Sokak köpekleri uyutulmalı mı?

Arkadaşlar konu eski bir konu fakat son zamanlarda gündeme gelmesi ile bu konu çıktı karşıma ve gördüğüm arkadaş için bir şey söylemek istiyorum. Bir erkek bir kadına tecavüz ettiğinde bütün erkekleri uyutma yöntemi ya da kısırlaştırma yöntemi ile yapsak hoşunuza gider mi? Evet çocuklarımız, gençlerimiz, yaşlılarımız canımız değerli ama her canlının canı değerli şimdi diyenler olur Avrupa'da köpek yok? Adamlar 1900'lerde kısırlaştırma ile bu sorunu çözdüler birden birçok köpeğin kısırlaştırma ile öldürülmesi çok acımasızca evet bizde istemiyoruz o hayvanlar sokakta soğuk, aç, susuz kalsın ama bütün köpekleri de uyutup böyle acele bir iş yapmak gerçekten katliam bana göre. Bu yazdığımı gören ucubelerin gülme emojisi atmak yerine mesaj yazarlarsa sevinirim.
 
Barınak olayı hayvanları ölümden beter eder, bunun örneklerini zaten biliyoruz.
Eğer uyutulacaklar ise tehdit saçan köpeklerin toplatılması lazım ki belediye personellerinin buna dikkat edeceğini hiç sanmıyorum.
Yanlış bilmiyorsam ABD de 1 ay barınakta kalıyorlar eğer sahiplenilmezlerse uyutuyorlar ve oradaki barınaklar barınağa benziyor, buradakilere barınak demek için bin şahit ister.
 
Şehir veya kırsal alanlari geçtim, şu an birçok kampüs maalesef işgal altında. Özellikle koü, biraz Google'dan aratın burası bugune kadar binlerce öğrencinin ciddi veya hafif derecede köpek saldirisina magruz kaldigi hatta vefat eden, ağır yaralanan öğrencilerin de oldugu bir üniversite. Burası hakkında Jahrein bile tweet atmisti ve üniversitenin hayvansever topluluğu tarafindan linç yemişti. Bayağıdır orada değilim ama iletisimim var, gecen yaz bir arkadaşımız başıboş köpeklerin kovalamasi sonucu 3 mtden beton zemine düşüp ağır yaralandi. Bu olaydan sonra rektörlük önceden yaptığı gibi yine yalan açıklama yapıp saldırgan köpekler toplanacak dedi. Bu mevzuyu ve rektörlük duyurusunu haber yapan bir öğrenci ig hesabına 40-50 yaşlarında -özellikle kadın- tipler yorumlar yağdırıp ""eminim köpekleri kışkırttı yoksa neden saldirsınlar"" ya da ""öğrencilere köpekle yaşama eğitimi verilmeli"", ""siz orada gidicisiniz, o yavrucaklar kalıcı, saygı duyun"" diye iğrenc saldirgan yorumlar vardi. Simdi bu köpekler toplatilsın artık bıktık deyince ayni insanlar "" sizin vicdaniniz yok mu, Allah korkunuz yok mu?"" diye kiziyorlar. Peki el kadar çocuk parcalanirken, sayisiz trafik kazasi olup insanlar vefat ederken, gencecik çocuk hayatinin baharinda boşu boşuna betona dusup hayati kayarken vicdaniniz neredeydi? Saymaya kalksak daha sayisiz örnek sayabiliriz ancak köpeklerin sokaktan toplatilmasini engellemek isteyen, daha dogrusu kurduklari mama- bagis lobisinin dagilmasindan korkan tipler ne derseniz deyin bunlari reddecekler. Hayvanseverlik sokaktaki köpeğin başına pogaca atmakla olmaz, ben yillar önce bacagi kirik ve %99 ihtimalle ölecek olan bir kediyi aldim tedavi ettim, hayvanin hayatini kurtardim ve her sabah işe giderken ayağıma sarilip beni işe gönderir. Ama benim yerimde "hayvansever" birisi olsaydi o kediyle 50 selfie cekilir, anlaşmali bir veterinere götürür oradan da 50 selfie paylasir ve bol sıfırlı bir bagış toplardı ve muhtemelen göstermelik birisi sahiplenir 2 gün sonra da sokağa atardı. Artik yeter, çok baydı bu mevzu.
 
Köpeklerin şehirde hayatımıza yararlı ne etkisi var? Yok. Zararlı etkisi var mı? Var. Konu kapanmıştır o zaman. Sokakta köpek olmaz. Vahşi hayvanlarla birlikte yaşamak isteyen varsa kırsala taşınabilir. Şehir ne o köpeğe ne de size uygun değil.
 
Discord'da 1 gun once bu konu hakkinda tartistik birisiyle, adama diyorum sokak kopekleri adamin kizini kapmis adam silah cekip vurmus diye adam diyor hirkayla savurabilirdi??? Yahu adamin kizini kapmislar afedersiniz biftek gibi yiyecekler sen diyon hirka, tekme atsin?? Boyle bi sacmalik olabilir mi adami yaftaliyor bir de vurmus diye.
 
Kısırlaştırma seçeneği, daha az başıboş köpek nüfusuna sahip olsaydık daha insancıl bir seçenek olurdu tabii ama gel gör ki bu kadar köpeği toplayıp, bıçak altına almanın ne maliyeti, ne insan gücü, ne de zamansal anlamda elle tutulur yanı yok.
Bugüne kadar boşverilmiş olması itlafa mecbur etti.
 
Arkadaşlar konu eski bir konu fakat son zamanlarda gündeme gelmesi ile bu konu çıktı karşıma ve gördüğüm arkadaş için bir şey söylemek istiyorum. Bir erkek bir kadına tecavüz ettiğinde bütün erkekleri uyutma yöntemi ya da kısırlaştırma yöntemi ile yapsak hoşunuza gider mi? Evet çocuklarımız, gençlerimiz, yaşlılarımız canımız değerli ama her canlının canı değerli şimdi diyenler olur Avrupa'da köpek yok? Adamlar 1900'lerde kısırlaştırma ile bu sorunu çözdüler birden birçok köpeğin kısırlaştırma ile öldürülmesi çok acımasızca evet bizde istemiyoruz o hayvanlar sokakta soğuk, aç, susuz kalsın ama bütün köpekleri de uyutup böyle acele bir iş yapmak gerçekten katliam bana göre. Bu yazdığımı gören ucubelerin gülme emojisi atmak yerine mesaj yazarlarsa sevinirim.

Isirir diye milyarlarca sivri sineği ilaçla yok ediyoruz, evleri, bağ bahçeleri, tarlalari, lağımlari ilaçlayip sayisiz irili ufakli böcek ve kemirgeni yok ediyoruz, fareyi öldürebilmek icin sayisiz farkli yöntem ve silah satiliyor, herkes bunlari alip kullanıyor, ekinler yenildigi icin yabani domuzlari kurşun manyaği yapiyoruz, sürüsünü gezdiren çoban olur da kurda denk gelirse bir sürü çoban köpeğinin kurdu boğmasini YouTube'da izliyoruz. Insan yaşamına müdahale eden her canli acimasiz ve sorgusuzca katledilirken bugune kadar birçok kisinin ölmesine ve yaralanmasina sebep olan sokak kopeklerini savunmak çok tezat değil mi? Ayrica dikkat ettigim kadariyla bu saldiriya uğramayan bunu tecrube etmeyen insanlar bunu tecrübe eden, zarar gören insanlara kızıp ""bu zavallılar size ne yaptı?"" diye kiziyorlar. Az önce de mesajimda örnek verdim, kampüsler bile berbat haldeler. Bir trajikomik anımı da anlatayim.

Yillar önce koü de nispeten daha az köpek varken bile köpekler gruplaşip ortam da tenha ise kendilerine hedef bulur saldirirdi. Bir keresinde - bilenler vardır - gazi süleyman pasa yurdunda bir arkadaşi ziyaret ettim. Ardindan yukari, ana yol tarafina ciktim. Bu sirada bir motorlu karton toplayicisi ve 5-6 kopek önümden geçti. Köpekler öyle sinirli bicimde havlıyordu ki motor dursa adam ayvayı yerdi, köpeklerden birisi olanca gücüyle karton çuvalıni ısırmış, aklınca motoru durdurmaya calisiyordu. Sonra yolun ilerisine baktim 1 grup köpek daha var, biraz izleyeyim dedim. Motor 100 mt daha gidip diger köpeklerin bölgesine yaklaşınca takipteki köpekler geri döndüler, bu sefer o gruptaki köpekler havlayıp kartoncunun peşinden koşturmaya başladı. Bu sırada ben de yolun en sonuna kadar iyice göreyim diye üst geçide ciktim. O yol çok uzundu ve baştan itibaren 3 köpek grubu yoldaydılar. Neyse ortadaki köpek grubu da adami havlayip isirmaya calisarak takip ettiler ve en sonunda, adam Osmanlı kafe bölgesine gelince bu köpekler de geri kendi bölgelerine çekildiler ve son olarak 3. Köpek grubu motorun etrafini cevirdi. Yine o günlerde bir anlık gafletle kampüsün gitmediğim yerlerini dolaşayım deyip aşağıda, lojmanlarin olduğu bölgeye yürüdüm. Acayip tenhaydı ve bulunduğum sokağa 2 uçtan büyük köpek grupları hafif koşar şekilde geliyordu. Bana yaklaşınca havlamaya başladılar, ben en kötü ihtimalle evin bahçesine atlarim dedim ama duvar bayağı yüksekti, yalan yok sağlam korktum. Tam o sırada Allah'tan bir motorkurye geçti, tüm köpekler peşine takıldı da ben yırttim ama az ileride motorkurye ""yaklaşma vallahi daşı atarım haa"" diye bağirip köpekleri korkutmaya calisiyordu, uluslararası öğrenci geliyor vs diye reklam yaparken iyi ama kampüsün ortasında böyle bir öğrenci saldırıya uğrasa üniversitenin tüm imajı yok olacak. 🙂 Hem köpek sağlığı hem de insan canı için sayisiz madde sıralayabiliriz ama şu trajikomik görüntüler bile tek başına bunun böyle olmaması gerektiğini gösteriyor. Yıllardır top belediyeye atılıyor, eğer işi belediye çözecek olsaydı bunca ülke uyutmak zorunda kalmazdı. Koü nün tanıtımlarinda sahte fotograflarla öğrencileri çimlerde oturuyor olarak resmederlerdi ancak gerçekte köpek pisliğinden çimlerde oturmak bile imkansızdı.
 
Şehir veya kırsal alanlari geçtim, şu an birçok kampüs maalesef işgal altında. Özellikle koü, biraz Google'dan aratın burası bugune kadar binlerce öğrencinin ciddi veya hafif derecede köpek saldirisina magruz kaldigi hatta vefat eden, ağır yaralanan öğrencilerin de oldugu bir üniversite. Burası hakkında Jahrein bile tweet atmisti ve üniversitenin hayvansever topluluğu tarafindan linç yemişti. Bayağıdır orada değilim ama iletisimim var, gecen yaz bir arkadaşımız başıboş köpeklerin kovalamasi sonucu 3 mtden beton zemine düşüp ağır yaralandi. Bu olaydan sonra rektörlük önceden yaptığı gibi yine yalan açıklama yapıp saldırgan köpekler toplanacak dedi. Bu mevzuyu ve rektörlük duyurusunu haber yapan bir öğrenci ig hesabına 40-50 yaşlarında -özellikle kadın- tipler yorumlar yağdırıp ""eminim köpekleri kışkırttı yoksa neden saldirsınlar"" ya da ""öğrencilere köpekle yaşama eğitimi verilmeli"", ""siz orada gidicisiniz, o yavrucaklar kalıcı, saygı duyun"" diye iğrenc saldirgan yorumlar vardi. Simdi bu köpekler toplatilsın artık bıktık deyince ayni insanlar "" sizin vicdaniniz yok mu, Allah korkunuz yok mu?"" diye kiziyorlar. Peki el kadar çocuk parcalanirken, sayisiz trafik kazasi olup insanlar vefat ederken, gencecik çocuk hayatinin baharinda boşu boşuna betona dusup hayati kayarken vicdaniniz neredeydi? Saymaya kalksak daha sayisiz örnek sayabiliriz ancak köpeklerin sokaktan toplatilmasini engellemek isteyen, daha dogrusu kurduklari mama- bagis lobisinin dagilmasindan korkan tipler ne derseniz deyin bunlari reddecekler. Hayvanseverlik sokaktaki köpeğin başına pogaca atmakla olmaz, ben yillar önce bacagi kirik ve %99 ihtimalle ölecek olan bir kediyi aldim tedavi ettim, hayvanin hayatini kurtardim ve her sabah işe giderken ayağıma sarilip beni işe gönderir. Ama benim yerimde "hayvansever" birisi olsaydi o kediyle 50 selfie cekilir, anlaşmali bir veterinere götürür oradan da 50 selfie paylasir ve bol sıfırlı bir bagış toplardı ve muhtemelen göstermelik birisi sahiplenir 2 gün sonra da sokağa atardı. Artik yeter, çok baydı bu mevzu.
Hayır işin komik kısmı şu hayvanlar dile gelse bu kadar kendilerini savunmazlar. Yahu yaşam ile ölüm arasındaki farkı bile bilmiyorlar acısız şekilde farkına bile varmadan uyuyacaklar. Ne açlık ne hastalık ne yara bere. Ama bir insanı düşünün. 5 6 tane köpek tarafından parçalanırken o yaşanan korkuyu düşünün. Düşünmesi bile ürperticiyken bunu yaşayan insanlar var. Uyutulmak zorundalar.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı