Simülasyonda/rüyada mıyız?

Hah bu nokta da konu sahibi arkadaşa önerim eğer ki cevap veremiyorsa düşünmeyi bıraksın en azından o konu üzerine. Keyif alma konusu ise zaten kişisel, kişiden kişiye değişir benim açımdan keyif verici bu nedenden dolayı kafayı yemem, baktım beni çok yoruyor bırakırım :)

Aynen öyle hocam. Dediğin gibi kişisel, şahsen bana bir yerden sonra keyif vermez. Düşünmeyi bırakırım. Konu sahibinin olduğu noktada kesinlikle bırakılmasını gerektiğini düşünüyorum. Çünkü aradığı cevaplar bulunamaz gibi. Ve yoruyor gibi.

Varlığımız hakkında gerçekten neredeyse her gün derin boşluğa düşüyorum ve bir yere varamıyorum. Benim düşüncem gerçekten bir hiçiz, kafaya taktığımız şeyler boşluktan ibaret. Bir şekilde geldik ve hiçliğe kapılıp yok olacağız ve sanırım dünyanın en korkutucu hissi falan benim için. Bana kalırsa hayatı en iyi şekilde yaşamaya çalışmak olmalı. Çok saçma kötü düşünceler kafamı bunaltıyor ve çözüm bulamadğım zaman sadece Reels kaydırmaya çalışıyorum kafamı dağıtmak için. Psikoloji bozacak dereceye kadar ulaşabilen bir konu ve cidden bazen kendimi çok iğrenç ve kötü hissediyorum, kalp hızım artıyor beynimde aşırı bir korku durumu oluşuyor falan gibi gibi.
Bunu normalde anlatmayı sevmem ya da konuşmam ama böyle bir konu görmek dikkatimi çekti yanlış anlaşılan ya da saçma bulduğunuz bir yer olursa anlarım saygı duyarım dediğim gibi sadece benim düşüncelerim bu yönde iyi geceler herkese.

Varlığımız hakkında gerçekten neredeyse her gün derin boşluğa düşüyorum ve bir yere varamıyorum. Benim düşüncem gerçekten bir hiçiz, kafaya taktığımız şeyler boşluktan ibaret. Bir şekilde geldik ve hiçliğe kapılıp yok olacağız ve sanırım dünyanın en korkutucu hissi falan benim için. Bana kalırsa hayatı en iyi şekilde yaşamaya çalışmak olmalı. Çok saçma kötü düşünceler kafamı bunaltıyor ve çözüm bulamadğım zaman sadece Reels kaydırmaya çalışıyorum kafamı dağıtmak için. Psikoloji bozacak dereceye kadar ulaşabilen bir konu ve cidden bazen kendimi çok iğrenç ve kötü hissediyorum, kalp hızım artıyor beynimde aşırı bir korku durumu oluşuyor falan gibi gibi.
Bunu normalde anlatmayı sevmem ya da konuşmam ama böyle bir konu görmek dikkatimi çekti yanlış anlaşılan ya da saçma bulduğunuz bir yer olursa anlarım saygı duyarım dediğim gibi sadece benim düşüncelerim bu yönde iyi geceler herkese.

Bu dünyada nasıl yapılanların bir karşılığı varsa, başka bir dünyada da karşılığı olur. Kusursuz olarak yaratılmışsın, bu hiç ol diye mi?

Kusurlu yaratılanlar peki? görme yetisi olmayanlara ne demeli mesela?
Kusur ve kusursuzluk iyi ve kötü gibi insanoğlu tarafından oluşturulmuş kavramlar olduğundan her tarafa sündürülebilir. Bu soruna alacağın cevabı bunu bilerek yorumla.
Demek istediğimi açıklamak için bir örnek vereyim:
Bilinçli bir su birikintisi olduğunu düşün. İçerisinde bulunduğu, doldurduğu çukur ona tam uyacak, bu bilinçli su birikintisi ise bu çukurun kendisi için kusursuz bir şekilde yaratıldığını düşünecek. Aslında olay çok farklı, sözü geçen su birikintisi çukura adapte oluyor ve çukuru dolduruyor sonra da bu çukurun kendisi için özel dizayn edildiğini düşünüyor...

Özellikle son 3-4 yıldır hayatımda tekrar eden ve tek bir istisna bile olmadan gerçekleşen çok garip durumlar yaşamaya başladım. Bunlar “arada bir” değil, her zaman oluyor.

1. Düşündüğüm olayın iptal olması:
%100 gerçekleşecek bir olayı kafamda en ince detayına kadar kurguluyorum. Ardından, tamamen alakasız ve düşük olasılıklı bir şey oluyor ve o olay gerçekleşmiyor. Bu tek seferlik değil, her denememde oluyor. Bunun için günlük bile tutuyorum.

2. Aklıma gelen şeyin hemen karşıma çıkması:
10 yıldır görmediğim bir eşya aklıma geliyor, 5 dakika sonra Reels’te görüyorum. Uzun zamandır duymadığım bir şarkı aklıma geliyor, 2 dakika sonra birinin telefonundan çalıyor.

3. Zihnim okunuyormuş hissi:
Biriyle tartışırken, düşüncemin sebebini -hatta onun beni görmediği, kulak misafiri olduğum bir konuşmadan geldiğini- doğru ve kesin bir şekilde tahmin edebiliyor.

4. Zihnimde “vurgu” yapılan şeyin ileride önemli olması:
Alakasız bir eşya dikkatimi çekiyor, bir hafta sonra hayatımda önemli bir rol oynuyor. Okulda bir kere gördüğüm birini sene boyunca görmüyorum, sonraki yıl en yakın arkadaşım oluyor. Sanki o kişi/eşya da hikayeye ekleniyor gibi.

Bunların olasılığı tek tek bile düşükken, hiç istisnasız tekrar etmesi bana “rastgelelik”ten çok farklı bir şey hissettiriyor. Normalde bunu kimseyle paylaşmıyordum ama az önce Reels izlerken bir Reels'ın yorumlarında bunları yaşayan insanlarla karşılaştım, o yüzden paylaşmaya karar verdim.

Şunu diyebilirsiniz, "rüya olsa bu kadar gerçekçi olmaz", daha dün bir rüya gördüm. Rüya o kadar gerçekçiydi ki hala rüyada yaşanan bazı olayları gerçek mi diye ayırt etmeye çalışıyorum. Rüyada kendimin tüm kontrolü bendeydi. Hatta olaylar, kişiler, duygularım, zihnim tamamen gerçekteki gibiydi ve rüya kendi içinde kusursuz gerçeklikte tam bir gün sürdü. Ayrıca rüyada aynaya bakınca bozulma olur derler ama ben aynada kendi yansımamı kusursuz bir şekilde görebiliyordum.

Madem rüya bu kadar gerçekçi olabiliyor, neden rüya olmasın?

Tabii rüyanın bu kadar gerçekçi olabilmesi simülasyon ihtimalini ortadan kaldırmıyor, o da olabilir.
Düşünme fazla

1- kendini gerçekleştiren kehanet.

2- önem vermediğin bir şey beyninde arkaplana atılır önem verdiğin anda onu daha sık görmeye başlarsın.
Bunun en kesin örneği yeni öğrendiğin bir kelimenin karşına daha fazla çıkması gibi.

3- halk ağzı ile 6.his deniyor ve neredeyse her insan bunu çok kez yaşıyor zaten aslında elinde herhangi bir kanıt olmasa bile beynin senden onunla ilgili şüphe duymanı istiyor eğer haksızsan bunu boş veriyorsun eğer haklıysan Technopat'ta konu açıyorsun.

4- 2. kısımda verdiğim örneğin aynısı.

Aslında bunlar zaten senin beyninin sana yaşattıkları sen eğer "hayır beynimden değil simülasyondayız " diyorsan sana bunu zaten kanıtlayamayız tıpkı Tanrı var mı yok mu sorusu gibi.
Aynısını yazacaktım, benden önce davranmışsın. Bence psikoloji her insanın öğrenmesi gereken bir şey, hem kendi düşüncelerini hem başkalarınınkini düzgünce anlayabilmek için şart.

Ana konuya dönecek olursak o konu hakkında Barbar Conan'daki şu sözü buraya bırakmak istiyorum;
"Gerçeklik ve yanılsama sorularını düşünsün dursun öğretmenler, rahipler ve filozoflar.
Şunu biliyorum: Eğer hayat bir yanılsamaysa, ben de bir yanılsamayım ve böyle olduğuma göre, bu yanılsama benim için gerçektir.
Yaşarım, hayatla yanarım, severim, öldürürüm ve memnunum."

Son düzenleme:
Özellikle son 3-4 yıldır hayatımda tekrar eden ve tek bir istisna bile olmadan gerçekleşen çok garip durumlar yaşamaya başladım. Bunlar “arada bir” değil, her zaman oluyor.

1. düşündüğüm olayın iptal olması:
%100 gerçekleşecek bir olayı kafamda en ince detayına kadar kurguluyorum. Ardından, tamamen alakasız ve düşük olasılıklı bir şey oluyor ve o olay gerçekleşmiyor. Bu tek seferlik değil, her denememde oluyor. Bunun için günlük bile tutuyorum.

2. aklıma gelen şeyin hemen karşıma çıkması:
10 yıldır görmediğim bir eşya aklıma geliyor, 5 dakika sonra Reels'te görüyorum. Uzun zamandır duymadığım bir şarkı aklıma geliyor, 2 dakika sonra birinin telefonundan çalıyor.

3. zihnim okunuyormuş hissi:
Biriyle tartışırken, düşüncemin sebebini -hatta onun beni görmediği, kulak misafiri olduğum bir konuşmadan geldiğini- doğru ve kesin bir şekilde tahmin edebiliyor.

4. zihnimde “vurgu” yapılan şeyin ileride önemli olması:
Alakasız bir eşya dikkatimi çekiyor, bir hafta sonra hayatımda önemli bir rol oynuyor. Okulda bir kere gördüğüm birini sene boyunca görmüyorum, sonraki yıl en yakın arkadaşım oluyor. Sanki o kişi/eşya da hikayeye ekleniyor gibi.

Bunların olasılığı tek tek bile düşükken, hiç istisnasız tekrar etmesi bana “rastgelelik”ten çok farklı bir şey hissettiriyor. Normalde bunu kimseyle paylaşmıyordum ama az önce Reels izlerken bir Reels'ın yorumlarında bunları yaşayan insanlarla karşılaştım, o yüzden paylaşmaya karar verdim.

Şunu diyebilirsiniz, "rüya olsa bu kadar gerçekçi olmaz", daha dün bir rüya gördüm. Rüya o kadar gerçekçiydi ki hala rüyada yaşanan bazı olayları gerçek mi diye ayırt etmeye çalışıyorum. Rüyada kendimin tüm kontrolü bendeydi. Hatta olaylar, kişiler, duygularım, zihnim tamamen gerçekteki gibiydi ve rüya kendi içinde kusursuz gerçeklikte tam bir gün sürdü. Ayrıca rüyada aynaya bakınca bozulma olur derler ama ben aynada kendi yansımamı kusursuz bir şekilde görebiliyordum.

Tabii rüyanın bu kadar gerçekçi olabilmesi simülasyon ihtimalini ortadan kaldırmıyor, o da olabilir.

Hocam benim gözlerde arada sırada sanki F5 atıyorlar olabilir.

1. Düşündüğüm olayın iptal olması:

2. Aklıma gelen şeyin hemen karşıma çıkması:
10 yıldır görmediğim bir eşya aklıma geliyor, 5 dakika sonra Reels’te görüyorum. Uzun zamandır duymadığım bir şarkı aklıma geliyor, 2 dakika sonra birinin telefonundan çalıyor.

3. Zihnim okunuyormuş hissi:

4. Zihnimde “vurgu” yapılan şeyin ileride önemli olması:

Simülasyondayız diyemem ama rüyada olduğumuzu söyleyebilirim. Şimdi şöyle düşünün etrafımızdaki her şey, tüm gerçeklik algısı hatta zaman bile tamamen bizim kafamızda bitiyor. Mesela uyurken hepsinin çökmesi de bir kanıtı. Ayrıca dünyada o kadar kısıtlı bir haldeyiz ki... Biz engelsiz insanlar engellilere bakarak acıma gibi saçma bir duyguyla karşılaşsak da belki çevremizde binlerce duyu var ve biz bunların ufacık bir kısmına sahibiz. Kötü olanı ise bu diğer duyuları ancak kendi duyularımıza çevirerek deneyimleyebiliriz.

Kısacası insanlar olarak tuz tanesinden farkımız yok ve bize bu denli yalan söyledikten sonra beynimizin gerçeklik algısının doğru olduğunu veya bir doğrunun olduğunu söyleyemeyeceğim.

Kusurlu yaratılanlar peki? Görme yetisi olmayanlara ne demeli mesela?

Kusursuzdan kastım insan olmandı, insan doğası direkt. O kişiler de kusursuz, tabii kimse öyle olmak istemez. Ama bunun da bir karşılığı var. Hastalık iyilik kötülük üzüntü sevinç tüm her şeyin bir karşılığı olduğunu düşünüyorum. Gün gelince de alınacak bu karşılıklar. Evrenin kendiliğinden oluşması ve bizi oluşturması zaten imkansız bana göre. Yaratıcı var ve bu yaratıcı seni neden hiç olasın diye yaratsın. İnsanlık bir şekilde geldik denecek bir şey de değil. Önemsiz bir şey de değil, bence kendinin veya insanlığın öneminin farkına varman gerek.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı