Sokak köpekleri uyutulmalı mı?

Hocam bence de bizde sıkıntı var hocam. Köpeklerin sokakta yaşaması kabul edilecek bir durum değil. Çoğu kışın buz gibi sokaklarda mama bulma ve barınma derdinde. Mama bulamayınca da insanlara yapışıyolar. En doğru çözüm sahiplendirilmeleri veya uyutulmaları, hem onlar için hem de insanlar için yararlı bir durum. Ayrıca köpekler toplatılınca bence ekosisteme pek bir zararı olmaz.
Ekosisteme zararı olsun olmasın. Sonuçta onların da yaşam alanı sokaklar. Barınak yapılsın ama uyutulmasın. Devletimiz ne insanına bakıyor,ne hayvanına içler acısı
 
Bizim sokakta mahallecek baktığımız köpeklerimiz var hepsi sonradan sokağa bırakılmış kimseye zararlı olmayan cins köpekler. Şimdi kimsenin haberi yokken sokak köpeği diye götürüp uyuturlarsa onların hesabını kim soracak? Bu köpeklerden kimse şikayetçi değil, herkes canı gibi sever ve korur.

Uyutmak en son çare olmalı zaten biz muz cumhuriyeti olduğumuz için hep en son başvurulacak yöntemleri deneriz. Asgari ücretten %40 daha fazla maaş alan evi kira olmayan her aile bir sokak hayvanı sahiplenmek zorunda olsaydı bu durumda olmazdık.
 
Ekosisteme zararı olsun olmasın. Sonuçta onların da yaşam alanı sokaklar. Barınak yapılsın ama uyutulmasın. Devletimiz ne insanına bakıyor, ne hayvanına içler acısı

Hocam köpeklerin yaşam alanları sokaklar değil. Çoğu köpek içler acısı bir şekilde yaşamını devam ettiriyor ve biz bunlara "onların yaşam alanı" deyip geçemeyiz. Hepsi toplatılıp sahiplendirilmeli ve uyutulmalı. Barınakta yaşamalarına pek olumlu yaklaşmıyorum. Muz cumhuriyeti olduğumuz için sokak ortamı barınaklara yansır.
 
Köpekler (canis lupus familiaris), ne şehir hayatına ne de yaban hayatına adapte bir türdür. Yaban köpekleri ayrı bir tür, onlar yabani olduğundan kendi habitatlarına adapte olup kendi popülasyonlarını kurabilirler. Ama bizim bahsettiğimiz tür köpekler, insanla yaşamak için evrimleşmişlerdir. Ancak bu habitatlarının şehirler olduğu anlamına gelmez. Elbette kurduğumuz yerleşim yerleri bize, homo sapienslere ait olsa da canis lupus familiarisların yani köpeklerin habitatı şehirler değildir. Keza kediler için de durum böyledir. Ancak köpeklerin aksine kedilerin evrimleşmesinin sebebi biz değiliz. Dolayısıyla adaptasyon konusunda da bizden bağımsızlar. Köpekler ise insana bağımlıdırlar. Bu bağımlılığı bazıları dramatize ederek yanlış bir şekilde, habitat yani yaşam alanlarımızı onlarla paylaşmak olarak görmektedir. Aslında bunun çok ötesinde onları "sahiplenmek" derecesinde bir ilişkimiz ve bağımız vardır. Yani yerleşim yerlerinde "sahiplenilmemiş" başıboş köpekler, türümüz tarafından aslında onlara yapılan en büyük kötülüktür. Öyle ki beslenmesinden tut, sağlığına kadar her ihtiyaçları özel bir ilgi istemektedir. Nitekim, kapının önüne mama su koymakla köpek bakılamayacaktır. Ayrıca halkta oluşan bu algı da çok yanlış bilime ters bir anlayıştır. Daha da ötesi iyi bir şeymiş gibi bu kültür olarak yerleştirilmeye çalışılmaktadır.

Sonuçta, insanların, yabanıl kurtlardan evrilerek kendi yol ve hayat arkadaşlarına dönüşen köpeklerle, neredeyse 40 bin yıl öncesine giden bu ilişkisi onları kapımızı bekleyen ve bizi güvende tutan, bize karşılıksız güvenen "sadık" hayvanlar olarak bilmemize yol açmıştır. Bizim yaptığımız ise bu canlıların evrimine yol açacak kadar on binlerce yıldır yaptığımıza sırt çevirmek ve onları sahiplenmeyi bırakarak ihanet etmek oldu. Daha da kötüsü kendi hallerinde taştan şehirlerimizde mutlu olduklarını düşünüp, yerleşim yerlerinde kontrolsüzce çoğalıp vahşileşmelerine göz yumduk. Ve bu bizim gibi bilimin önemi olmayan, cehaletin kollektifleştiği ülkelerde diğer sorunlarda olduğu gibi milyonlarca köpeğin sahipsiz çoğaldığı önü alınamaz devasa bir soruna dönüştü. Bu saatten sonra ise bu kadar hayvanı barınaklarda bakmamız mümkün değil ve bu sorunu kısa vadede çözmemiz de mümkün değil. Hepsinin bir anda uyutulması diğer bir deyişle toplu katliam yapmak da bizim aptallığımızın bedelini bu canlılara ödetmek demek olacaktır. Yapılacak tek şey uzun vadede politika geliştirilerek, zoologlar ve diğer uzman kişiler tarafından yapılacak hesaplar ve araştırmalarla belli bir zamana kadar, ahırdan bozma barınaklarla değil kaliteli belli standartlara sahip kurulacak barınakların kapasitesine indirgenene kadar bu başıboş köpeklerin kısırlaştırılmasıdır. Bunun sonucu olarak bir zaman sonra sayılarının artış hızları durdurulacak ve daha sonra ise süreç içinde sayıları tamamen azalmaya başlayacaktır. Tabi bu çok iyi bir takip ve epey uzun bir süreç istemektedir. Bu kötülüğü yıllardır nasıl yaptıysak bir orta yol olarak, bedelini de bu şekilde ödeyerek çözmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ancak diğer her şeyde olduğu gibi sorunlarımızla yüzleşmek yerine onları bir anda ortadan kaldırarak sorunun çözüleceğini sanıyoruz. Kontrol edip denetim yapmadıktan sonra ne işe yarayacak uyutma? Yine çoğalacaklar ve diğer başka bir yönetim geldiğinde yine katletmek zorunda kalacağız. Kimse bunun üstüne eğilmeyecek ve her şeyde olduğu gibi ortada bir sorun yokmuş gibi devam edeceğiz maalesef.
 
Son düzenleme:
Bu köpekleri zaten toplayıp ormana bırakmıyorlar mı neyin derdi bu
Köpekler yaban hayatına adapte olamadıkları gibi kontrolsüzce çoğaldıklarından diğer türlere çok ciddi potansiyel zararları var. Yaban hayatı tehdit ediyorlar. Yani ormana salmak akıllıca bir çözüm değil.
Bknz: Ormanlık alana salınan köpekler yaban hayatı için de tehlike oluşturuyor

Ayrıca, salınsalar bile hayatta kalma içgüdüsüyle bir şekilde yerleşim alanlarına geri dönmeye başarıyorlar.
 
Sanırım bu konuya el atacaklar gibi. Son günlerde karşıma Instagram Reels'leri çıkmaya başladı ve Instagram Reels'lerinde de akıllarınca besledikleri sokak hayvanlarının resmini atıyorlar ve bir tane daha video görmüştüm. Kadının birisi, çocuğun eline bir değnek vermiş. Köpeğe vurdurtuyordu ve bunu da videoya almış. Siz böyle yapmazsanız saldırmaz tarzında videosu vardı ve altında binlerce destek yorumu da vardı.

Bunlar gerçekten iğrenç varlıklar. Öncelikle sokak hayvanı diye bir şey olmaz, olamaz. Kedi ve köpekler, sahiplerine bağlı şekilde yaşayabilen hayvanlardır ve çoğunluğu da sokaklarda sefil şekilde ölüp çevresine zarar veriyor. O sözde hayvanseverlerin bunların hiçbiri umurunda değil zaten. Çoğunluğunun tek derdi kedi ya da köpek mamaları satsın derdinde. Başka bir dertleri yok.

Pekala, bunun çözümü ne olabilir? Sokakta fazlasıyla hayvan var ve çok hızlı şekilde ürüyorlar. Öncelikle üremesini durdurmak gerek. Hiçbir ülkede bu kadar hızlı üremesine izin verildiğini sanmıyorum. Bir Instagram haberinde görmüştüm. Eğer üremeleri durdurulmazsa 2030-2040 gibi yıllarda sokak hayvanının nüfusu, Türkiye nüfusuna eş değer olacak diye haber okumuştum.

Üremelerini durdurduktan sonra da hayvanlar barınaklara alınmalı ve kalanları da acısız şekilde uyutulmalıdır. Başka yolu yok. Türkiye'de fazlasıyla sokak hayvanı var ve hepsini doyurabilecek adamakıllı ekonomimiz de yok. İşin gerçeği bu. Hayvanseverler madem o kadar hayvanseverlerse, ellerini taşın altına sokmaları gerekiyor. Sokakta bulduğu hayvanları sahiplensinler de gerçek samimiyetlerini görelim.
 
Hocam köpeklerin yaşam alanları sokaklar değil. Çoğu köpek içler acısı bir şekilde yaşamını devam ettiriyor ve biz bunlara "onların yaşam alanı" deyip geçemeyiz. Hepsi toplatılıp sahiplendirilmeli ve uyutulmalı. Barınakta yaşamalarına pek olumlu yaklaşmıyorum. Muz cumhuriyeti olduğumuz için sokak ortamı barınaklara yansır.
Uyutulmasına okeysin yani?
 

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı