Şöyle söyleyeyim, insan görmek istediğini görür, duymak istediğini duyar, inanmak istediği şeye inanır. Din konusunda özellikle bizde zorlama yok. Ama anlamaya çalışmanızı isterim, dediğim gibi niye burada bu kelimeyi kullanmış, ne anlamda söylenmiş, kime niye söylemiş hangi olayın üstüne olmuş? Bunları sorgulayarak zaten açık görüşlü olduğumu düşünüyorum.
Bazı konulardaysa insanın sınırlı fani bir varlık olduğunu bilerek yaklaşmak gerekir. Bu konu değil belki bunu rahatça yorumlayabiliyoruz fakat bazı konular var ki insan aklının bilmeyeceği belki de hiçbir zaman öğrenemeyeceği konular. En basitinden "o doğmamış ve doğrulmamıştır" ayeti bile bu düşünceye kapılmanıza yetecek kadar derindir. Yine düşünün mesela bende düşünürüm ama bazı yerlerde yine yetmez irademiz algılamamız, bu yerlerde de sadece kanıtlanamayacak teoriler devreye girer.
Simülasyon teorisini ele aldığımız zaman simülasyonda olsak bile yöneticinin o olduğunu biliyoruz simülasyon'dan da çıkamayacağımızı sendebilirsin. Ha bu teori derinleşir dersin ki o zaman başka evrenler falan da var vs vs. düşünmek güzel şey. Kafayı tırlatmadan bu tarz şeylere kafa yorabilirsin, ama günün sonunda yine cevap veremediğin sorular olacaktır. Simülasyon teorisinde kabul ettiğimi varsaydığım şeyden sonra bile bir sürü soru oluşuyor. Başka simülasyonlar var mı? Bunların farklı yaratıcıları var mı gibi gibi.
Beğenmedim atan arkadaşlar da saygısızlık etmesin lütfen rica ediyorum normal sohbet ediyoruz ne bana ne de konu sahibi arkadaşa saygısızlık yapılmasın "rica ediyorum".