Ryzen 5 3600 için soğutucu

chncgty

Hectopat
Katılım
4 Nisan 2020
Mesajlar
17
Merhaba arkadaşlar farkındayım bu konuyla alakalı fazlaca forum var ama soruma cevap bulamadım. Öncelikle bilgisayarım DA-SISTEM/MSI RTX 2060 VENTUS XS OC 6GB/AMD Ryzen 5 3600/16GB DDR4/500GB NVMe SSD/Geforce RTX RayTracing PC | ITOPYA yaklaşık 10 gün önce kurdum ve ilk testlerini yaptığımda (AIDA64 Prime95, FurMark ) gibi herhangi bir kapanma ya da mavi ekran sorunuyla karşılaşmadım. Ama son 1-2 gündür oyunlar da ekran kartı sıcaklığım Ultra ayarlarda (75-80 derece sanırım ekran kartı için normal) fakat işlemcim çok dengesiz ısılar veriyor mesela 65'lerde başlayıp daha sonra 70-80 arası sıcaklıklarda gezip en sonunda 80I aştığı 85leri gördüğü oluyordu. Ben de bir daha stress testi yapmak istedim AIDA64 testinde testi başlattıktan 2 dk geçmeden bilgisayarım kapanıyor bunu 4-5 defa denedim ve sonuç hep aynı stres testim de 110 hatta 120 dereceleri gördüğü için sanırım kapanması. Çok anlamadığım için sizlere danışmak istedim, anladığım kadarıyla sorun stock Fan'da ve ben soğutucu almaya karar verdim. Aslında Arctic Freezer 34 almayı düşünüyordum fakat fiyatı 430 civarlarında. Dark Freezer X124'ün fiyatı ise 200 TL, yani yarı yarıya fark var. Eğer arada çok performans farkı yok ise Dark Freezer almayı düşünüyorum. Tabi ki sizin ekleyeceğiniz tavsiyelere de açığım. Bütçem Arctic Freezer'a yeter ama onun yerine 1TB HDD alabilirim :) ama hangisi sağlıklı olacaksa onu tercih etmek isterim. Teşekkürler :)
 
Öncelikle montajı kontrol et macununu yenile belki masrafa girmene gerek kalmaz. Ayrıca anakart BIOS Update yapmayı unutma bazen çok değiştiriyor

Dün soğutucuyu söktüm ve tekrar taktım macun vardı ama ne kadar olmalı üzerinde bilmiyorum tabii tekrar monte ettim tüm vidaları eşit şekilde sıkarak. BIOS'u da sistemi ilk kurarken güncellemiştim.
 
Eğer ki stok soğutucundan memnun değilseniz yeterli geldiğini sanmıyorum aynı işlemciye sahibim Corsair Hydro 100X kullanıcısıyım 4.2 GHz sabit boşta 29 yükte 54 derecede çalışmakta tafsiye ederim.
 
Kasa eğer attığınız linkdeki kasa ise eksoz fanının Tam devirde çalışıyor mu onu denemenizi tavsiye ediyorum işlemciyi soğutsanız bile o çıkan ısıyı dışarıya tahliye etmek zorundasınız.
 
Kasa eğer attığınız linkdeki kasa ise eksoz fanının Tam devirde çalışıyor mu onu denemenizi tavsiye ediyorum işlemciyi soğutsanız bile o çıkan ısıyı dışarıya tahliye etmek zorundasınız.

Evet linkteki kasa bunu nasıl kontrol edebilirm buradaki bilgiler yardımcı olur mu size fan bilgileri

Adsız.png
 
Fan Anakarta mı bağlı yoksa direkt Power Supply'a mı bağladınız ?
monte olarak geldiği için açıkcası kontrol etmedim, bakayım
WhatsApp Image 2020-04-14 at 18.54.49.jpeg

ben çözemedim hocam ama şöyle bir foto atayım
Adsızf.png
Bu da BIOS'tan fan kontrolü.
son olarak occt testi yaptım bu sefer kapanmadı cpu voltage 1.275 aldım ve test yaptım yine 100 dereceleri gördü fakat kapanmadı.
20200415-002017-CPUOCCT.png
 
Son düzenleme:
Hocam benim size tavsiyem bir yolunu bulup kasa fanını Max değere alın. 2. olarak da kasanın tepesine birtane daha eksoz fan koymanızda fayda var 100 derece çok ciddi bir sıcaklık. Ondan sonra farklı soğutucu arama işine girersiniz.
Resimleri detaylı inceledim kasa fanınız zaten Max devirdeymiş uygun fiyatlı 40 50 TL civarı bir fan alıp kasanın üst tarafına yerleştirin bence dışarı üfleyecek şekilde.
 
Büyük bir ihtimalle montaj hatası veya termal macun sorunu var. O kadar yüksek derecelere çıkmaması gerekir. Bana soracak olursanız Corsair H100x gibi kalite bir sıvı soğutma almanız yaz aylarında da iyi soğutma yapabilmesi ile işlemcinizden daha iyi performans almanızı sağlar.
Arctic Freezer 34 esports bir kaç gün önce 376 liraydı, şuan 412 lira civarı N11'de ve iyi bir soğutucu. Yine de bir sıvı soğutma performansına yaklaşamaz.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı