Seasonic Focus Plus 750W +80 Gold Güç Kaynağı Kutu Açılış & İncelemesi

Öncelikle bayram değil seyran değil neden gayet iyi bir ilişkiye sahip olduğum 10 yıllık Cooler Master GX650 +80 Bronze güç kaynağımı bununla değiştirmeye karar verdiğimden bahsedeyim.

Her şey bundan 3 yıl önce, güç kaynağı fanının ömrünün sonuna gelmesiyle başladı. Yük altına girdiğinde yeni doğmuş bebek gibi ağlamaya başlayan, endüstriyel fan gibi üç buçuk atan fanı söküp kendi imkanlarımla yerine Akasa Viper 120mm'lik bir fan yerleştirdim ve bunu gpu sıcaklığına göre çalışması üzerine anakart üzerine bağladım. Geçtiğimiz haftaya kadar durumu böyle idare ederken sipariş verdiğim VG27AQ 2K 165Hz monitörün gelmesiyle birlikte işler değişti.

Hiçbir oyunda hata almadığım ve daha önce incelemesini şurada paylaştığım 5700XT, garip bir şekilde Forza Horizon 4'e girdiğim anda kendini kapattı. Sadece kendisini değil, tüm bilgisayarı. Yeniden başlatma durumu olsa içimi ferah tutacaktım ancak bilgisayarın tamamen kendini kapatması canımı sıktı. Aynı durum defalarca ve yalnızca bu oyunda olmaya devam edince şüphelerim arttı.

Grafik kartının saat değerini "downclock" yaparak soruna geçici olarak çözüm buldum ve güç kaynağının ömrünü yavaş yavaş doldurduğuna, gerekli voltaj ve gücü ani olarak veremediğine kanaat getirdim ve böylece uzun araştırmalar sonucunda Seasonic Focus Plus 750W +80 Gold güç kaynağının siparişini verdim.

Diğer ürünler yerine Seasonic'i tercih etmemin sebebiyse, Asus'un bolca 10 puan toplayan Rog Strix güç kaynaklarının bile Seasonic temelini kullanmasıydı.
Gelelim kutu açılışına. Ürün tahmin edebileceğiniz gibi tamamen modüler ve bu, beni en heyecanlandıran kısım çünkü her ne kadar kasamın ön tarafındaki kablolamayı yapabilsem de, arka tarafı gizli bir sarmaşık. Sonu olmayan bir sarmaşık.

Ürünün kutusunda kendisini üstün kılan özellikleri görüyoruz; +80 Gold verimliliği, Hybrid fan modu, tamamen modüler olması ve kaliteli güç kaynaklarında görmeye alışkın olduğumuz 10 yıllık garanti vaadi.
IMG_1334.jpg

IMG_1335.jpg




Kutu içeriği ise oldukça zengin. Yeni nesil AMD anakartların pek çoğunda olan 8+8 CPU kablosu, bolca sata ve molex kablosu ve iki adet 8+8'lik PCIe kablosuyla yok yok diyebilirim.
Bunun yanında güç kaynağını bilgisayarınızda bağlamadan çalışıp çalışmadığını test edebileceğiniz bir aparat da gönderilmiş.
Kabloların ve güç kaynağının içinde bulunan bez poşetler ve kutunun içinden çıkan "Velcro tie" ile kelepçeler ise görmek istediğimiz hareketlerden.

IMG_1336.jpg


Güç kaynağının giriş kısmındaki soketler işe şöyle;
IMG_1337.jpg


Diğer tarafta ise güç kablosunun takıldığı yer, açma kapama tuşu ve Hybrid Mod tuşu var. Tuş basılı değilken yük %30'un altındaysa fan hiçbir şekilde dönmüyor. %50'ye kadar Sessiz Mod, daha yüksek yüklerde ise Soğutma Modu devreye giriyor.
IMG_1338.jpg


10 yıl aradan sonra tamamen modüler bir güç kaynağına geçmiş olmanın mutluluğuyla ikisini yan yana koyup fotoğrafladım, fark gerçekten rahatlatıcı. Yeni güç kaynağıyla sistemi toparlamam yarım saatimi almadı.

IMG_1339.jpg




Güç kaynağının hangi yükte ne kadar değer verdiği gibi testleri size sunacak bir ekipmanım olmadığı için sizlere bunları veremiyorum ancak şu an yeni güç kaynağıyla yazarken tek duyduğum şey klavye tuşları :)

Yukarıda bahsettiğim Forza Horizon 4 sorununu yeni güç kaynağıyla çözersem konuyu güncellerim, henüz deneme fırsatım olmadı.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hayallerim var, herkes kadar.

Modüler kablo yapısı oldukça yenilikçi ve kasa içi ferahlığın önde gelen sebeplerinden. Kalitesi adına konuşmak istemiyorum bile.
 
Hocam burda 3 cpu girişi var modelimi yanlış seçtim
 

Dosya Ekleri

  • Screenshot_20200412_210529_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_20200412_210529_com.android.chrome.jpg
    136,1 KB · Görüntüleme: 93
Bir şey deceğim CPU ve pcle girişlerini nasıl ayırt ettin? Hangi CPU hangisi pcle @SevenPacer.
Biri diğerinin soketine uymuyor ve yanlış hatırlamıyorsam üzerinde yazıyordu zaten.
Ayrıca PCIE 6+2=8
CPU soketi 4+8=8 şeklinde. Bu da ayırt etmenize yardımcı olur.
 

Geri
Yukarı