Sapphire RX480 boştayken 50 derecede çalışıyor

DryreL

Megapat
Yer
İstanbul/Köln
Daha fazla  
Meslek
Dijital Oyun Tasarımı
Boştayken 30-35 derece civarı olurdu masaüstünde. Artık boştayken 45-50 derecede oluyor. Eskiden bu sıcaklığı CS:GO'da alırdım. Şimdiyse hiçbir uygulama çalıştırmadan bunu alıyorum. Yaz ayından da çıktık, hiçbir şekilde anlamlandıramadım.

Ekran Kartı: Sapphire RX480 GDDR5 8GB NITRO+ OC 256Bit AMD Radeon DX12

Çok komik ve garip bir şey oldu. Little Nightmares oyununa girdim. Vsync kapalıyken Ultra'da 144 FPS sabit ve sıcaklık 72 derece civarı. Bu son derece normal. Vsync'yi açtım 60 FPS'e sabitlendi ve sıcaklık 60 dereceye düştü burası da son derece normal. Yaptığım tek şey oyunu aşağıya almak, alt tab yaptım ve masaüstüne geldim. MSI Afterburner'ı açtım sıcaklık için 60 derece direk 67 dereceye çıktı ve öyle çıkmaya devam etti. En son 82 dereceyi gördü masaüstünde ve arkaplanda oyun çalışırken. Ya oyundayken 61 derece alıyorken, ALT+TAB yaptığımda da arkaplanda çalıştığı için aynı 60 derece olması lazımken, masaüstünde sıcaklık birden artıyor. Bence boştayken sıcaklığın 45-50 derece olması da bununla alakalı diye düşünüyorum ama sorunun ne olduğunu çözemedim.

Vsync açıkken 61 derece. Kapalıyken 72 derece felan, tabii FPS de artıyor yani normal.
1538907724292.png

Oyunu Alt+Tab ile aşağı aldıktan sonra direk sıcaklığı arttı gördüğünüz gibi. En son 82 derece oldu ve sabit öyle kaldı.

1538907440819.png

Oyundan çıktım ve biraz bekledim, sıcaklık 51 dereceye düştü. Normalde 30-35 dereceye düşmesi lazım ama nafile. Bu nasıl bir şey anlamadım gitti.

1538908533086.png

Eski sürücüyü DDU ile kaldırıp şu andaki en güncel sürücü olan 18.9.3'ü kurdum yine de fayda etmedi. Bir de ben Wallpaper Engine diye program kullanıyordum. Bundan kaynaklanabilir diye programı tamamen kapattım ve 5 dakika bekledim yine de sıcaklık değişmedi. Bu saçma sorunu çözmek için ne yapmam gerekiyor lütfen yardımcı olun.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende de 4 GB lik versiyonu var en kral oyun da 75 dereceyi görüyor hiç 80 lere çıkmadı ayrıca wallpaper engine açık olduğu halde kartın fan ayarlarıyla oynamadin sanirsam

Sistemi 2 yıl önce toplamıştım, kasanın içini açtım ve fanların toz tuttuğunu gördüm. Egzos fanı, işlemci fanı ve ekran kartı fanlarını güzelce temizledim. PSU'nun altında filtre vardı, bir güzel toz birikmişti onları da temizledim. Kasanın tozlarını da aldım. İşlemcinin termal macununu yeniledim. (i5 6500'e geçen sene overclock yapmıştım 3.2'den 4.5'a çıkarmıştım ve 1-2 saat The Witcher 3 oynadıktan sonra 70-75 dereceyi görünce eski haline getirdim. İyi ki getirmişim çünkü işlemciye baktığımda üstüne siyah is kalmış, çıkmıyor. Yani az kalsın yakacaktım, eğer işlemciniz bu sıcaklık ayarlarında geziyorsa hemen düşürün değerini. Dark Freezer X90 almıştım, O.C. yapacaklar almasın hiçbir işe yaramıyor paramı çöpe attım.) Bios pilini çıkartıp taktım. UEFI BIOS ayarlarını varsayılana aldım.

Fan ayarlarım sıcaklıkla doğru orantılı;
1539009864550.png

Kasayı bir güzel temizlememe rağmen boştayken sıcaklık hala 45 derece. Bir de tarayıcıda gezerken arada fare takılıyor sonra tekrar geri geliyor. Bu birkaç kez başıma geldi, sık olmasa da arada oluyor ekran kartından mı işlemciden mi kaynaklanıyor bilmiyorum.

Oyundayken fan hızı %75'deyken 75 derece alıyorum (Little Nightmares - Ultra 1080p), tabii oyundan oyuna değişiyor sıcaklık değerleri. Ama ben masaüstünde neden ısındığını anlamadım. Arkaplanda gereksiz bir şey de çalıştırmıyorum. Bugün Malwarebytes yükledim belki bitcoin virüsü bulaşmıştır da sistemimi kullanıyordur diye ama arama sonuçları temiz çıktı. Sistemi kullanabilecek uygulama olarak sadece Wallpaper Engine var, onu da kapatınca yine bir şey değişmiyor. Sistemi yoracak bir antivirüs kullanmıyorum, Windows Defender var varsayılan olarak. Kulaklığım için Razer Synapse, indirme için IDM & MEGAsync ve bir de resimde Radeon Ayarları görüyorsunuz.

1539010121702.png

Başlangıç kısmını da bu şekilde; (En alttaki WPS_TOOL_AUTO.vbs virüs değil, masaüstü bilgisayarımda Wi-Fi Adaptörü kullanıyorum onun programı.)

1539010314121.png

Sorunu saptayabilen var mı?

- Sorunu tekrar diyorum; hava buz gibi esiyor şu an oturduğum yerde. Yaz ayından çıktık ve ekran kartı boştayken 45-50 dereceyi görüyor.
- Oyundayken 70 dereceyse, ALT+TAB yapıp masaüstüne geldiğimde ekran kartı sıcaklığı 76-80 dereceye çıkıyor. Oyuna girdiğimde sıcaklık tekrar azalıyor. Bence masaüstüyle alakalı bir şey var, boştaki sıcaklık da o yüzden yüksek olabilir. Ama ben çözemedim, eğer bilen, benim yaşadığım sorunu yaşayıp çözen varsa lütfen yardımcı olsun

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı