Rehber RX 580 Undervolt Rehberi

Bilindiği gibi RX serisi kartlar gereğinden fazla voltajla yüksek güç çekerek daha fazla ısınıyor. Aşağıda RX 580 için güç tüketimini ciddi şekilde azaltan birkaç ayara ve test sonuçlarına göz atacağız. Öncelikle elimde bulunan kartın modeli ve stok değerleriyle başlayalım. Elimdeki kart Sapphire RX 580 NITRO+ 4GB (Elpida) ve değerleri aşağıdaki gibi:
  • Core: 1411MHz, 1.15V
  • Memory: 1750MHz, 1.00V
Kartın stok halde ne kadar güç tükettiğini oyunlardaki durumuna bakarak yorumlayalım.

Battlefield 1

bf1stok.png


GTA 5

gta5stok.png


Far Cry: Primal

primalstok.png


Genel ortalamaya bakarsak kart yük altında 155W ve üzeri güç tüketiyor. Sıcaklık normalin üzerinde. Genellikle karşısında konumlandırılan GTX 1060 6 GB ekran kartına göre güç değerleri oldukça yüksek. Şimdi de undervoltlu, bellek hız aşırtmalı ve özel fan profilli kartın güç tüketimine ve sıcaklıklarına göz atalım. Tüm ayarlar AMD'nin kendi programı üzerinden yapıldı. Değerler aşağıdaki gibi:

1.png


Bellek gecikmesini azaltmak ekstradan %5 performans kazandırır. Bu sebeple 2. seviyeyi seçelim.

2.png


Fan ayarları: 55C/%18 - 60C/%20 - 65C/%40 - 70C/%60 - 75C/%80

Bu ayarlarla birlikte kart genel olarak 65 dereceyi aşmıyor.

AMD'nin Adrenalin 2020 sürücüsünü kullananlar ise ayarlara aşağıdaki şekilde ulaşabilirler.

1.png


"Ayarlanıyor" bölümüne giriyoruz.

2.png


Oradan kontrolü manuel yapıp değerleri giriyoruz. Fan profilini oluşturmak için Fan Ayarı kısmındaki Gelişmiş Kontrol'ü tikleyin. Ardından önünüze gelen tablodan istediğiniz değeri veya üstte önerdiğim değerleri girebilirsiniz.

Yeni değerlerle oyun testleri:

Battlefield 1

bf1.png


GTA 5

gta5.png


Far Cry: Primal

primal.png


Undervolttan ve bellek hız aşırtmasından sonra kartın ortalama 118W güç tüketimi var. Bu da yaklaşık 35-40W daha az güç tükettiği anlamında geliyor. Böylelikle hem GTX 1060'ın güç tüketimine eriştik, hem de aradaki performans farkını bir tık daha açtık. Ayrıca özel fan profiliyle sessiz ve daha serin çalışıyor kart. Core tarafında kıstığım 10 MHz'ye karşılık bellekte 100 MHz arttırma ve gecikme değerlerini düşürme ile FPS değerlerinde artış yaşandığını görebilirsiniz. VRAM tarafında Elpida bellekler sebebiyle 1875 MHz üzeri her değer kartın bellek hatası vermesine sebep oluyor. Bunu HWiNFO64 üzerinden takip ettim, 0 hatayı yakalamaya çalıştım ve bu değerlere ulaştım. Samsung/Hynix belleklere sahipseniz 2000 ve üzerini rahatlıkla yakalayabilirsiniz. Unutmadan belirteyim. Üstteki değerler bende stabil çalışıyor ancak sizde kesin olarak stabil çalışacak diye bi' kaide yok. Ayrıca test ederken eğer crash verirse neden kaynaklandığını bulmak amacıyla adımları tek tek uygulayın. Yoksa çekirdek ve bellek değerlerini aynı anda değiştirdiğinizde aldığınız crashin neden kaynaklandığını bulmak zor olabilir. Okuduğunuz için teşekkürler. İsteklerinizi veya eksik gördüğünüz noktaları belirtirseniz sevinirim.

İyi forumlar!

Stabilite Testi:

3DMark'ın Fire Strike Ultra testini stres testi olarak yapın. Eğer tamamlarsa genel olarak stabildir. OCCT, kartın sınırlarını fazlasıyla zorladığında stabilitesini bozabilecek duruma getirebiliyor, sıcaklıkları kart ile asla göremeyeceğiniz noktalara çekebiliyor. Fire Strike Ultra ile daha gerçekçi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Özel Fan Profilinde Zero RPM Etkinleştirme:

Zero RPM manuel fan kontrolünde devre dışı kalır. Bunu etkinleştirmek için AMD Memory Tweak aracını kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken sağ alt bölümden Zero RPM kutusunu tiklemek ve uygulamak.

1.png


Bunun dışında programa ihtiyaç duymadan kaydettiğiniz profildeki ID 18 bölümünü "False" yerine "True" yaparak Zero RPM'i etkinleştirebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
1120 denedim. 9. sahnede takıldı hocam. 1130 deniyorum.
1130 denedim hocam. Tam 17. sahnede yani bitecekken takıldı. Galiba 1140 benim stabil değerim. Sadece 10 mV düşmüş oluyor ama yapacak birşey yok gibi. Yardım ettiğiniz için teşekkürler. İyi geceler.
@alperkrt17
@varexta
Ne demek rica ederiz. Çok büyük bir değişim olmasa da belki 1-2 derece fark ettirebilir. Hiç yoktan iyidir. İyi geceler :)
 
@Altarein Aynısı başıma geldi. Nereye çekersem çekeyim sürekli oyunlarda tearing oluyor. Bende stok ayarlarda kullanacağım. Elinizden geliyor ise kasayı soğutmayı deneyin. Macun yenileyebilirsiniz.
 
@Altarein Aynısı başıma geldi. Nereye çekersem çekeyim sürekli oyunlarda tearing oluyor. Bende stok ayarlarda kullanacağım. Elinizden geliyor ise kasayı soğutmayı deneyin. Macun yenileyebilirsiniz.
Kasanın soğutması yeterli. Kart 75'i geçmiyor. Zaten yükteki değerleri buymuş. Eğer 80'lere gelirse işte o zaman önlem alırım teşekkürler.
 
Yaklaşık 3 gündür stabil bir şekilde UV ve OC yaptığım kartım bugün Apex Legends'de yaklaşık 5 saatlik oyunun sonunda artifactlar göstermeye ve engine vermeye başladı. Overclock azaltıp biraz voltaj verdim, şu an stabil. Lakin anlamadığım 3 gündür genellikle 1-3 saat arası oynuyordum, 5 saatten sonra eski voltaj da bile çalışmadığından overcloku bayağı düşürmem gerekti. Bunun nedeni nedir? Çok garip geldi, yani unstable olsa UV ve OC 3 gün içinde yaklaşık 10-15 saatlik oyun deneyimimde ve en azından 5 saatin ilk 4 saatinde vs crash vermesi gerekmez miydi? Açıkçası kart halen stabil mi anlamadım doğrusu.

Default:
Core clock 1366 MHz (stage 3 - 7 1150mV)
Memory clock 2000 MHz (950mV)

UV ve OC sonrası:
Core clock 1400 MHz (stage 3 - 6 1070 MV stage 7 1100mV)
Memory clock 2200 MHz (970mV)

Bu ayarda PUBG, GTA 5 ve Apex'de 3 gündür stabil görünüyordu ama şimdi Core clocku 1370'i çektim yoksa Apex'de direk artifact çıkıyor ve voltajı bütün stagede yeniden eski stabil olan 1080mV'a çektim. Aslında şu an 2 profil yaptım. Biri Apex diğeri diğer oyunlar için ama açıkçası fikri veya tavsiyesi olan varsa dinlemek isterim, çünkü kafam bu stabilite konusunda biraz karıştı :) İyi forumlar.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@BazzerBiller Hata ile karşılaşmanız normal karşılanabilir, sonuçta Prime95 testi gibi işkence testi ile test etmedin kartı ki gerek de yok. Eğer yine artifact ile karşılaşırsan OC'yi geri alıp voltajı biraz daha düşürürsün. Belleklere yaptığın overclockun stabil olduğuna emin misin ayrıca? Renklenme falan görüyorsan ondan da kaynaklanabilir. Apex'de oynarken arka planda HWiNFO64'ü açık bırak. 3-5 dakika sonra Alt+Tab at ve GPU Memory Error kısmını kontrol et. Eğer orası 0'sa problem yoktur.
 
@BazzerBiller Hata ile karşılaşmanız normal karşılanabilir, sonuçta Prime95 testi gibi işkence testi ile test etmedin kartı ki gerek de yok. Eğer yine artifact ile karşılaşırsan OC'yi geri alıp voltajı biraz daha düşürürsün. Belleklere yaptığın overclockun stabil olduğuna emin misin ayrıca? Renklenme falan görüyorsan ondan da kaynaklanabilir. Apex'de oynarken arka planda HWiNFO64'ü açık bırak. 3-5 dakika sonra Alt+Tab at ve GPU Memory Error kısmını kontrol et. Eğer orası 0'sa problem yoktur.
Hocam overclocklar 5 saat stabildi ama dediğim gibi 5.saatin sonunda karşılaştım. Hele bugün 1400'ü 1380'e çektim yine renklenme vs çıkınca artık stock ayara çektim clocku. Voltajı da 1080mV'da bıraktım, bilmiyorum ama Apex'de cidden çok zorlanıyor kart. Fan ayarı sayesinde Max 63 derece yine de ama oyun hem CPU hem de Memory leak sorunu olduğundan dolayı RAM'i de sıkıntıya sokuyor, garip. HWiNFO64'den hep bakıyorum hiçbir overclockda Memory error almadım, her zaman açık o program, RTTS ile birlikte kullanıp oradan usage, MHz ve Power consumption'a da bakıyorum zaten. Ama dediğim gibi Memory error olmasa da renklenme çıkmıştı ve ondan dolayı ben de pek çözemedim zaten. Bir global bir de Apex için ayrı tuning yaptım artık, Apex'de stock da çalışıyor, global de şimdilik stabil giden küçük bir overclock var. Superpositionda 1080P High'da 5800-5900'dan OC ile 6200-6250 gördüm.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı