S-400 Nedir, Ne Değildir? Türkiye - ABD Krizi

  • Konuyu başlatan Jira
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 188
  • Görüntüleme 12B
ABD yıllarca savunma, silah, askeri alanında bizi hep oyaladı (Yeri geldi uçak verip, fabrikayı kapattırdı), silah konusunda bir şeyler yapabilsekte uçakta daha çok yol var.

Şuanda savunma olmadığı için S-400'lerin kesinlikle alınması gerekiyor bence. Uçak konusunu bir şekilde halledebiliriz ama savunma konusu bu kadar ilerleme yapılmışken tekrar oyalanmamamız gerekiyor.

ABD karışmasını istediği bir bölgeye ürün yollamayacaktır kolay kolay, istemediği şeylerden bir tanesi bizim Rusya veya Çin gibi ülkelerin olduğu bir gruba katılmamız bizi onlardan uzak tutup kendinede yaklaştırmayarak ortada kalmamızı istiyorlar, ABD'ye tavır alsan ekonomiyi dürtüyor, diğer taraftan ABD'ye yaklaşsan alacağın bir şey yok iki ucu şeyli değnek kısaca.
 
@Jira Maalesef kendi başına ayakta kalacak bir ülke değiliz artık. Dışa tamamen bağımlıyız, ülkede doğru düzgün endüstrimiz yok, doğru düzgün teknoloji geliştiricilerimiz yok, teknoloji geliştirebilecek düzeydeki herkesi yurt dışına kaçırdık bile. Karnımızı doyurmak için yeteri kadar tarım bile yapamıyoruz, elde ne varsa satıldı. Hafife almakta gayet de haklılar bu durumumuzda.

Ayrıca S-400'leri aldık ve inatlaşmadan galip çıkıp hakkımız olan F-35'leri de aldık diyelim. Rusya'nın o füzeleri gerçekten de "TAMAMEN" NATO ülkesi olan bizim kontrolümüze bırakıp kendi uçakları için risk oluşturacak kadar aptal olacaklarına ihtimal verebiliyor musun? Falkland savaşında nasıl Arjantin, Fransa'dan aldığı Exocet füzelerini İngiltere'ye karşı kullanamadıysa bizim de Rusya'nın istemediği bir zaman kullanamayacak hale gelmeyeceğimizin garantisi var mı? Benzer şekilde kullanmak istemediğimiz zaman Rusya'nın kullanmayacağının garantisi var mı? O yazılımları olması gerektiği kadar iyi analiz edebilecek yeterlilikte birilerine sahip miyiz peki? Bunlardan emin olmadan rakip blok ülkesinin çıkarına böyle bir girişimde bulunmanın savunulacak tarafı yok.

Şu anda o kadar aciz durumdayız ki bu durumda bile rakip blok ülkesinin insafına kalmış durumdayız.
 
E Kıbrıs İhtilali niye yarıda kaldı sanıyorsunuz:) Tanklar, uçaklar, silahlar vs. Amerikan. E büyük abi dur tamam yeterli dedi ve harekat o anda durdu:)

Mahallede top kiminse kuralları o koyar unutmayın;)
 
@Jira Maalesef kendi başına ayakta kalacak bir ülke değiliz artık. Dışa tamamen bağımlıyız, ülkede doğru düzgün endüstrimiz yok, doğru düzgün teknoloji geliştiricilerimiz yok, teknoloji geliştirebilecek düzeydeki herkesi yurt dışına kaçırdık bile. Karnımızı doyurmak için yeteri kadar tarım bile yapamıyoruz, elde ne varsa satıldı. Hafife almakta gayet de haklılar bu durumumuzda.
Bu konuda haklısın. Aksini söyleyen olamaz.

Diğer konuda katılmıyorum. Eğer, Rus hava savunma sistemlerini alırsak (S-300 - S-400) Rusya, tamamen kontrolü bize bırakacağına dair bir anlaşma yapacak. Zaten böyle bir anlaşmasız bu derece sistemleri almak mantıklı değildir. Ha ne derecede doğru söylüyor dersen onu kimse bilemez. Burada bizim birliklerimizin denetimi kalıyor.

Diğer bir hususta da F-35'ler için aynısını Amerika da yapabilir. Zira ABD'nin izni olmadan uçağa dokunamıyorsun bile. Washington'dan hangardaki uçakları etkisiz hale getirebilirler. Bunun güvencesini ABD bize hiçbir zaman vermedi, vermez de.
 
@Jira Anlaşmalara bu kadar güvenme bence. Mesela sana bir anlaşma örneği söyleyeyim, bir NATO ülkesi bir saldırıya uğrarsa diğer NATO ülkeleri kendisine bağlı olan ülkenin arkasında durmak zorundadır. Peki İsrail bizim gemimizi batırırken (nedeni konumuz değil) hangisi anlaşmaya uyup arkamızda durdu ve İsrail'e karşı cephe aldı?

Bir örnek daha vereyim. Çin, Varyag uçak gemisini bizim boğazlarımızdan anlaşmayla geçirdi. Anlaşmaya göre o uçak gemisi kesinlikle askeri amaçla kullanılmayacak ve Türkiye'ye çok sayıda Çinli turist gönderilecekti. Ne oldu peki? Şu anda Çin o uçak gemisini restore etti ve anlaşmaya bir tarafıyla gülerek askeri amaç için kullanmaya başladı. Bir yaptırım yapabildik mi? HAYIR.

Anlaşmalar sadece yaptırım gücüne sahip olan ülkeler için yerine getirilir. Yaptırım gücün yoksa küçük bir çocuğun bir yetişkinin insafına mecbur kalması gibi, başka ülkelerin insafına kalıyoruz.
 
Bir kıtada ABD, diğer kıtada Rusya. Ortada muhtaç Türkiye. Güvemekten başka şansımız var mı peki? 0 hava savunması ile hava savunmasını kadere bırakalım. Belki pilotlar ve jetler, yapay zekalar hedefi falan ıskalar.

Mantıklı gelmiyor. S-400'ün yanında çocuk kalan Patriot yerine daha iyi bir yatırım yapmak varken hele hiç mantıklı gelmiyor.
 
Patriot sistemleri eski sistemler, S-400'lere rakip değil. F-35'lerin tüm planları çalındığına dair söylentiler var. S-400'lerin daha önce F-35'leri gördüğü zaten ortaya çıkmıştı.
 
3-4 adet S-400 bataryası Türkiye'yi koruyamayacaktır. Türkiye'nin kullandığı hiçbir sisteme entegre olmayacak, NATO'ya entegre olmayacak. Yani sistemi %100 verimli kullanamayacağız.Kullansak bile dediğim gibi 3-5 batarya ülke kurtarmayacak.

Mesele silahların özellikleri değil Türkiye'nin gelecekte nerede duracağı. Türkiye giderek batı'dan uzaklaşıp sıradan bir ortadoğu ülkesine dönüşmekte.
Şimdi ABD F-35'leri gönderse bile nerede kullanacağına, üstüne hangi mühimmatın takılacağına kadar karışıyor diyenler olacak, haklılar ama bu güne kadar hep böyle oldu. Türkiye NATO üyesi. Ne ABD bize ne de biz onlara tehdit oluşturmadık ama bundan sonra Türkiye'yi tehdit olarak görecek. Biz de bir İran'ız artık ABD'ye göre.

Ayrıca ABD F-35'leri göndermeme konusunda haklı, söyledikleri gibi uçakların gizli kalması gereken birçok detayı Rusların eline geçecek. F-35'lerin teslim edilme imkanını %0 olarak görüyorum bu nedenle.
Söylediğinde son derece haklısın 3-4 tane S-400 hava savunma füzesi tüm hava sahasını korumaya yetersiz kalacak zaten.
 
@Jira Dere geçilirken at değiştirilmez sözü de bu noktada devreye giriyor. Tarihsel olarak düşmanlığımız olan bir ülkeye güvenip aşırı yüksek bir ihtimalle ortada yalnız kalmak mı daha mantıklı yoksa yıllardır içinde olduğumuz grupla devam etmek mi? İsveç örneğini boşuna vermedim, onlar bağımsız olabilecek durumdalardı ve NATO'ya bağımlı değiller şu anda. Fakat buna rağmen tüm ordu yapılanmaları Rusya'nın antisi olacak şekilde hazırlanıyor. Bu boşuna değil... Rusya tek yakaladığını affetmez, yakın tarihte defalarca şahit olduk hatta şu anda bile buna şahit oluyoruz.

Artık İsveç'in mi yoksa bizim mi daha doğru karar verme yeteneği olduğu konusunu vicdanına bırakıyorum.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı