Ryzen 5 1600 AF ve GTX 1660 Ti sistemde düşük GPU kullanımı sorunu

Heropifanes

Centipat
Battlefield 1, GTA 5, Call of Duty WW2, Far Cry Primal gibi oyunlarda sıkıntı çekmekteyim.

Bahsettiğim oyunlarda, hatta tüm oyunlarda yoğunluk olmayan alanlarda ekran kartı kullanımı %100 ve FPS'e örnek vermekte gerekirse 120 FPS diyelim.

Ancak herhangi bir şekilde yoğun bir alana baktığımda veya girdiğimde ekran kartı kullanımım %50-75'lere düşmekte ve bununla beraber FPS değerim de aşırı derecede düşüş yaşamakta.

Benim anlamadığım mantıken yoğun olmayan alanda daha az çalışıp yoğun olan alanda daha fazla çalışacağını düşünürken tam tersi bir durum yaşıyor gibiyim.

Sistemim;

İşlemci: Ryzen 5 1600 AF.
Anakart: Gigabyte b 450 Gaming X.
RAM: Corsair 3000MHz 2x8, toplam 16 GB.
Ekran kartı: MSI GTX 1660 Ti Ventus XS 6 GB.
SSD: Kingston HyperX 500 GB, 550-450 MB Okuma/Yazma hızı.
HDD: Seagate Barracuda 2 TB, 250 MB Okuma/Yazma hızı.
Kasa: Cooler Master RC-K350 600W/psu.

Kasa ile ilgili şöyle bir bilgi ekleyeyim. Kasayı arkadaşımdan aldım eski sisteminin kasası boşta durmaktaydı. Yaklaşık 3-4 yıl kullandığını söylemekte.
Onun haricinde bütün parçalar yeni ve alalı 3 hafta olmuş durumda.

@Hatipli
@ yazıp kullanıcının adını yazın hemen ardından.

Battlefield 1
Eki Görüntüle 558417

Far Cry Primal
Eki Görüntüle 558418

Hemen bahsettiğiniz ayarları yapıp atıyorum.
Battlefield 1'de düzelmiş gibi. 60'ın altına inmediyse FPS sorun yok gibi.
Far Cry Primal'da CPU 3 biraz yükselmiş. Benchmarkta gözlemleyebilir misiniz bu arada? 1080P Ultra ayarlarda çekirdek kullanımlarına bakın. Çok yükselen varsa belirtin. Ek olarak sonuç tablosunu da paylaşın.
Hocam bu arada RAM'ler 3000'de çalışıyor değil mi? XMP ayarını açmışsınızdır umarım.

@Hatipli
@ yazıp kullanıcının adını yazın hemen ardından.

Battlefield 1'de düzelmiş gibi. 60'ın altına inmediyse FPS sorun yok gibi.
Far Cry Primal'da CPU 3 biraz yükselmiş. Benchmarkta gözlemleyebilir misiniz bu arada? 1080P Ultra ayarlarda çekirdek kullanımlarına bakın. Çok yükselen varsa belirtin. Ek olarak sonuç tablosunu da paylaşın.
Hocam bu arada RAM'ler 3000'de çalışıyor değil mi? XMP ayarını açmışsınızdır umarım.
Evet dediğiniz ayar açık 3000 de çalışmakta baktığımda. Benim anlamadığım olay Technopat da dahil olmak üzere internette bir çok video bulunmakta benim sistemime benzer parçalara sahip. Ancak ben böyle ilginç bir sıkıntı görmedim kimse de yoğun yerde ekran kartı kullanımının azalıp FPS düşüklüğü olduğu.
Tüm çekirdeklerin frekansını ve kullanımını gösteren bir kaç sahnede ss atın.
sorunun işlemci frekanslarında olma ihtimali yüksek.
Son durum böyle çok bilemediğim için ne varsa açtım. Umarım işinize yaramaktadır.
bf1 detaylı d3d11.png

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Technopat'ın videosunda da oluyor. Seri bir şekilde göz gezdirebilirsiniz.

İşlemcinize OC yapmanız gerekiyor açıkçası. Buradan bunu anlıyoruz. Tamamıyla çözmez sorunu ama FPS'in artacağı aşikar.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Mesela Ryzen 5 3600, GTX 1660 Ti Battlefield 1 performansı.
Bütçeniz müsaitse ve 3600'e terfi ederseniz bu sorundan kökten kurtulursunuz.

Son düzenleme:

Technopat'ın videosunda da oluyor. Seri bir şekilde göz gezdirebilirsiniz.

İşlemcinize OC yapmanız gerekiyor açıkçası. Buradan bunu anlıyoruz. Tamamıyla çözmez sorunu ama FPS'in artacağı aşikar.

Mesela Ryzen 5 3600, GTX 1660 Ti Battlefield 1 performansı.
Bütçeniz müsaitse ve 3600'e terfi ederseniz bu sorundan kökten kurtulursunuz.

Evet Technopat'ın videosunda da oluyor ayrıca Technopat sanırım overclock ta yapmış CPU frekansı 3600 MHz'lerde. İşlemci stok hali 3.4 GHz diye gösteriyor AMD sitesinde.

Evet dediğiniz ayar açık 3000'de çalışmakta baktığımda. Benim anlamadığım olay Technopat'da dahil olmak üzere internette birçok video bulunmakta benim sistemime benzer parçalara sahip. Ancak ben böyle ilginç bir sıkıntı görmedim kimse de yoğun yerde ekran kartı kullanımının azalıp FPS düşüklüğü olduğu.

Son durum böyle çok bilemediğim için ne varsa açtım. Umarım işinize yaramaktadır.Eki Görüntüle 558419

Bakın bu videoda daha yüksek bir kart için Ryzen 5 1600 AF işlemciye overclock yapılıyor ve GPU kullanma oranı bayağı artıyor.

Sanırım tek çare işlemcinin overclock edilmesi
Yapabilirseniz 3800 - 4000 MHz değerlerini deneyin sıcaklıklar müsait görünüyor.
Evet dediğiniz ayar açık 3000 de çalışmakta baktığımda. Benim anlamadığım olay Technopat da dahil olmak üzere internette bir çok video bulunmakta benim sistemime benzer parçalara sahip. Ancak ben böyle ilginç bir sıkıntı görmedim kimse de yoğun yerde ekran kartı kullanımının azalıp FPS düşüklüğü olduğu.

Son durum böyle çok bilemediğim için ne varsa açtım. Umarım işinize yaramaktadır.Eki Görüntüle 558419
Ayrıca Fps düşüşü olan sahnelerde işlemcinin frekansı ve ekran kartının frekansında düşüş oluyor mu bi göz atın.

Son düzenleme:
@h4ck3ronline Öyle bir OC için üst düzey X570 anakart gerekiyor. Ayrıca o voltaj değeri işlemci açısından sağlıklı değil. Her anakartta yakalayamazsın o değeri ki işlemcinin silikon kalitesi de önemli bir de. Kısacası ütopik bir girişim olur :) Hikaye yani. İşlemcinin yükseltilmesi en mantıklı çözüm.

Siz bu işlemcinin 1600 AF olduğuna emin misiniz? Çünkü 1600 AF 3600 MHz'de çalışır. Düz 1600 3.4 Boost hızında çalışır. Bu overclock hem ütopik hem de 1.52V bu işlemci için çok yüksek. Sistemi eskitme riski var. Bir de bu voltajda sistem çok güç tüketecektir.

Hocam aynı sistem donanım arşivinde var onda bir sıkıntı yok ekran kartı ve işlemci aynı diğer parçaları da aynı olursa mükemmel FPS elde edersniz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı