Işık Hızının Limitli Olması Simülasyonda Olduğumuzun Kanıtı Olabilir mi?

Hayir.
Mutlak sifir sicakliginin olmasi da kanit olamaz.

Evrende belirli yasalarin olmasi, evrenin simulasyon olduguna neden isaret etsin?

Simulasyonlarda hard constraintlerin olmasi, asilamaz engellerin oldugu seylerin simulasyon oldugunu gostermez. Mantik 101 bunlar. A -> B ise; B -> A olup olmadigi bilinemez sadece bu bilgiden.

Kaldi ki isik hizinin asilamaz oldugu kesin degil. Isigin hizinin belirli kosullarda ne oldugu kesin yalnizca. 100 sene once atomu bolunemez en kucuk madde parcacigi saniyorduk.

Evrendeki yasalar simülasyon olduğunu göstermez ama bir düşünceye göre bu yasanın amacı işlem gücü limitini aşmamak. En kısa kabul edilen zaman birimi Planck Zamanı olarak ifade ediliyor. Bu durumda 10⁴³ fps'nin üzerine çıkmanın gereği olmuyor. Hatta insan algısının ve ölçüm yöntemlerimizin sınırlarını düşündüğümüzde bu kadar yüksek işlem gücüne bile ihtiyaç olmaması gerekir.

Evrendeki yasalar simülasyon olduğunu göstermez ama bir düşünceye göre bu yasanın amacı işlem gücü limitini aşmamak. En kısa kabul edilen zaman birimi Planck Zamanı olarak ifade ediliyor. Bu durumda 10⁴³ fps'nin üzerine çıkmanın gereği olmuyor. Hatta insan algısının ve ölçüm yöntemlerimizin sınırlarını düşündüğümüzde bu kadar yüksek işlem gücüne bile ihtiyaç olmaması gerekir.

"Kanit" demissin konu basliginda.

Bunlar kanit degil. Yaptigimiz ezik CPU'larda bulunan limitasyonlar ile evreni simule edebilecek cihazin ayni morfolojide oldugu varsayimina dayanarak ikisinde de benzer limitasyonlar olmazsa FPS sorunlari yasayacagimiza dair sacma iddialar yalnizca.

Kafasinda biraz sac bulunan insanin ruzgarli bir gunde saclarinin nasil dalgalanacagini dahi simule edemiyoruz. FPS kafasiyla aciklama yapmak olayi cocukca basite indirgemek yalnizca.

"Kanit" demissin konu basliginda.

Bunlar kanit degil. Yaptigimiz ezik CPU'larda bulunan limitasyonlar ile evreni simule edebilecek cihazin ayni morfolojide oldugu varsayimina dayanarak ikisinde de benzer limitasyonlar olmazsa FPS sorunlari yasayacagimiza dair sacma iddialar yalnizca.

Kafasinda biraz sac bulunan insanin ruzgarli bir gunde saclarinin nasil dalgalanacagini dahi simule edemiyoruz. FPS kafasiyla aciklama yapmak olayi cocukca basite indirgemek yalnizca.

Başlığı moderatör editledi. "Ben simülasyon argümanı ve ışık hızı" gibi bir şey olarak açmıştım.

Evreni simüle eden cihazın kullandığımız bilgisayarlardan farklı bir mantıkta çalışıyor olması bana da daha olası geliyor. Ancak bu argümanda kullandığımız bilgisayarlarla aynı şekilde çalışan ancak işlem kapasitesi olağanüstü gelişmiş makinelerin olduğu varsayımı ile yola çıkılıyor.

Başlığı moderatör editledi. "Ben simülasyon argümanı ve ışık hızı" gibi bir şey olarak açmıştım.

Evreni simüle eden cihazın kullandığımız bilgisayarlardan farklı bir mantıkta çalışıyor olması bana da daha olası geliyor. Ancak bu argümanda kullandığımız bilgisayarlarla aynı şekilde çalışan ancak işlem kapasitesi olağanüstü gelişmiş makinelerin olduğu varsayımı ile yola çıkılıyor.

Bilgisayarlar deterministik cihazlardir. Deterministik olmayan bir olguyu simule edemezler.

Kuantum mekaniklerini bilinen bilgisayar mimarisiyle simule edemezsin. Bir seyin ayni anda iki farkli yerde "olmasi" kavrami binary olarak modellenemez.

Kuantum mimarisinde de deterministik olgulari modelleyemezsin. ( Bkz: Heisenberg Uncertainty )

Dolayisiyla bunlar cok basite indirgenmis ortaokul seviyesi yaklasimlar. Pek tartisilabilecek tarafi yok.

Işık hızının sınırı evrenin dokusuyla alakalı bir şey. Matematiksel olarak hesaplanmış zamanında ve daha sonra kanıtlanmış tabi. Detayları şu an hatırlamıyorum ama ışık hızının neden saniye yaklaşık 300.000 km olduğunun cevabı tamamen fiziksel zorunluluklar, yani evrenin kendisi. Bu yüzden bu hızda limitleniyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı