Rehber RX 580 Undervolt Rehberi

Bilindiği gibi RX serisi kartlar gereğinden fazla voltajla yüksek güç çekerek daha fazla ısınıyor. Aşağıda RX 580 için güç tüketimini ciddi şekilde azaltan birkaç ayara ve test sonuçlarına göz atacağız. Öncelikle elimde bulunan kartın modeli ve stok değerleriyle başlayalım. Elimdeki kart Sapphire RX 580 NITRO+ 4GB (Elpida) ve değerleri aşağıdaki gibi:
  • Core: 1411MHz, 1.15V
  • Memory: 1750MHz, 1.00V
Kartın stok halde ne kadar güç tükettiğini oyunlardaki durumuna bakarak yorumlayalım.

Battlefield 1

bf1stok.png


GTA 5

gta5stok.png


Far Cry: Primal

primalstok.png


Genel ortalamaya bakarsak kart yük altında 155W ve üzeri güç tüketiyor. Sıcaklık normalin üzerinde. Genellikle karşısında konumlandırılan GTX 1060 6 GB ekran kartına göre güç değerleri oldukça yüksek. Şimdi de undervoltlu, bellek hız aşırtmalı ve özel fan profilli kartın güç tüketimine ve sıcaklıklarına göz atalım. Tüm ayarlar AMD'nin kendi programı üzerinden yapıldı. Değerler aşağıdaki gibi:

1.png


Bellek gecikmesini azaltmak ekstradan %5 performans kazandırır. Bu sebeple 2. seviyeyi seçelim.

2.png


Fan ayarları: 55C/%18 - 60C/%20 - 65C/%40 - 70C/%60 - 75C/%80

Bu ayarlarla birlikte kart genel olarak 65 dereceyi aşmıyor.

AMD'nin Adrenalin 2020 sürücüsünü kullananlar ise ayarlara aşağıdaki şekilde ulaşabilirler.

1.png


"Ayarlanıyor" bölümüne giriyoruz.

2.png


Oradan kontrolü manuel yapıp değerleri giriyoruz. Fan profilini oluşturmak için Fan Ayarı kısmındaki Gelişmiş Kontrol'ü tikleyin. Ardından önünüze gelen tablodan istediğiniz değeri veya üstte önerdiğim değerleri girebilirsiniz.

Yeni değerlerle oyun testleri:

Battlefield 1

bf1.png


GTA 5

gta5.png


Far Cry: Primal

primal.png


Undervolttan ve bellek hız aşırtmasından sonra kartın ortalama 118W güç tüketimi var. Bu da yaklaşık 35-40W daha az güç tükettiği anlamında geliyor. Böylelikle hem GTX 1060'ın güç tüketimine eriştik, hem de aradaki performans farkını bir tık daha açtık. Ayrıca özel fan profiliyle sessiz ve daha serin çalışıyor kart. Core tarafında kıstığım 10 MHz'ye karşılık bellekte 100 MHz arttırma ve gecikme değerlerini düşürme ile FPS değerlerinde artış yaşandığını görebilirsiniz. VRAM tarafında Elpida bellekler sebebiyle 1875 MHz üzeri her değer kartın bellek hatası vermesine sebep oluyor. Bunu HWiNFO64 üzerinden takip ettim, 0 hatayı yakalamaya çalıştım ve bu değerlere ulaştım. Samsung/Hynix belleklere sahipseniz 2000 ve üzerini rahatlıkla yakalayabilirsiniz. Unutmadan belirteyim. Üstteki değerler bende stabil çalışıyor ancak sizde kesin olarak stabil çalışacak diye bi' kaide yok. Ayrıca test ederken eğer crash verirse neden kaynaklandığını bulmak amacıyla adımları tek tek uygulayın. Yoksa çekirdek ve bellek değerlerini aynı anda değiştirdiğinizde aldığınız crashin neden kaynaklandığını bulmak zor olabilir. Okuduğunuz için teşekkürler. İsteklerinizi veya eksik gördüğünüz noktaları belirtirseniz sevinirim.

İyi forumlar!

Stabilite Testi:

3DMark'ın Fire Strike Ultra testini stres testi olarak yapın. Eğer tamamlarsa genel olarak stabildir. OCCT, kartın sınırlarını fazlasıyla zorladığında stabilitesini bozabilecek duruma getirebiliyor, sıcaklıkları kart ile asla göremeyeceğiniz noktalara çekebiliyor. Fire Strike Ultra ile daha gerçekçi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Özel Fan Profilinde Zero RPM Etkinleştirme:

Zero RPM manuel fan kontrolünde devre dışı kalır. Bunu etkinleştirmek için AMD Memory Tweak aracını kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken sağ alt bölümden Zero RPM kutusunu tiklemek ve uygulamak.

1.png


Bunun dışında programa ihtiyaç duymadan kaydettiğiniz profildeki ID 18 bölümünü "False" yerine "True" yaparak Zero RPM'i etkinleştirebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
@emresalvation Ayarladığınız tavan voltajı geçmemesi gerekir. Peek değeri olsa bile yüksek. Ortalama 1050mV'da mı takılıyor voltaj? 1150'ye nadir çıkıyorsa uğraşmayın derim. Samsung bellekler için 2100MHz fena değil. 2000 üstünü rahat görüyorlar zaten.
Evet, 1050 mV izlediğimde. Anlık merak ettim sizde de öyle mi diye. Şu an stabil gibi, bir hata görmedim. Çok da kurcalamam, en fazla 70-75 dereceyi görüyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@therock89 hızlı başlatmayı devre dışı bırakmayı denedin mi? Zero RPM'i açmanın 2 yolu konuda var.

@serhatbblt son değer önem farz ediyor. O sebeple arttır dedim. 1056 deneyebilirsin 1050'de crash yiyorsan.

@Zayronn 2019'daki ayarlar ile aynıydı. Ayrıca benim ayarlarımı kopyalamak yerine mantığı kavrayıp kendi ayarlarınızı oluşturun. En sağlıklısı bu. Hızlı başlatmayı devre dışı bırakın ayarların kaydedilmesini istiyorsanız. Radeon üzerinden yaptığınızı varsayıyorum. Yeni bir ekran görüntüsü atamam, kartı çoktan sattım.

Ben bu ayarlama işlerinden pek anlamıyorum. En başta seninkiyle aynı şeyleri yaptığımda yaklaşık 12 derece kadar düştü fakat ayarlar sonradan kayboldu bu ayarları kaydettim ama gitmiş nasıl kaybolmamasını saglayabilirim? Bir de sana ulaşabileceğim bir Discord adresinden sana ekranı yansıtarak bana ayarları yaptırabilme şansın var mı, çünkü bilmeden yapamıyorum.
 
Tüm ayarlamaları yaptım ama hiçbir şey değişmiyor. Güç kullanımı maksimum 150W oluyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@hüseyin733 AMD Memory Tweak üzerinden ekran görüntüsü alıp atar mısın? İnternetim yoktu uzun zamandır, geç dönebildim. Hala da yok gerçi, mobil veri yettiği kadar :)
 
@hüseyin733 AMD Memory Tweak üzerinden ekran görüntüsü alıp atar mısın? İnternetim yoktu uzun zamandır, geç dönebildim. Hala da yok gerçi, mobil veri yettiği kadar :)

ASUS Dual RX580 4 GB modelini kullanıyorum, bellek markası Samsung.

Ekran Görüntüsü (4).png
 
@hüseyin733 P3 dahil P3-P7 voltaj değerlerini 1050 yapıp uygula. Ardından tekrar kontrol et çektiği gücü.

Güç kullanımı maksimum 125W oldu ama sıcaklıkta pek değişiklik yok, 68 derece 1580 RPM ile fan dönüyor. Normal mi? Bir de bu ayarlar yeniden başlatınca sıfırlanıyor. Hızlı başlatma kapalı.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı