RX 6600'de çok fazla slutter oluyor

Moon7Shine

Megapat
Makaleler
3
Daha fazla  
Herkese merhaba.

Geçtiğimiz hafta Sapphire Pulse RX 6600 modelini satın aldım. Performans değerleri yerli yerinde fakat yoğun şekilde stutter sorunu mevcut. Özellikle GPU %100 kullanmayan oyunlarda çok daha fazla gösteriyor kendini.

• AMD Ryzen 5 5600X.
  • MSI B450M Mortar Max.
  • 2x8 Crucial Ballistix 3600 MHz CL16.
  • High Power performance gd 600W.
  • 2 adet M.2 SSD, 2 adet SATA SSD mevcut, HDD yok.

Test ettiğim oyunlar;
Elden Ring (çok sık stutter mevcut)
Borderlands 3 (çok sık stutter mevcut)
Prey (çok sık stutter mevcut)
Halo Infinite (ortalama sıklıkta stutter mevcut)
Forza Horizon 5 (nadir sıklıkta stutter mevcut)
Red Dead Redemption 2 (nadir sıklıkta stutter mevcut)

Daha önce 1660 Super kullanıyordum, şu an test etmek için tekrar taktım ve %1 - %0.1 FPS değerleri çok iyi durumda ve stutter hiç yok diyebilirim. Ayrıca FPS olarak RX 6600'den daha kötü performans vermesine rağmen daha akıcı hissettiriyor, özellikle Elden Ring'de.

Çözüm için yaptıklarım;
  • Anakart BIOS'unu güncelledim.
  • BIOS üzerinden Smart Access Memory aktif ettim, sürücü üzerinden etkinleştirdim. (daha fazla FPS, daha fazla stutter!)
  • DDU ile NVIDIA ve AMD'ye ait sürücülerin sildim, eski ve yeni sürücülerle testler yaptım. (her Driver'den önce DDU ile sildim.)
  • RAM'leri XMP açık ve kapalı hallerde test ettim.
  • AMD chipset sürücülerini yeniden yükledim.
  • AMD FreeSync Premium açık ve kapalı şekilde denedim.
  • Radeon yazılımındaki tüm ekstra özellikleri kapattım, tek tek açarak test ettim.
  • Ekran kartı frekansını sabitledim.
  • CPU frekansını sabitledim.
  • Klasik Windows performans ayarlarını kurcaladım.
  • En güncel Windows 10 ve sürücüler yüklü.

RX 6600 modeli PCI-e 4.0 X8 hattını desteklediği için ve B450 chipsetli anakartlarda PCI-e 4.0 bulunmadığı için ekran kartı mecburen PCI-e 3.0 modunda çalışıyor. Böyle bir durumda bir miktar performans kaybı olabileceğini belirtmişler fakat bu şekilde sürekli stutter yiyerek sorun yaşayan görmedim. Kartın fiziksel olarak bir sıkıntısı yok, WattMan gibi hatalar da vermedi. Ayrıca %50 fan devir hızı + stok performans ayarları 62 63 derecelerde gayet serin çalışıyor.

Önerisi olan var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
@Moon7Shine Borderlands 3 stutter var, oyunun DX12 kısmı bildiğin yamuk. DX11 ile bir tık iyi diyebilirim ama geminin içinde yine sapıtabiliyor. God of War köprünün olduğu yer ve ev çevresi biraz sıkıntılı onun dışında genel olarak stutter yok.

Ama RDR2, CP77, Prey hiç stutter yaşamadım 3300X ve 6600 XT kombosuyla. Gerçi ben PCIe 4.0 ile kullanıyorum sistemi. 3.0 buna sebep olur mu pek fikrim yok.
hocam sizce benim fikrim mantıklı mı

şuan rx 460 ekran kartı ve r5 2600 işlemci kullanıyorum 1 tane 8gb ramim var işlemciyi r5 5600 olarak değiştirmeyi planıyorum ve ekran kartını da rx 6600 1 tane daha ram alacagım anakartım b450m s2h sizce iyi performans verir mi bende aynı sıkıntıları yaşar mıyım açıkçası o kadar para verip insan sıkıntı yaşayınca üzülüyor

@claretredblack ben ilk etapta çift kanal RAM ve 6600 alır 5600'ü sonraya bırakırdım. O anakart ile her halükarda PCIe 3.0 kullanacaksın, 2600 ön deneme için iyi olur.
hocam ama fiyatlar pahalanmadan bir an önce almaya çabalıyorum bu dediklerimi alıp 1 yıl sonra falan anakartı değiştirmeyi planlıyordum mantıklı olmaz mı

@claretredblack olur sen bilirsin. Ben 3300X'e PCIe 4.0 veri yolunda rahat rahat, %0.1 low bile düşmeden 6600 XT beslettiğim için 2600'ün çekirdek gücünün 6600'e sorun çıkartmayacağını düşündüm. PCIe 3.0'dan çok endişeliysen 3600 + B550 kombinasyonu da yapabilirsin aynı bütçede.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

hocam ama fiyatlar pahalanmadan bir an önce almaya çabalıyorum bu dediklerimi alıp 1 yıl sonra falan anakartı değiştirmeyi planlıyordum mantıklı olmaz mı
hepsini tek seferde almayı planlıyordum normalde
@claretredblack olur sen bilirsin. Ben 3300X'e PCIe 4.0 veri yolunda rahat rahat, %0.1 low bile düşmeden 6600 XT beslettiğim için 2600'ün çekirdek gücünün 6600'e sorun çıkartmayacağını düşündüm. PCIe 3.0'dan çok endişeliysen 3600 + B550 kombinasyonu da yapabilirsin aynı bütçede.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

hocam internette arastirdigima gore 2 3 fps kaybı oluyormus pcie 4.0 ile 3.0 arasında ama beni endişelendiren şey böyle stuttering fps drop falan yaşar mıyım diye korktum açıkçası
hepsini tek seferde almayı planlıyordum normalde

hocam internette arastirdigima gore 2 3 fps kaybı oluyormus pcie 4.0 ile 3.0 arasında ama beni endişelendiren şey böyle stuttering fps drop falan yaşar mıyım diye korktum açıkçası

hocam şöyle bi video buldum benim kafamdaki sistem ile aynı neredeyse sorun çıkarırmı sizce

çünkü bu kadar para verip sorun yaşamak istemem 1 yıl sonra falan yine upgrade ederim sistemi beni 1 1.5 yıl falan idare eder mi bu sistem sizce / R5 5600 RX 6600 B450M S2H

Son düzenleme:
1650224805297.png

Borderlands 3 (1440p)- DX11 - Badass ayarlar AA ve Blur kapalı şekilde 5dk oynadım ara sıra stutter oldu ama oyun rahatça oynanıyor. DX12 oynanmıyor.

1650225144804.png

CP 2077 (1440p) - Karışık kendi ayarlarımda FSR UQ ile akıcı oynadım. Stutter hiç olmadı. Hem araba sürdüm hem bir iki fight'a girdim.

1650227426691.png

SOTTR (1440p) 'yi ilk fight'a kadar oynadım. Hiç takılma olmadı oyun tertemiz akıyor. DX12 - Ayarlar en yüksekte - RT kapalı - AA = TAA'da.

1650227964797.png

GTA V (1440p) Etrafta arabayla gezdim, oraya buraya sıktım. En yüksek ayarlarda 2x MSAA - Gelişmiş Ayarlarında biri hariç hepsi açık. Bu da çok açıkıcıydı.

Günlük zaten FH4-BF4-BF1-BF5-Warzone-Hunt: Showdown-Rainbow-Valorant-LOL oynuyorum. Hunt: Showdown hariç bir sıkıntım yok tüm oyunlar akıcı oynanıyor.

Eki Görüntüle 1363353

Borderlands 3 (1440p)- DX11 - Badass ayarlar AA ve Blur kapalı şekilde 5dk oynadım ara sıra stutter oldu ama oyun rahatça oynanıyor. DX12 oynanmıyor.

Eki Görüntüle 1363355

CP 2077 (1440p) - Karışık kendi ayarlarımda FSR UQ ile akıcı oynadım. Stutter hiç olmadı. Hem araba sürdüm hem bir iki fight'a girdim.

Eki Görüntüle 1363382

SOTTR (1440p) 'yi ilk fight'a kadar oynadım. Hiç takılma olmadı oyun tertemiz akıyor. DX12 - Ayarlar en yüksekte - RT kapalı - AA = TAA'da.

Eki Görüntüle 1363388

GTA V (1440p) Etrafta arabayla gezdim, oraya buraya sıktım. En yüksek ayarlarda 2x MSAA - Gelişmiş Ayarlarında biri hariç hepsi açık. Bu da çok açıkıcıydı.

Günlük zaten FH4-BF4-BF1-BF5-Warzone-Hunt: Showdown-Rainbow-Valorant-LOL oynuyorum. Hunt: Showdown hariç bir sıkıntım yok tüm oyunlar akıcı oynanıyor.
Hocam bende haftaya RX 6600 Asus Dual almayı düşünüyorum Yanında R5 5600 alacağım artık bir sorun olup olmaması şansıma kalmış umarım bende de sorun olmaz

Aklıma son olarak PCIe 3.0 yüzünden takılmalar olabileceği geliyor. Ne diyorsunuz böyle bir tecrübeniz var mı?

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı