Rehber RX 580 Undervolt Rehberi

Bilindiği gibi RX serisi kartlar gereğinden fazla voltajla yüksek güç çekerek daha fazla ısınıyor. Aşağıda RX 580 için güç tüketimini ciddi şekilde azaltan birkaç ayara ve test sonuçlarına göz atacağız. Öncelikle elimde bulunan kartın modeli ve stok değerleriyle başlayalım. Elimdeki kart Sapphire RX 580 NITRO+ 4GB (Elpida) ve değerleri aşağıdaki gibi:
  • Core: 1411MHz, 1.15V
  • Memory: 1750MHz, 1.00V
Kartın stok halde ne kadar güç tükettiğini oyunlardaki durumuna bakarak yorumlayalım.

Battlefield 1

bf1stok.png


GTA 5

gta5stok.png


Far Cry: Primal

primalstok.png


Genel ortalamaya bakarsak kart yük altında 155W ve üzeri güç tüketiyor. Sıcaklık normalin üzerinde. Genellikle karşısında konumlandırılan GTX 1060 6 GB ekran kartına göre güç değerleri oldukça yüksek. Şimdi de undervoltlu, bellek hız aşırtmalı ve özel fan profilli kartın güç tüketimine ve sıcaklıklarına göz atalım. Tüm ayarlar AMD'nin kendi programı üzerinden yapıldı. Değerler aşağıdaki gibi:

1.png


Bellek gecikmesini azaltmak ekstradan %5 performans kazandırır. Bu sebeple 2. seviyeyi seçelim.

2.png


Fan ayarları: 55C/%18 - 60C/%20 - 65C/%40 - 70C/%60 - 75C/%80

Bu ayarlarla birlikte kart genel olarak 65 dereceyi aşmıyor.

AMD'nin Adrenalin 2020 sürücüsünü kullananlar ise ayarlara aşağıdaki şekilde ulaşabilirler.

1.png


"Ayarlanıyor" bölümüne giriyoruz.

2.png


Oradan kontrolü manuel yapıp değerleri giriyoruz. Fan profilini oluşturmak için Fan Ayarı kısmındaki Gelişmiş Kontrol'ü tikleyin. Ardından önünüze gelen tablodan istediğiniz değeri veya üstte önerdiğim değerleri girebilirsiniz.

Yeni değerlerle oyun testleri:

Battlefield 1

bf1.png


GTA 5

gta5.png


Far Cry: Primal

primal.png


Undervolttan ve bellek hız aşırtmasından sonra kartın ortalama 118W güç tüketimi var. Bu da yaklaşık 35-40W daha az güç tükettiği anlamında geliyor. Böylelikle hem GTX 1060'ın güç tüketimine eriştik, hem de aradaki performans farkını bir tık daha açtık. Ayrıca özel fan profiliyle sessiz ve daha serin çalışıyor kart. Core tarafında kıstığım 10 MHz'ye karşılık bellekte 100 MHz arttırma ve gecikme değerlerini düşürme ile FPS değerlerinde artış yaşandığını görebilirsiniz. VRAM tarafında Elpida bellekler sebebiyle 1875 MHz üzeri her değer kartın bellek hatası vermesine sebep oluyor. Bunu HWiNFO64 üzerinden takip ettim, 0 hatayı yakalamaya çalıştım ve bu değerlere ulaştım. Samsung/Hynix belleklere sahipseniz 2000 ve üzerini rahatlıkla yakalayabilirsiniz. Unutmadan belirteyim. Üstteki değerler bende stabil çalışıyor ancak sizde kesin olarak stabil çalışacak diye bi' kaide yok. Ayrıca test ederken eğer crash verirse neden kaynaklandığını bulmak amacıyla adımları tek tek uygulayın. Yoksa çekirdek ve bellek değerlerini aynı anda değiştirdiğinizde aldığınız crashin neden kaynaklandığını bulmak zor olabilir. Okuduğunuz için teşekkürler. İsteklerinizi veya eksik gördüğünüz noktaları belirtirseniz sevinirim.

İyi forumlar!

Stabilite Testi:

3DMark'ın Fire Strike Ultra testini stres testi olarak yapın. Eğer tamamlarsa genel olarak stabildir. OCCT, kartın sınırlarını fazlasıyla zorladığında stabilitesini bozabilecek duruma getirebiliyor, sıcaklıkları kart ile asla göremeyeceğiniz noktalara çekebiliyor. Fire Strike Ultra ile daha gerçekçi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Özel Fan Profilinde Zero RPM Etkinleştirme:

Zero RPM manuel fan kontrolünde devre dışı kalır. Bunu etkinleştirmek için AMD Memory Tweak aracını kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken sağ alt bölümden Zero RPM kutusunu tiklemek ve uygulamak.

1.png


Bunun dışında programa ihtiyaç duymadan kaydettiğiniz profildeki ID 18 bölümünü "False" yerine "True" yaparak Zero RPM'i etkinleştirebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar stabilite oyundan oyuna ve oynadığınız süreye göre değişebilir. Ben 6 saat sonunda artifactle karşılaştım mesela. Hwinfo64'den GPU'nun sıcaklık, Core, Memory hızlarına ve Memory errorlarına sürekli bakın. Bunun için Rtss'i indirip, hwinfo64'den doğru ingame Overlay'i açabilir ve oyunun sırasında MHz'lerden bir tutarsızlık veya Memory error alınıp alınmadığına bakılabilir. Undervolt sonrasında biraz voltajı artırıp Core ve Memory'ye overclock da deniyebilirisiniz bu arada. Fan ayarları da tamamen size kalmış ve bence doğru ayarlanması ciddi derece de etkiliyor sıcaklığı.
MSI Armor RX580 8 GB modeli için benim yapabildiğim en stabil ayarlar bunlar;
Core clock = 1366 MHz > 1400 MHz, 1150MV ( default voltage ) > 1100 - 1110 (1100 stabil gibiydi lakin bazı oyunlarda 2+ saat üzerinde düzenli olarak crash aldım.)
Memory clock = 2000 MHz > 2200 MHz, 950MV > 1000MV.
- Sıcaklık dereceğim fan ayarları ile birlikte 70-72 dereceden 60-65 arasına düştü. 65 genellikle peak noktası çoğunluk 61-63 arasında gidiyor.
- OC'den aldığım performans değişimi %7-8 arasında bir artış. Dilerseniz 1070MV'da Core clock 1366 ( default ) MHz'de çalıştırabilirsiniz ama Memory Clock'da kesinlikle OC öneririm ki kart rahatlıkla kaldırıyor. MSI Armor modeli maalesef pek de iyi bir model değil RX580 için ama benim kartta ki stabilitem şimdilik bu. Aynı karta sahip arkadaşlar belki biraz daha fazlasını veyahut azını yapabilir. Şimdiden hepinize kolay gelsin diliyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@Tolga Samet Kartım görsellerdeki değerlerde stabil çalışıyor ancak şöyle bir durum var. Bilgisayarı kapattığımda ya da yeniden başlattığımda varsayılan ayarlara dönüyor. Bunu kaydetmenin bir yolu yok mudur? Her seferinde tekrar bu ayarları yapmak zorunda kalmak istemiyorum. Görseller bu şekilde:

1..jpg

2..jpg
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Ben ASUS ROG STRIX RX580 kullanıyorum. Bugün Apex Legends'da düşük ve orta ayar karışık olan ayarlarda 87 dereceye çıktığını gördüm kasam çok iyi değil zaten. Bugün bu işlemi AMD Memory Tweak üzerinden 1031 Volt'a çektim ve 1340 MHz'ye getirdim. Apex Legends'da 68-72 derece düştü ve PUBG'de ise 66 67 dereceyi gördüm Ultra ayarlarda ama PUBG'yi 15 dk'ya yakın oynadım. OCCT ile test etmeye cesaret edemedim, çünkü programı anlamadım. PUBG'de Ultra ayarlarda 10 15 dakika boyunca oyun normal bir şekilde devam etti ve sıcaklık 66 67 derecelerdeydi. Bu stres testi için yeterli olur mu? Eğer düşürmeseydim 87 dereceye çıkacağından adım gibi eminim.
 
Son düzenleme:
@dearepcik PUBG gibi ağır sayılabilecek oyunlar yeterli stabilite için. OCCT gerçek dışı bir test. Açıkçası ben de maksimum 1-2 kez kullandım, Prime95 gibi düşünebilirsin.
 
@dearepcik PUBG gibi ağır sayılabilecek oyunlar yeterli stabilite için. OCCT gerçek dışı bir test. Açıkçası ben de maksimum 1-2 kez kullandım, Prime95 gibi düşünebilirsin.
Hocam merhabalar, ben de bu şekilde ayarladım fakat Fortnite'da 75 dereceyi gördüm yine de. Ekran kartım MSI Armor RX580 8 GB OC Edition. Acaba tavsiye edebileceğiniz değerler var mı? Şimdiden teşekkür ederim.

Screenshot_1.png
 
@dearepcik Undervolt yaptığın için 86 dereceye çıkmayacak OCCT ile merak etme. OCCT ekranında sol altta 3D yazan butona bas ve başlata bas 10 dakika kafidir test için. Kaça çıktığını gözlemleyebilirsin ekran kartı sıcaklığının.
 

Dosya Ekleri

  • 2.jpg
    2.jpg
    34,9 KB · Görüntüleme: 46

Geri
Yukarı