Rehber RX 580 Undervolt Rehberi

Bilindiği gibi RX serisi kartlar gereğinden fazla voltajla yüksek güç çekerek daha fazla ısınıyor. Aşağıda RX 580 için güç tüketimini ciddi şekilde azaltan birkaç ayara ve test sonuçlarına göz atacağız. Öncelikle elimde bulunan kartın modeli ve stok değerleriyle başlayalım. Elimdeki kart Sapphire RX 580 NITRO+ 4GB (Elpida) ve değerleri aşağıdaki gibi:
  • Core: 1411MHz, 1.15V
  • Memory: 1750MHz, 1.00V
Kartın stok halde ne kadar güç tükettiğini oyunlardaki durumuna bakarak yorumlayalım.

Battlefield 1

bf1stok.png


GTA 5

gta5stok.png


Far Cry: Primal

primalstok.png


Genel ortalamaya bakarsak kart yük altında 155W ve üzeri güç tüketiyor. Sıcaklık normalin üzerinde. Genellikle karşısında konumlandırılan GTX 1060 6 GB ekran kartına göre güç değerleri oldukça yüksek. Şimdi de undervoltlu, bellek hız aşırtmalı ve özel fan profilli kartın güç tüketimine ve sıcaklıklarına göz atalım. Tüm ayarlar AMD'nin kendi programı üzerinden yapıldı. Değerler aşağıdaki gibi:

1.png


Bellek gecikmesini azaltmak ekstradan %5 performans kazandırır. Bu sebeple 2. seviyeyi seçelim.

2.png


Fan ayarları: 55C/%18 - 60C/%20 - 65C/%40 - 70C/%60 - 75C/%80

Bu ayarlarla birlikte kart genel olarak 65 dereceyi aşmıyor.

AMD'nin Adrenalin 2020 sürücüsünü kullananlar ise ayarlara aşağıdaki şekilde ulaşabilirler.

1.png


"Ayarlanıyor" bölümüne giriyoruz.

2.png


Oradan kontrolü manuel yapıp değerleri giriyoruz. Fan profilini oluşturmak için Fan Ayarı kısmındaki Gelişmiş Kontrol'ü tikleyin. Ardından önünüze gelen tablodan istediğiniz değeri veya üstte önerdiğim değerleri girebilirsiniz.

Yeni değerlerle oyun testleri:

Battlefield 1

bf1.png


GTA 5

gta5.png


Far Cry: Primal

primal.png


Undervolttan ve bellek hız aşırtmasından sonra kartın ortalama 118W güç tüketimi var. Bu da yaklaşık 35-40W daha az güç tükettiği anlamında geliyor. Böylelikle hem GTX 1060'ın güç tüketimine eriştik, hem de aradaki performans farkını bir tık daha açtık. Ayrıca özel fan profiliyle sessiz ve daha serin çalışıyor kart. Core tarafında kıstığım 10 MHz'ye karşılık bellekte 100 MHz arttırma ve gecikme değerlerini düşürme ile FPS değerlerinde artış yaşandığını görebilirsiniz. VRAM tarafında Elpida bellekler sebebiyle 1875 MHz üzeri her değer kartın bellek hatası vermesine sebep oluyor. Bunu HWiNFO64 üzerinden takip ettim, 0 hatayı yakalamaya çalıştım ve bu değerlere ulaştım. Samsung/Hynix belleklere sahipseniz 2000 ve üzerini rahatlıkla yakalayabilirsiniz. Unutmadan belirteyim. Üstteki değerler bende stabil çalışıyor ancak sizde kesin olarak stabil çalışacak diye bi' kaide yok. Ayrıca test ederken eğer crash verirse neden kaynaklandığını bulmak amacıyla adımları tek tek uygulayın. Yoksa çekirdek ve bellek değerlerini aynı anda değiştirdiğinizde aldığınız crashin neden kaynaklandığını bulmak zor olabilir. Okuduğunuz için teşekkürler. İsteklerinizi veya eksik gördüğünüz noktaları belirtirseniz sevinirim.

İyi forumlar!

Stabilite Testi:

3DMark'ın Fire Strike Ultra testini stres testi olarak yapın. Eğer tamamlarsa genel olarak stabildir. OCCT, kartın sınırlarını fazlasıyla zorladığında stabilitesini bozabilecek duruma getirebiliyor, sıcaklıkları kart ile asla göremeyeceğiniz noktalara çekebiliyor. Fire Strike Ultra ile daha gerçekçi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Özel Fan Profilinde Zero RPM Etkinleştirme:

Zero RPM manuel fan kontrolünde devre dışı kalır. Bunu etkinleştirmek için AMD Memory Tweak aracını kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken sağ alt bölümden Zero RPM kutusunu tiklemek ve uygulamak.

1.png


Bunun dışında programa ihtiyaç duymadan kaydettiğiniz profildeki ID 18 bölümünü "False" yerine "True" yaparak Zero RPM'i etkinleştirebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
@BazzerBiller Açıkçası net bir fikrim yok. Eski GPU'n neydi? Karta yeterli güç sağlanamıyor olabilir. Mosfetlik veya PSU'luk olabilir.
Hocam GTX760'dı. Yalnız bir sorum olacaktı. Şu an adrenaline üzerinden voltajlar 1070'de ve Memory 2000 MHz 950mV. Memory'i 2200'e çıkardım ve voltaji 982'ye çıkardım. 2 saat Apex oynadım, sorun yok lakin HWiNFO'da GPU Core voltage maximum 1.156 diyor ama voltajlar 1070'de. Yani 1070'de olmasa Apex'de maksimum 65-64 değil 70-71 dereceyi görürdüm. Yanlış yere mi bakıyorum acaba?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@Thermes Buradan istediğin modele bakabilirsin:
 
@BazzerBiller Anlık voltaj değerini MSI Afterburner ile kontrol et istersen. Üstlere sıçrama yapabilir ama o kadar değil.
Afterbuner'da fan ayarlari resetleniyor. Su an 1070mV 1370MHz Core clock ve 970mV Memory clock 2200 MHz'de stabil gibi. Superposition'da yaklasik 400-500 skorluk bir boost yasadim. Acikcasi kendi kendime undervolt ve Memory overclock yaptim, ne kadar dogru olur bilemiyorum. Simdilik stabil gorunuyor. Herhangi bir voltaj degisimi veya Core clock ve Memory clock degisimi oneriniz var mi? Bu arada Memory clock da voltaji biraz artirinca Superposition'da sıcaklık 63-64'den 67-68-69 civarlarina sicradi, normal mi bilmiyorum.
 
Konuyla pek alakası olmayabilir ama 1 sene önce overclockladığım Nitro 8 GB modelim 120W çekiyordu, bu neden bu kadar fazla undervoltsuz hali ile?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@Tolga Samet Konunuz için teşekkürler cidden de çok yararlı bir konu olmuş oc dan korkan biri olarak benim bunu sevmeme hatta bağımlısı olmamı sağladınız tabi benim yaptığım oc minimum en azından risk yaratmayacak şekilde yapmaya çalışıyorum.Sapphire Pulse 8GB RX 580 son olarak kullandığım ayarlar 1.094mv 1389 mhz core clock - auto voltage 2125 memory clock(samsung bellekler ama çok zorlamak istemedim) ve sıcaklık konusunda da çok sıkıntım yok. 1. Sorum gpu z programında son sekmede ( telefondan yazıyorum sekmenin ismini unuttum ) board power limit 155 w diyor bu limit ekran kartımın limiti değil mi ? Çünkü power limite ellemezsem kartın en fazla 155 v çektiğini görüyorum 2. Olarak (Benchmark olarak r6 örneği veriyorum) benchmarkta gücü izledim ve 154 w da dolaşıyordu ve core clock 1389 a 1 sn ulaşıp geri 1260 lara gidiyordu sonra power limiti %10 arttırıp benchmark yaptığımda 170 w lara ulaştım ve core clockum 1380 lerde dolaşıyordu eminim ki limiti biraz daha arttırsam daha fazlada w çeker benim sorum ben undervolt yapmadan önce oto ayarlarda en fazla 160 mv görüyordum şimdiyse voltageyi azaltıp coreclock ve memory clock u az arttırmama rağmen çok fazla güç yiyor bunun nedeni ne olabilir sizin kartınıza baktığımda 1400 mhz 1.050 voltagelerde max 120-125 voltage çekiyordu arada ki bu kadar az voltagenin bu kadar güce neden olması normal midir ? Bi de power limit i artmış olarak kullanmaya devam ediyim mi yoksa geri 0 a mı çekeyim sanki daha fazla W istemesine rağmen çok bir performans değişikliği olmadı + ( oc sevdam gittikçe artıyor 2. olarak monitöre 3. olarak 3000 mhz olan ramimi mhz seven ryzen işlemcim için 3200 yapmaya ( allahtan anakartın sınırı 3200 de sadece 200 arttırdım :) son olarak stok soğutucu kullandığım içinde cpuya yapacaktım ki vazgeçtim ( R5 2600 )
 
Son düzenleme:
@Tolga Samet
Hocam gece gece sizi rahatsız ediyorum kusura bakmayın. Beni hatırlarsanız geçenlerde MSİ Afterburner ile voltaj düşürmeyi denemiştim. Hepsini denedim ama oyunlar crash veriyor. Birde normal Wattman ile yapmayı denicektim fakat ayarlarda voltaj ayarı yok. Nerden açıcam ?
Screenshot_1.png
 
@Tolga Samet
Hocam gece gece sizi rahatsız ediyorum kusura bakmayın. Beni hatırlarsanız geçenlerde MSİ Afterburner ile voltaj düşürmeyi denemiştim. Hepsini denedim ama oyunlar crash veriyor. Birde normal Wattman ile yapmayı denicektim fakat ayarlarda voltaj ayarı yok. Nerden açıcam ?Eki Görüntüle 493945
Gpu ayarı kısmına tik at aşşağıda voltaj ayarı açılacak.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı