Ryzen 5 3600 undervolt ve sıcaklık düşürme rehberi

BIOS'tan fotoğraflar, hangi değişkenler nerede, biz hangilerine dokunacağız falan bunlar olabilir.

Hocam benim yaptığımın ayarları Ryzen Master'da gözüküyor diye yapmadım çünkü BIOS'tan yapmak değil Ryzen Master'dan yaptıktan sonra sadece CPU ratio ve CPU voltaj ı BIOS'a girmek amaç başka bir şeye dokunmuyorsunuz. Forumda çok fazla R5 3600 kullanan ve ısıdan şikayetci olan forumdaşım var ve birçoğu neden niye sorusuna yanıt arıyor. Biraz daha daha derine inersek mosfet modlara falan dokunmamız gerekecek bu da çok bilgisi olmayan arkadaşlar için epey karışık olacak.
 
Hocam testi bitirmesi tabii ki güzel ancak uzun vadede garanti için OCCT veya Prime95'e sokarsanız emin olursunuz 1 saat dayansa yeter. Dayanırsa elmastan bir işlemciniz var demektir :)
YKS bitti. Nihayet tekrar ilgilenebildim. Son denemem 1.1 Volt ile 4200 mhz oldu. OCCT de 15 dk test yaptım. Henüz soğutucu almadım, stok soğutucu + dar bir alan ciddi sıcaklıklara çıkıyor. Bu sebeple fazla uzatmak istemedim. Stok hız olan 3600 mhz de en son 1V gördü şuanda da bu ayarlarda kullanıyorum. Güzel bir soğutucu aldıktan sonra oldukça verimli OC yapılabilir duruyor şu durumda. Denememi önerdiğiniz bir şey var mı?
Anakart: Gigabyte b450 s2h
 
YKS bitti. Nihayet tekrar ilgilenebildim. Son denemem 1.1 Volt ile 4200 MHz oldu. OCCT'de 15 dk test yaptım. Henüz soğutucu almadım, stok soğutucu + dar bir alan ciddi sıcaklıklara çıkıyor. Bu sebeple fazla uzatmak istemedim. Stok hız olan 3600 MHz'de en son 1V gördü şu anda da bu ayarlarda kullanıyorum. Güzel bir soğutucu aldıktan sonra oldukça verimli OC yapılabilir duruyor şu durumda. Denememi önerdiğiniz bir şey var mı?
Anakart: Gigabyte B450 S2H.

Hocam zaten maksat sıcaklıkları düşürmek soğutucu +OC'de işe yarıyor biz undervolt yapıyoruz 1.1v 4.2GHz süper değer bence ve o değerlerde sıcaklık oldukca düşer. OCCT'de 1 saat teste tabii tutun sorun çıkarmassa bence kilitleyin daha fazla inmeye gerek yok bizimde sinirimiz bozulmasın :)Değerleriniz gayet iyi soğutucuya çok para vermenize gerek yok kule tipi 4 kanallı bir model alırsanız 4.2GHz'da serin seri kullanırsınız.
 
Adsız.png

Ağlamak istiyorum :(
 
Hocam stok haliyle hepimizin böyle adımları izlerseniz sizde düşürebilirsiniz bir deneyin bence 1.432 yüksek bir voltaj ısınma yapması muhtemel gerçi X serisinin soğutucuları bir tık daha iyi ama denemekte fayda var.

Artics Freezer 34e-sports Duo ile masaüstü kullanımda 45-50 derecelere çıktı bu yaz aylarında. Benim kasa hava akışı çok kötü sanırım. Tabii voltajında bir etkisi var ama bir OC denemesinde bilgisayar onarım ekranına atıp duruyordu. Format atmadan çözememiştim. OC sonrası bilgisayar yeniden başlatmalar falan da çok oldu. Büyük ihtimalle küçük bir ayrıntı ayarını kaçırıyorum. Konu olarak açtım ama burada da yazayım. Technopat OC hakkında keşke video çekse de doğru bilgiyi onlardan öğrenebilsek. Forumda herkes bir öneride bulunuyor. OC konuları kolay gibi bakılıyor ama araştırmalarım sonucunda gerçekten önemli ve ciddi bir konu. Yeni aldığım garantisi olan işlemciyi elime almamak için default ayarlarında kullanıyorum :) Cinebench R20 testinde 3.6GHz değerlerine yakın bir score verdi ve 70 derecelere kadar çıktı :/ Prime 95 testinde 90 dereceleri görür gibi duruyor...
 
Artics Freezer 34E-sports Duo ile masaüstü kullanımda 45-50 derecelere çıktı bu yaz aylarında. Benim kasa hava akışı çok kötü sanırım. Tabii voltajında bir etkisi var ama bir OC denemesinde bilgisayar onarım ekranına atıp duruyordu. Format atmadan çözememiştim. OC sonrası bilgisayar yeniden başlatmalar falan da çok oldu. Büyük ihtimalle küçük bir ayrıntı ayarını kaçırıyorum. Konu olarak açtım ama burada da yazayım. Technopat OC hakkında keşke video çekse de doğru bilgiyi onlardan öğrenebilsek. Forumda herkes bir öneride bulunuyor. OC konuları kolay gibi bakılıyor ama araştırmalarım sonucunda gerçekten önemli ve ciddi bir konu. Yeni aldığım garantisi olan işlemciyi elime almamak için default ayarlarında kullanıyorum :) Cinebench R20 testinde 3.6GHz değerlerine yakın bir score verdi ve 70 derecelere kadar çıktı :/ Prime 95 testinde 90 dereceleri görür gibi duruyor...

Hocam zaten işlemci CPB kapalı iken bile çok yeterli performans gösteriyor henüz hiçbir oyunda sorun yaşamadım. Eski işlemcimden bu haliyle bile renderda bayağı üstün ki 4.2GHz yapınca zaten fark dağlar kadar oluyor. Ben normal zamanda 3.6GHz'da kullanıyorum render alacağım zaman bu ayarları kullanıp işimi hızlı yapıyorum.
 
Hocam zaten işlemci CPB kapalı iken bile çok yeterli performans gösteriyor henüz hiçbir oyunda sorun yaşamadım. Eski işlemcimden bu haliyle bile renderda bayağı üstün ki 4.2GHz yapınca zaten fark dağlar kadar oluyor. Ben normal zamanda 3.6GHz'da kullanıyorum render alacağım zaman bu ayarları kullanıp işimi hızlı yapıyorum.

Benim 2600X CPB kapalıyken biraz performans düşüklüğü yaşadım. OC falan da yapıp denedim ama stabil bir ayar yapamadım. Bende zaten garantide şimdi hiç bozmayayım diye default ayarlarında bıraktım. Sıcak falan da olsa oyunlarda 60 fazla geçmiyor. Geçtiği oyun oluyor tabii CPU kullananlarda ama 70 üzeri hiç görmedim şu ana kadar. Render alırken biraz ısınıyor ama daha hızlı alıyor. Sizce boşta 40-50 arasında inip çıkması ömrünü azaltır mı? Bazen sabit 41 derece kalıyor, bazen 45 çıkıp iniyor.
 

Geri
Yukarı