Geçen sene ve bu sene, sürekli bu tartışmaları yapan insanlara karşı bazı yazılar yazmıştım. Tekrar buraya, kopyalayıp yapıştırarak eklemek sanırım makul olacaktır.
İlk yazı metnim 30 kasım 2020 tarihli
Bu hastalık için geçen sene birkaç yazı paylaşmıştım. 30 Kasım 2020 tarihinde bir konuda hastalığın sürekli gelişime uğrayacağını, ve aşıların bir yerden sonra yetersiz kalacağını ve nedenlerinden birisinin güncellik, yani zamana ve mekana ve kişiye göre aşıların üretilmesi gerektiğini anlatmıştım.
Çünkü aşılar belli bir yaş ortalamasını, belli boy ortalamasını, belli bir organ ve kas ile sinir oranını baz alıp üretiyorlar ama bildikleri ve insanlara söylemedikleri önemli şey şudur.
Her şeyin ortalamasını alıp bir şey üretip, ve bunun koruyuculuğu yeterli gelecektir şeklinde açıklama yapıp zararları için ortalama değil bireysel bir hasar bıraktığını anlatmıyorlar.
İşte asıl sorun burada çıkıyor, grip aşısı olan bir birey seneye tekrar olmak zorunda. çünkü bağışıklığın hafızası geçen seneye göre kodlamış ve savaşını elindeki en güncel veri neyse öyle savaşacağını bütün doktorlar biliyor.
Sonuç olarak insanlara bireylere göre aşı ve risk değerleri oluşturulup, bölgesel yani coğrafyaya özel aşı üretilirse ve ülkeler arası seyahat tedbirlerini sıkılaştırırlarsa varyantları o coğrafya içinde tutarlar.
Bir nevi ülke karantinası demektir, böylelikle genel popülasyona tedavi değil bölgesel risk ve tedavi yöntemi daha etkili olur.
Tahminim bu sars-cov-2, 2028 yılına kadar sürecek yeri gelecek enfekte sayısı artıp ve yeri gelip zamanla azılacaktır, ama hiçbir zaman bu hastalık kaybolmayacaktır.
Örnek yazımı paylaşmak istiyorum, daha aşının olmadığı tedavinin ve nasıl yapılacağını bilinmediği hangi ilacı kullanmaları gerektiğinin bilinmediği, ve maskeleri takalım veya takmayalım kavgalarının olduğu dönemde yazmıştım.
QuaJiHuan dedi:
@oguzhan0 iyi akşamlar dilerim öncelikle hastalıklar konusunda bazı fikir veya düşünceleri söylemek gerekir.
COVID-19 örneği bu virüs insanda tahribat yapan bir hastalığa neden oluyor, ve tedavisi çok zaman alan bir süreçtir maddi ve manevi gücünüz olmadan atlatması çok zor bir hastalıktır.
Bu yıl sadece COVID-19 ilk dizilime sahip virüsü kaptı insanlar ve ilerleyen yıllarda bu COVID-20 ve COVID BETA-21 gibi farklı dizilime sahip her sene farklı virüs gözlemleyeceğiz.
İlk önce bu hastalık ne yapıyor insana ona bakalım, organlarda ve kaslarda tahribat yapıyor. Örnek akut solunum yoluna sebep verdiği için sizi zatürreye çeviriyor, ve bu hastalığı kaparsanız ve zamanında tedaviye başlamaz iseniz muhtemelen kronik zatürreye çevirip sizi sancılı bir şekilde öldürecektir.
Hatırlar mısınız bilmem ama trenlerde ve AVM'lerde sokaklarda insanların birden düşüp öldükleri olmuştur onlar semptom göstermeden hayatına devam insanlar bağışıklığı düşükse ölüme kadar gider bu süreç.
2 tür kodlama mevcut şu an sistemde birisi r06.0 dispne bu akut olarak geçer ve nefes darlığı yani bronşit belirtileri tedavisi hemen yapılırsa tomografi BT çekilirse akciğerlere inmeden atlatabilir.
Sistemdeki 2.kodlama ise u07.3 acil durum hemen yatış verirler, ve ilaçlar ağırlaşır tedavi uzun sürebilir burada ise kronik zatürre belirtisi vardır. Oksimetre sonrası hava verilir kan sayımı kan değerleri ölçülür vücudunuzun kaldırabileceği şekilde tedavi uygulanır süresi belli değildir.
Kullandıkları kodlama nedeni ise tanı için kullanırlar ek tanı olarak bu kodlar sisteme yansır ve incelenir takibe alınır hasta olan kişi sağlığına kavuşana kadar.
Yanında ek olarak viral pnömi ve kod olarak j12.8 kodu olabilir bunlar genelde akciğere kadar virüsün ilerlediği için insanı hasta yapan tanıların kullanma tabirleridir.
Sonuç griplerden ve virüslerden dünyada yılda çok sayıda ölen var. Kalıtsal hastalıklardan ölenlerde var farklı ciddi tedavisi olmayan hastalıklarda dahil ama bu demek değildir ki bir COVID-19 gibi birebir, hayır arada çok fark vardır aralarında yukarıda size açıkladım ve diğer hastalıklardaki işleyişler daha farklı ve zahmetlidir.
Ben bir sene öncesinde zaman beta varyantının çıkabileceğini söylemiştim. şimdi deltadayız yani aşıyı 6 ay önce bulduk diyelim, aşıdan bu zamana kadar geçen sürede 8 kere büyük köklü dizilim değişikliğe uğradı ve şu an deltadayız, ve ilerleyen zamanlarda aşının etkinliği daha çok düşecek ve doz sayısını 4. ile 5. belki 6. aşıyı vurmalarını tavsiye edeceklerdir ki yeni varyantlar için yeni aşı üretebilsinler.
Şu anki aşıların adı biontec, astrazeneca, Sinovac ve johnson & johnson aslında bunların adları tam olarak biontec 19. astrazeneca 19. Sinovac 19 ve johnson & johnson 19 diye bilim arenasında lanse edilmesi gerekir.
Çünkü grip aşısı gibi bunlarda etkinliği gittikçe düşecek ve bir özelliği kalmayacaktır zamanla yakında biontec 20 ve biontec 21Plus. astazeneca 20 ve astrazeneca 21Plus. Sinovac 20 ve Sinovac 21Plus, johnson & johnson 20 ve johnson & johnson 21Plus çıkacaktır asıl etkinliği biraz ideal olan aşılar bunlardır.
İkinci yazım temmuz ayında 2021 tarihinde tekrar böyle bir tartışma çıkmıştı tekrardan onu paylaşmak isterim.
siz sanırım aşı yüzünden ölüm olmadığını düşünüyorsunuz veya az sayıda öldüğünü sanıyorsunuz?
İstanbul bayrampaşa ve Fatih ilçesinde biontec olan aynı aileden 3 kişi hiç kalıtsal ve genetik hastalığı olmadığı halde kalp pıhtısında vefat etmiştir.
Hastane önünde karşılaştığım kişi ailesinin başına gelenleri elindeki belgelerle anlatıp mahkemeye ve ttb ile iletişime geçmiş kendisi doğal olarak ölüm nedeni boş bir şekilde bırakılıp cenaze işlemleri yapılmıştır.
Şu an bir diğer mahkemesi ise ölüm sebebini gizleme nedeniyle karşı tarafa elindeki belgeleri ile başvurmuştur.
Bende ailemle aşı sıramız geldiği için gittik ailem ile ben sars-cov-2 hastalığını evde atlattık karantina sürecine girerek.
Hastaneye gittiğimizde, orada feryat edip adalet arayan o kadını görünce durup izledik ve ne olduğunu anlamak için biraz söylediklerini dinledik.
Sonra yanına gidip neler olduğunu sorunca bize anlattı akrabalarından teyzesi ve kuzeni Sinovac aşısından vefat etmiş ölüm anını anlattıklarında komşuları yanında beyin kanaması geçirmiş.
Sonra annem ben kardeşim sıramız geldiği halde aşı yapmaktan vazgeçtik. Çünkü forum kağıdını okuduğumda dedim ki ben ileride ortaya çıkabilecek hasar için mahkeme yolumun açık olduğunun teyidini istiyorum.
Bundan feragat etmek istemediğimi belirttim ve onlarında böyle bir şeyin söz konusu olmayacağını kısaca söylediler. Bende feragat etmek istemediğimi söyledim onlarda bana aşı yapmadılar ailem zaten direk vazgeçti.
Size şunu söylemek isterim grip aşısı, tetanoz aşısı ve bağışıklığımın güçlenmesi için gerekli aşıları hep oldum yine olurum.
Bazı riskler çok olursa doğal olarak, kar ve zarar mantığı ile hareket eden birisi olduğum için bir süre sars-cov-2 virüsünün ilk çıkan aşı versiyonunu olmamayı tercih ediyorum.
Biraz bekleyip 1 sene sonra, daha rafine edilmiş ve riskleri azaltılmış aşı modelini piyasaya sürerlerse o zaman aşı olabilirim.