RX570 %100 kullanıma ulaşmıyor

Örneğin işlemciniz daha %30'larda yükleniyor iken ekran kartınız %100'e ulaşmışsa "ekran kartınız işlemcinize darboğaz yapıyor" tabirini kullanabiliriz.

O zaman Recep Baltaş da Ali Güngör de Youtube'deki o kadar videolarında boşa konuşmuşlar. Ne diyelim olmayınca olmuyor.

Neyse arkadaşlar bu tartışma böyle saatlerce uzayıp gider. İbrahim arkadaşımız haklı konuyu kapatalım uzatmayalım. Biz eşşekliğimizi kabul ediyoruz siz haklısınız. O kadar örnekle verdik ama sizin bu tanımınızı ne yazık ki alt üst edemedik, çünkü yanlış olanı savunuyoruz işte. Yanlış bildiğimizi kendimize yediremiyoruz ama artık pes ediyoruz biz, siz kazandınız 👏
Sana bu konuda bir tek en başta sert çıktım oda Can Çeralp'a sallamayın dediğin için. Orada haklısındır eğer incittiysem. Emin ol bu forumda adam akıllı onun kadar bilgi aşılayıcı mesaj yazan bir elimin parmağını geçmez. Ve Can Çeralp'ın ilk mesajını rapolayıp ilk mesajımın ikinci paragrafında ne yazdıysam aynısını yazdım ve yanlış bilgilendirmeyi kaldırttım. Şimdi gelelim bana bu konuda yaptığın ayıplara. Her mesajımda sana değer vererek ciddi cidddi yazdım ama her seferinde ya gülücük ifadesi atarak ya da dalga geçerek bana cevap verdin. Ve şimdi gelmişsin eşsek diyorsun yapma yahu.

Dar boğaz terimini komple kaldıralım bence, forumda çıkmadık tartışma kalmadı bu yüzden. İşlemcinin %100 olduğu durumlara "Kekeliyor konuşamaz" diyelim. Ekran kartının %100 ve işlemcinin %1-%50 aralığında olduğu durumlara "işlemciye yazık ettin abi" diyelim. Ekran kartının 100% işlemcimcinin %50-%90 seviyelerinde olduğundada "oo iyi sistem" diyelim. 😂

Not: Yüzdeler; donanımın gücünün yüzde kaçını kullandığını belirtmektedir.

Son düzenleme:
Ne zaman CS:GO oynasam kartım hiçbir zaman %100 kullanıma ulaşmıyor. En fazla %60 görüyorum o da anlık. Tekrar %0'a düşüyor bir süre sonra. Afterburner'da bir problem olabilir mi?
CS:GO, sistemi fazla yormayan ve daha fazla işlemci gücü isteyen oyun. Dolayısıyla ekran kartı kullanımının %100 olmasını beklememelisin. BF V gibi daha ağır bir oyunda test etme imkanın varsa et. Sorun olup olmadığını daha iyi anlarsın.

Yazık! Sallamakmış...

Ekran kartı sisteme darboğaz yapabilir. Sistem herhangi bir oyunda sabit 300FPS verebilecek güçte olsun sen bu sisteme gidip sabit 150FPS kart takarsan sistemin sadece %50 performansını kullanırsın. Buda ekran kartının sisteme darboğaz yaptığının kanıtıdır. Nasıl 8 GB RAM ve düşük işlemci sisteme darboğaz yapıyorsa ekran kartı da sisteme darboğaz yapar.

Tabi senin gibi forumun içine etmekten zevk alanlar bunu anlayamaz.

Vay canına! Ne kadar da garip insanlar var. "haklısınız, ben yanlış biliyormuşum kusura bakmayın" demek ne kadar zor olabilir ki ?

Bu arada Technopat'ın oluşturduğu tüm sistemlerde darboğaz var, almayın (!)

Son düzenleme:
Ekran kartının %100 ve işlemcinin %1-%50 aralığında olduğu durumlara "işlemciye yazık ettin abi" diyelim. Ekran kartının 100% işlemcimcinin %50-%90 seviyelerinde olduğundada "oo iyi sistem" diyelim. 😂
Yahu nerede öyle bir şey yazmışım laflarımı neden çarpıtıyorsun?
Bu arada Technopat'ın oluşturduğu tüm sistemlerde darboğaz var, almayın (!)
Yine demediğim bir şey üzerinden beni yargılıyorsun. Darboğaz derken bile eksik söylüyorsun...
Vay canına! Ne kadar da garip insanlar var. "haklısınız, ben yanlış biliyormuşum kusura bakmayın" demek ne kadar zor olabilir ki?
Neyi bilmediğimide açıkla lütfen.

Son düzenleme:
Yazık! Sallamakmış...

Ekran kartı sisteme darboğaz yapabilir. Sistem herhangi bir oyunda sabit 300FPS verebilecek güçte olsun sen bu sisteme gidip sabit 150FPS kart takarsan sistemin sadece %50 performansını kullanırsın. Bu da ekran kartının sisteme darboğaz yaptığının kanıtıdır. Nasıl 8 GB RAM ve düşük işlemci sisteme darboğaz yapıyorsa ekran kartı da sisteme darboğaz yapar.
Bu darboğaz değil, ekran kartından tam verim alabilmektir. Ekran kartı ve işlemcinin birbirine birebir düzeyde yeterli olması gibi bir kural yok. İşlemciniz daha güçlü olabilir, ekran kartı daha zayıfsa bu darboğaz anlamına gelmiyor. Ekran kartı işini yapıyor, işlemci taleplere oldukça rahat bir şekilde cevap veriyor.
Ama işlemci bu talebi karşılayamamışsa, darboğaz burada doğuyor. Her %100 kullanımı darboğaz ile ilişkilendirmeyin.

Yahu nerede öyle bir şey yazmışım laflarımı neden çarpıtıyorsun?
Öyle birşey yazdığınızı söylemedim hatta size yazmadım mesajımı, gayet ciddiyim yazdığım konuda, anlam ve tanım yetersizliğinden bu tartışmanın olduğunu düşündüğümden yazdım, ironi yok yani sakin olun lütfen, herkes kendince haklıdır size de hak verdiğim yerler var bu tartışma da.

Son düzenleme:
Bu darboğaz değil, ekran kartından tam verim alabilmektir. Ekran kartı ve işlemcinin birbirine birebir düzeyde yeterli olması gibi bir kural yok. İşlemciniz daha güçlü olabilir, ekran kartı daha zayıfsa bu darboğaz anlamına gelmiyor. Ekran kartı işini yapıyor, işlemci taleplere oldukça rahat bir şekilde cevap veriyor.
Ama işlemci bu talebi karşılayamamışsa, darboğaz burada doğuyor. Her %100 kullanımı darboğaz ile ilişkilendirmeyin.

Bari Moderator yapmasın bunu, bir de bana ceza verip birkaç saat yazmamı engellemişsiniz.

Darboğaz, doğanın bir kanunu. Kelimenin tanımını yapmaya çalışıyorum dünden beri. Darbogaz, her daim her yerde var. Biz ise ancak bu bir sorun olduğunda "darboğaz var" diğerek bunu dile getiriyoruz. O yüzden "sözlük tanımı" ile "yaygın kullanım" arasında farklar oluşmuş durumda.

Durum, bugün "ayakkabıları bağlamak" deyişinde olduğu gibi bir durum. Aslında baanan şeyler bağlar. Bizim bahsettiğimiz de "darboğaz" değil, "darboğaz sorunu". Yani darboğaz sebebiyle (başka bir teknik sıkıntıdan değil yani) sistemimizde;

A) ya potansiyelini ortaya koyamayan parçalar var
B) Ya da istediğimiz bir oyunu/uygulamayı istediğimiz performansla çalıştıramıyoruz.

Hadi kavramlar meselesinde hemfikir olamadık diyelim. Mümkündür, kavram sonuçta bu. Altında yatan felsefeyi tartışırız. Ama hem söz söyleyip hem de size cevap verilme ihtimalini ortadan kaldırmak yakışıklı bir hareket değil. O zaman tartışma şansımız kalmıyor, taraflardan birinin yetki kullanarak dominasyon yapması söz konusu oluyor.

Dahası, üstte alıntıladığım yazınızı bir örnek üzerinden tartışalım.

Ben desem ki "ekran kartı %100 çalışsın, işlemci de o an %30'da olsun". Ben şimdi burada "ekran kartı darboğaz yarattığı için işlemcinin potansiyeline ulaşamama sorunu oluyor" önermesini sunsam, sizin yazınızdan anladığım kadarıyla "hayır" diyeceksiniz değil mi? Çünkü sizin karşı önermeniz "ekran kartı %100 çalıştığında işini yapıyor demektir" şeklinde.

Bir soru: Eğer bu senaryoda ekran kartı darboğaz değilse, daha güçlü bir ekran kartı taksam, bu şartlar altında FPS artışı sağlamaz mıyım? Saglarsam, bir önceki durumda FPS'in daha düşük olmasının sebebi darboğaz değil midir :)

Hemen itirazlarımı madde madde sıralayım;
1) Darboğaz tanımı daha ince de yazdığım gibi, bir mühendislik tanı mıdır? Bilgisayarlardan ve bilgisayarların parçalarından bağımsızdır, kelime onlardan çok önce üretilmiştir. Tanım itibariyle "bir sistemin hiz/performans/tempo olarak limitini belirleyen en yavaş/zayıf parçası demektir.

2) Darboğaz bir sorun teşkil etmediğinde" tepe unsuru/sınır unsuru/had gibi isimler alarak o sistemin performans potansiyelini belirler.

3) Sorun teşkil ettiğinde ise, sorunun tipini belirtmek için "darboğaz" deriz.

Örneğin uç uca bağlı bir kablo setiniz olsun, 5 farklı markanın kablosundan meydana gelsin. İçlerinde en zayıfı 10A akım taşıyorsa diğerlerinin 100+A akımlar taşıyabilir olmaları önemli değildir. O set üzerinden geçecek en yüksek akım 10A ile sınırlıdır. Bu, bir sorun değildir. Sizin sisteminizin potansiyelidir. Ne zaman sorun olur? Siz 11A taşımaya karar verirseniz sorun olur. O en zayıf kabloyu değiştirirsiniz, yolunuza öyle devam edersiniz. Bu sorunu işverene anlatırken de bir sebep belirtmeniz gerekir (kafaya göre masraf yapacak haliniz yok sonuçta). "Darboğaz sorunundan dolayı istediğimiz performansı alamıyoruz" dersiniz. Yani sorun "kablo kopması" değildir, "işçilik" değildir, "dış şartlar" değildir. Sorun "darboğaz" dır.

Ne demek istediğimi dünden beri anlatamadım, belki hata bendedir, belki değildir. En iyi bildiğim yerden, mesleğimden örnekler vererek anlatmaya çalıştım. Umarım bu sefer bir kişiye bile olsa derdimi anlatabilme şansına erişirim. (Olmadı kalıcı banlar, kurtulursunuz)

Ayrıca, son bir ek yapmak istiyorum. Bundan birkaç sene öncesine kadar tüm dünyada PC oyuncuları daha az bilinçli idik. Çok az sayı da bilen insan da çoğunlukla bunu kendilerine saklamayı tercih etmişlerdi. Ama zamanla artan bilgilerin üstüne yakın zamanda iki çok önemli yeni bilgi daha eklendi:

1) FPS sınırlamak ve V-Sync türevlerinin açık olduğu durumlarda ekran tazeleme hızını geçmemek hem performans hem de gecikme açısından iyi bir şey. (Bunu PC parçası üreten binlerce çalışan biliyordu ama bu bilgi, daha hızlı bilgisayar parçalarını hep satın alalım diye dünyayla paylaşılmıyordu)

2) Çok yakın zamanda hayatımıza giren Radeon Anti-Lag ve NVIDIA Ultra Low Latency teknolojilerini araştırırken küçük bir kesim şunu fark etti; bir ekran kartını %100'e kadar yüklemek anlık girdi gecikmelerine sebep olabiliyordu. Çünkü ekran kartının tıkandığı anlarda işlemci bir sonraki frame için beklemden yoluna devam edebiliyordu. Bu da +1 kareye kadar gecikme sebebi olabiliyordu. Hatta YouTube'ta Battlenonsense kanalında bununla ilgili ölçümler ve rakamlar mevcut. Kartlar %90'ın altında yüklendikleri zaman bu sıkıntı görülmüyor çünkü boşta kalan güçleri ile işlemci ve ekran kartı gecikmesiz olarak iletişim kurabiliyorlardı.

Hala (birçok konuda olduğu gibi) bu iki bilgiye de karşı çıkanlar var. Olabilir, sonuçta her şey tartışmaya açık. Yeter ki tartışabilelim.

Yukarıda ve bu başlık altında başka girdilerimde de belirttiğim üzere, "ekran kartları da bir bilgisayarda darboğaz sorunları yaratabilir" önermemi huzurlarınıza sunuyorum. Tartışmak isteyenle zevkle tartışırım. Bilgiler paylaşılarak ve tartışılarak değerlenir. Ceza vermek isteyene de boynum kıldan ince, buyursun versin. Daha da bu konuda ağzımı açmam. Olur biter.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı