Savaş mı çıkacak?

Şu an hiçbir siyasi partiyi gömmek için yazmıyorum ama Türkiye'nin ekonomisi her ne kadar kötü olsa bile savaşta her şey değişir hatta yunanlar bizim kendi bölgemizde petrol aramamıza karşı çıkmızdı oturtmuştuk yerlerine.

hava savunma sistemlerini dandik SİHA ile madara ettik
Dandik SİHA? Tam olarak neresi dandik, nasıl bu kanıya vardın. Bir ışık bekliyorum. :D Asıl vurduğumuz düşük irtifali hava savunma sistemleri Rusların çok övülerek pazarlanan bir sistemiydi. İlk defa mühimmatlı ve ekipli şekilde elektronik harp teknolojisine maruz kalarak vuruldular. Ürünü pazarlayacak yüzleri kalmadı.

Dandik diye beğenmediğiniz SIHA/IHA'lar kaç bin kilometre öteden mehmetçiğe mühimmat taşıyor, zor arazi şartlarında helikopter kaldırmak yerine ekonomik çözüm olarak iş hallediyor. F-16'larını sokamadığın bölgede askerini destekliyor, arkasını kolluyor. Evet, gerçekten kalitesiz işler yapan dandik sistemlermiş bunlar. Bu kafayla devam!

Dandik SİHA? Tam olarak neresi dandik, nasıl bu kanıya vardın. Bir ışık bekliyorum. :D Asıl vurduğumuz düşük irtifali hava savunma sistemleri Rusların çok övülerek pazarlanan bir sistemiydi. İlk defa mühimmatlı ve ekipli şekilde elektronik harp teknolojisine maruz kalarak vuruldular. Ürünü pazarlayacak yüzleri kalmadı.
Maalesef intikamları acı oldu. Savunma sistemi yapmamız gerekiyor acilen.

Maalesef intikamları acı oldu. Savunma sistemi yapmamız gerekiyor acilen.
O kadar şehit vermemizin sebebi hava sahasına sahip olamamaz idi. Dolayısıyla kara birliklerini havadan destekleyemedik ve sahip olunmayan hava sahası yüzünden kara birlikleri sıkıntıya girdi. O gün orayı İHA ve SİHA'lar desteklemeseydi daha fazla şehit verebilirdik. Yıllar sonra ilk defa büyük oranda yerli ve milli ürettiğin bir teknolojiye çıkıp bir Türk dandik diyorsa, hadi oradan derim.

O kadar şehit vermemizin sebebi hava sahasına sahip olamamaz idi. Dolayısıyla kara birliklerini havadan destekleyemedik ve sahip olunmayan hava sahası yüzünden kara birlikleri sıkıntıya girdi. O gün orayı İHA ve SİHA'lar desteklemeseydi daha fazla şehit verebilirdik. Yıllar sonra ilk defa büyük oranda yerli ve milli ürettiğin bir teknolojiye çıkıp bir Türk dandik diyorsa, hadi oradan derim.
Ben kötü demedim sınıfının en iyilerinden. Sadece hava savunma sistemi şart.

@Jira Bir Pantsir üretim masrafına bak birde onu madara eden SİHA masrafına. Dandik dememin sebebi tamamen aralarında uçurum masraf farkından kaynaklı. Bunun tam zıttı RPG-7 ile F16 düşürmek gibi bir şeydir.
RPG ile yanına kadar nasıl gideceksin? İHA çok amaçlı.

@CJack60 Askeri sistemler böyle değerlendirilmez. Tabancayla bile bir uçağın doğru yerine sıkarak 10 saniye içinde alev topu edebilirsin. Şimdi tabancanın üretimindeki zorluk ve masraf ile uçağı mı karşılaştıracaksın? Hayır.

Gerekli şartlar oluştuğunda elindeki ''dandik, eski'' teknolojilerle yepyeni teknolojileri alt edebilirsin. Ya da elindeki güçlü ama maliyetleri sistemleri sırf ekonomik güçsüzlüğünden dolayı (Bkz: Rusya) es geçip alt sistemleri kullanırsın. Buradan sonra işe strateji, taktik, doktrin vs. girer. Uzatmaya da gerek yok.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı