın ama, çok ses yapacağını sanmam ama fanlar etkin bir biçimde çalışmalı. Yani bana da çok garip geldi, çünkü Sapphire AMD ekran kartı tarafında en iyisi ve en çok tavsiye edileni. Dediğim gibi, aslında sıcaklığın 80 olmasında büyük bir sıkıntı yok ama bu tip olaylardan ötürü oyunun kapanması falan aşırı anormal.
Umarım bir çözümü bulunur hocam, ya bizden ya sizden. Çözümü bulduğunuzda paylaşırsanız, bu tip sorunlar yaşayan veya yaşayabilecek kişilere de yardımcı olmuş olursunuz.
Saygılarımla...
Aslında ben olabildiğince yazıma ve imla kurallarına dikkat eden biriyim, fakat bazen klavyenin mağduru olabiliyorum, belki de öyle bir şeyden ötürü oldu [emoji28] Konuya gelecek olursak, üst tarafta dediğim gibi, vega8 ile rx 580 çakıştığı için olabilir diye düşünüyorum. Ayrıca GPU fanları 2800+ rpm de dönerken öyle öyle ses çıkarmıyor... Eğer 3500 e falan çıkıyorsa heralde odada durulmaz [emoji28] sabah ola hayrola, böyle durumda işte olmayı hiç sevmiyorum, sabretmek fıtratımda yok gibi... Gelişmeleri buradan yazacağım[emoji846]

Herkese tekrar merhaba [emoji112] eve geldiğim gibi pc başına geçtim ve ilk iş ddu ile tüm grafik sürücülerini kaldırdım. Daha so ra bios pilini çıkarıp 10 dakika bekledim ve bios ayarlarını sıfırladım, girip baktığımda base ayarlara dönmüştü. Sonra ekran kartına bağlantıyı yaparak amd Radeon software 19.7.1 sürümünü kurdum. Şuan herşey güzel, oyunda sabit fps alıyorum. Fakat şöyle bir sorun var. Ekran kartı sıcaklığı 65 ila 78 derece arasında gidip geliyor ve Fanlar şuan 19 dakikadır 2800+ rpm hızında çalışıyor. Fanların Çıkardığı ses gerçekten rahatsız edici seviyede...
Oyundan atmadı ama bu şekilde de ekran kartını kullanmak ne kadar sağlıklı?
1563347342086.jpeg
1563347358466.jpeg
1563347379103.jpeg
1563347400184.jpeg

Edit: Hiç Bir şey açık değilken Yaklaşık 1p dakikada, fan hızı 3100 den 2400 e kadar düştü ve sicsik değeri boşta 35-40 arası değişiyor. Sanırım Black Desert Online da bir problem var gibi, en kısa zama da başka oyunlarda deneyerek buraya yazacağım...

Son düzenleme:
Arkadaşlar şuan pc de warframe adlı oyunu denemek için açtım, Fanlar birden bire hızlanıp pc kapandı. Anlamış değilim... Ekran kartını aldığım yere iade edeceğim bugün, işin içinden çıkamadım, kart elimde patlamasından korkuyorum

Hocam öncelikle, 80 derecelik bir sıcaklık, normal bir sıcaklık, özellikle de yük altında ve yaz aylarında normal yani. 2000+ RPM değeri biraz normal değil ve oyunun kapanması da aşırı anormal. Biraz araştırma yapıp size dönüş sağlayacağım tekrardan.
Sisteminiz hayırlı olsun, hiç sıkmayın canınızı.
Saygılarımla...

*Düzenleme* ekran kartınızın marka model bilgilerini tam olarak paylaşabilir misiniz hocam?
Normal değil. Benim tek fanla çalışan Armor modeli RX580 kartım çöp oldu. Undervolt'luydu bir de.

Asus GPU tweak programı ile Manuel olarak bir ayar yaptım fakat en fazla 2 dakika sonra tekrar otomatik olarak çalışmaya ve Fanlar tam güç dönmeye başladı. Anakart Bios güncellemesi yaptım fakat sorun çözülmedi. Bunun dışında Sapphire TriXX programını yükledim, asus GPU tweak programına göre daha stabil çalışıyordu. 70 derece sıcaklıkta 1800 2000 rpm aralığında bir Manuel ayar yaptım. Daha sonra otomatik moda alıp ne olacağını görmek istedim, birden 2400- 2700-3000 derken ekranda görüntü gitti... Anlayacağınız ben bu işin içinden çıkarmayacağım gibi...
Bir de ekran kartı bios güncellemesi varmış sanırım, araştırdım burada ve bir kaynak buldum ama biraz karmaşık geldi gözüme, pek sıcak bakmadım

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı