Sünnet düğünü neden yapılır?

İçim bir garip oldu... Herhalde öyle bir şey yaşasam intihar ederim ne bileyim...

Aslında bize yapılanda (erkeklere) oldukça travmatik ruhsal açıdan, heleki Freud'un dediği kastrasyon korkusu gerçekse. Ama ben o travmayı yaşamadım neyse. Şöyle ki;

Birkaç aylıkken fıtık ameliyatı olmuşum. Ameliyatın ortasında doktor çıkıp anneme "sünnette edelimmi çıksın aradan" demiş. Annemde tamam demiş. İşte o doktor varya en asil duyguların insanıdır :D
Saygısızlık yapmadan düşünceni ifade edebilmek asıl önemli olandır. Mesela Vay salak yerine sana katılmıyorum veya aklıma yatmadı gibi kalıplar kullanmak daha doğru.

Saygısızlıkla saygısızlık olmayanı kim ve ne belirleyecek? Bunun ölçüsü olmadığı için ve herkesin değer yargısına göre değişeceği için ve bunu karşıdaki bilemeyeceği için bu ifadenin kısıtlanmasına yol açar. Misal ben gayet normal bir şekilde "X dininin peygamberi çocukla evlenmiş bu bence pedofilidir" derim. Bir sürü kişi alınmaz, biri çıkar kudurur. Bu hep böyledir. Konu ne olursa olsun mutlaka alınan saygısızlık olarak gören biri ve birileri olacaktır. :)

Son düzenleme:
İnanmayanların hoşgörüsüzlüğü derken neyi kast ediyorsunuz? "Allah yoktur" gibi bir ifadeyi bile hoşgörüsüzlük olarak gören kimseler var, ve bence sayıları azımsanamayacak kadar.

Buna karşın, kafirlerin cehenneme gideceği ile ilgili ayetleri sıralayanlar ve hidayetten bahsedenler hoşgörüsüz değil dini tebliğ eden kimseler olarak görülüyor.

Gel de ateistlere karşı mağdur edebiyatı oyna şimdi.

İnanmayanların hoşgörüsüzlüğü derken neyi kast ediyorsunuz? "Allah yoktur" gibi bir ifadeyi bile hoşgörüsüzlük olarak gören kimseler var, ve bence sayıları azımsanamayacak kadar.

Buna karşın, kafirlerin cehenneme gideceği ile ilgili ayetler sıralayanlar ve hidayetten bahsedenler hoşgörüsüz değil dini tebliğ eden kimseler olarak görülüyor.

Gel de ateistlere karşı mağdur edebiyatı oyna şimdi.

Ordan hiç girmedim zaten :) Direkt ordan da girilebilir;

Saygı karşılıklıdır. Karşılıklı olur. "Senin dinin bana hakaret ediyorken ben neden saygı duyayım."

Ama şimdi konu "hani nerde hakaret ediyor" falana gidecek. Ayetler paylaşılacak. O ayetler için "çeviri hatası" denicek. 40 tane ayrı çeviri gösterilince "bir bütün halinde alınmalı kırpma yaparak olmaz" denecek. Öncesini sonrasını gösterince bu sefer de "tefsire bakmak lazım öyle olmaz" a gelecek. İşte din bu yüzden bilim değildir. Bilimi bilim yapan yanlışlanabilir olmasıdır. Potansiyel veya direkt olarak yanlışlanabilir olması. Ama din yanlışlanamaz.

"Sünnet denilen şey tek bizde yok" derken!?
Ayrıca sünnet için "Kur'an'ın peygamber tarafından hayata aktarılış biçimi" diyebiliriz. "Denilen şey" ifadesiyle bir saygın olmadığını ifade etmiş oluyorsun. Kutsala karşı saygı ona inananların da sana saygı duymasını sağlar. Farklı bir yerden tanıdığım bir arkadaşsın, doğrusu orada bu türden bir tarz ifadene hiç şahit olmamıştım.

Dediklerim son derece açık ve net aslında. Heleki beni başka yerden tanıyorsunuz sonuna kadar tartmadan konuşmayan, hiçbir insana saygısızlıkta bulunmayan ve saygısızlığı hiçbir zaman affetmeyen biri olduğumu biliyorsunuzdur.

Sünnetten kastımın konu başlığını da düşünürsek ne olduğu açık ve net. Tabi bu çarpıtılabileceği gibi yanlışta anlaşılabilir. Ben sizin yanlış anladığınızı düşünüyorum

Burada sünnetten kastım şudur: Erkeklerde penis başını örten ve koruyan üstderinin bir kısmının veya tamamının kesilip atılması böylece glansın açıkta kalmasını sağlamaktır)

Ayrıca belirtmek isterim "Sünnet denilen şey" ifadesi son derece seçilerek kullanılmıştır. Sünnet başka dinlerde yoktur. Sünnet sadece bizim dinimizde vardır. Başka dinlerdekinin en azından kökeni farklıdır. Bu yüzden başka dinlerde bulunan sünnet değil, bizde sünnet denilen penisin bir kısmını kesme işlemidir ancak onlarda adı sünnet değildir.

Edit:Enver bey sizsiniz sanırım. Eğer hala anlaşılmayan yada anlatamadığım bir nokta varsa özelden numaranızı yazmanız yeterli olacaktır. Malum toplulukta görüşleriniz ve yaşınızdan dolayı size gösterdiğim saygıyı kimseye göstermemiş olup aynı saygıyı hala daha göstermeye hazırım.

Son düzenleme:
Mantıklı bir sebebi yok çünkü. Ataerkil sistemli ülkelerde veya toplumlarda erkek nedense kadından daha üstünmüş gibi görülür. Cinsel organından bir parça et kesilmesini adamlığa ilk adım olarak görüp onu paşalar, hanlar, hükümdarlar sınıfına sokan zihniyette mantık aramamalısın zaten. Ne yazık ki böyle toplumlarda cinsellik ve cinsiyetçi bu çeşit çok adet hatta çok iğrenç adetler de vardır maalesef.

Sünnet ibrahim peygamberden beri arapların uyguladığı bir gelenektir yahudilerde bu geleneği kitaplarına almış hristiyanlar pavlus aracılığıyla bu uygulamadan vazgeçmişler. Kuranda geçmiyor yasaklıyan ya da serbest bırakan ayet de yok. Kişiye bırakılmış. Kaldi ki Muhammed peygamber arap ortamında dünyaya geldi ve sünnet edildi. O günden bu güne bu gelenek devam ediyor istiyen olur istiyen olmaz zararı ya da yararı kesin olarak kanıtlanamadı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sünnet ibrahim peygamberden beri arapların uyguladığı bir gelenektir yahudilerde bu geleneği kitaplarına almış hristiyanlar pavlus aracılığıyla bu uygulamadan vazgeçmişler Kuranda geçmiyor yasaklıyan yada serbest bırakan ayette yok kişiye bırakılmış kaldiki Muhammed peygamber arap ortamında dünyaya geldi ve sünnet edildi o günden bu güne bu gelenek devam ediyor istiyen olur istiyen olmaz zararı yada yararı kesin olarak kanıtlanamadı.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı