Sizce Linux distroların gidişatı nedir?

dmrc1441

Picopat
Daha fazla  
Bildiğiniz üzere Steam kendi hibrit oyun konsolunu çıkardı sistemi ise Arch tabanlı Steam OS'dur. Oyunlarını çalıştırdığı yazılım ise protondur. Sizce Linux tabanlı sistemlerin gidişatı nedir?

Son düzenleme:
Ben gidişatını beğenmiyorum, böyle düşünmemin sebebi de topluluk. Hiçbiri spesifik olarak bir sorunu çözmeye odaklanmıyor, kimi göze hitap etmeyi amaçlıyor (bkz: Garuda ) kimi her şeyi GUI de çözmeye çalışıyor(bkz: MX) . Hal böyle olunca binlerce farklı dağıtım ve binlerce farklı sorun ortaya çıkıyor. Bir örnek ile detaylandırmaya çalışayım. Göze hitap eden ve minimal bir dağıtım arıyorum, saatler süren aramanın sonucunda bir tanesinde karar veriyorum. Dağıtımı indirip kurduğumda arkada onlarca gereksiz paket ve uygulamanın var olduğunu görünce tüm bakış açım değişiyor. Hazır dağıtımların büyük çoğunluğu yerli yersiz paketlerle, şişirilmiş halde kullanıcılara sunuluyor.

Tüm bu yorumun Linux'a değil, Linux çekirdeğini kullanan dağıtımlara.
Bunun için zaten Arch var Gentoo var. Onları neden kullanmıyorsunuz ki?

Windows'taki kullanımın basitliğini sunması lazım ki terminal vb şeyler ile çok daha zor. Yeni Linux OS'ların çoğu da bir kısmı da çok ağır OS'lar. Bilene Linux güzel sistem.
Saçma. *NIX sistemler çok daha basit. İnsanlar Windows’un arayüzüne alıştığı için zor geliyor. Ayrıca Windows 10’dan ağır kaç tane çok kullanılan dağıtım gördünüz merak ettim.

Ben gidişatını beğenmiyorum, böyle düşünmemin sebebi de topluluk. Hiçbiri spesifik olarak bir sorunu çözmeye odaklanmıyor, kimi göze hitap etmeyi amaçlıyor (bkz: Garuda ) kimi her şeyi GUI de çözmeye çalışıyor(bkz: MX) . Hal böyle olunca binlerce farklı dağıtım ve binlerce farklı sorun ortaya çıkıyor. Bir örnek ile detaylandırmaya çalışayım. Göze hitap eden ve minimal bir dağıtım arıyorum, saatler süren aramanın sonucunda bir tanesinde karar veriyorum. Dağıtımı indirip kurduğumda arkada onlarca gereksiz paket ve uygulamanın var olduğunu görünce tüm bakış açım değişiyor. Hazır dağıtımların büyük çoğunluğu yerli yersiz paketlerle, şişirilmiş halde kullanıcılara sunuluyor.

Bu konuda kesinlikle haklısın, en basit örneği Ubuntu. Minimal kurulum yapmazsan o kadar alakasız şeylerle geliyor ki.

Çeşit var, neyini sevemediniz anlayamadım. Bazıları minimalist olmaya çalışırken, bazıları göze hitap ediyor, bazıları yeni kullanıcıya hitap ediyor vesaire. Zaten olması gereken bu, çeşitlilik olması gerekiyor ki insanlar kendi ihtiyaçlarına göre "en iyi distro"yu seçsin.
Hocam bence sürücüler dışında gerekli bir araç yok. Eğer kullanıcı ihtiyaç duyarsa tek tık ile indirir.
Bu senin fikrin, ve fikrine saygı duyarım. Fakat her şeyin hazır kurulu olmasını seven insan da var. Onlar için ise garuda gibi distrolar daha mantıklı. Bundan çeşitlilik önemli, böylece hem sen hem de başka biri farklı düşünceye sahip olmasına rağmen aynı yazılımı aynı kernel altında (linux) kullanabiliyor.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı