Sizce biz mi beynimizi yönetiyoruz yoksa beynimiz mi bizi?

Beyni hamur yığınına çevirip çevirmemek kişinin kendi iradesine ve kaderine kalmıştır. Stephen Hawking ülkemizde doğsaydı belki yine tekerlekli sandalyeye mahkum olurdu ama çok farklı bir şekilde karşımıza çıkardı eminim.
 
Beden içinde olan tüm organlar birlikte ortak şekilde kordineli çalışır fakat bu demek değildir organlar bizi yönetiyor. Hayır bir onları yönetiyoruz ama bizi yöneten şeyin organlar olduğuna inanmıyorum. Mesela beyin. Beyini insan yapabilir, kalbi falan yapabilir ama çalıştıramaz. Çünkü içinde ruh denen şey yok.
Bence biz organları, bizide ruhumuz yönetiyor.
 
İnsan, beynini kullanarak vücudunu yönetir diyelim. Kısacası "Biz" dediğin kavram açık olmamış. "Beyin" kavramı gayet açık ancak "Biz" kelimesi ile neyi ifade ettiğin net değil. "Biz" kelimesi "Beyin" kelimesini de kapsıyor çünkü.
 
Olan biten her şey beyin merkezli kontrollerdir. Kalbin kas hareketi gibi istemsiz hareketler dışında her şey beyin tarafından gerçekleşir diye biliyorum.

Hangisinin hangisini kontrol ettiği çok saçma bir soru bana kalırsa bu yüzden. Bizim kontrol ettiğimizi sandığımız organları da zaten beynimizle kontrol ediyoruz. Biz de aslında beynimiz olduğuna göre, bu sorunun cevabı çok zor olmamalı.
 
Beyin insanı yönetir. İnsanın beyni yönetmesi mümkün değildir.
Düşünce, mantık ve soyutlama gibi daha karmaşık zihinsel eylemler bilinçli olarak beyin tarafından yönetilir.
Amigdala beynin en önemli bölümlerinden birisidir.

(Latince: corpus amygdaloideum) beynin medial temporal lobunun derinlerinde yerleşen nöronların oluşturduğu badem şeklindeki beyin bölümü. Duygusal hafıza ve duygusal tepkilerin oluşmasındaki primer role sahip bölge. Limbik sistemin bir parçasıdır.
Beynin üç ana bölümü vardır: beyin sapı, limbik sistem ve neokorteks.

Beyin Sapı: Omuriliğin tepesini çevreleyen kısımdır. Nefes, kalp atımı, tehlike durumlarındaki refleksler gibi kalıplaşmış tepkileri yani yaşamla ilgili temel işlevleri kontrol eder. Bu bölümde düşünme ve yeni öğrenme gerçekleşmez. Yaşamamız için gerekli olan tepkileri idare eden, önceden programlanmış bir düzenleyicidir. Başka bir deyişle içgüdüsel davranışlarımızın merkezidir.

Limbik Sistem: Beyin sapını çevreleyen kısımdır ve duygularımızı kontrol eder. Amigdala ve hipotalamus bu kısmın iki önemli parçasıdır. Uzun süreli belleğin önemli bir kısmı limbik sistem tarafından düzenlenir. Bu yüzden duygusal bağ kurduğumuz olayları daha kolay hatırlarız.

Neokorteks: Düşüncenin merkezidir. Görme, işitme, konuşma, yaratma, düşünme gibi üst düzey zihinsel işlevleri yönetir. Duyular aracılığı ile algıladıklarımızı bir araya getirip anlam ürettiğimiz merkezdir. Neokortekste duyuların saklandığı ayrı bölümler yani loblar vardır. Konuşma, işitme, görme ve dokunma duyularına ait sinyaller bu loblara ayrı ayrı kaydedilir

Ancak duygular mantığın ötesine geçebilir. "Duygu denen şey, sadece kaybeden tarafta bulunan kimsayal bir kusurdur. Her zaman aşkın, tehlikeli bir dezavantaj olduğunu varsaymışımdır." -Sherlock
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı