Tanrı nasıl ezelidir?

• Konuyu başlatan 299712
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 362
  • Görüntüleme 17.722
O nasıl oluştu, onu oluşturan nasıl oluştu şeklinde giden soruların sonu Tanrıdır. Tanrı zamanın ve oluşun dışındadır. Bu nedenle "Tanrıyı kim yarattı?" gibi bir sorunun herhangi bir mantığı yoktur. Aynı şekilde "Tanrı kaldıramayacağı bir taşı yaratabilir mi?" sorusu da öyle. Bu nedenle Tanrı nasıl ezelidir gibi bir sorunun cevabını mantık ile alabileceğini zannetmiyorum, bilim ile de şu anda alman mümkün değil.
Hayır bir cevabı var aslında, boyut farkı. Tanrı sonsuz boyuta sahipken bizim boyutumuz eh işte.

Hocam yanlış demedim sadece Allah sözcüğü varken o kelimeye ihtiyaç yok çünkü tanrı kelimesi tek ilahtan başka anlama geliyor diye düşünüyorum çünkü bildiğim kadarıyla mısırda falan çok tanrılı dinlerde bu kelime kullanılıyor o yüzden çok doğru değil diye biliyorum.
Tanrıyı sadece Allah'tan ibaret olarak mı görüyorsun? Senin inandığın tanrının adı Allah olabilir, bir başkasınınki de Ahura Mazda. Tanrı kelimesi çok tanrılı için değil yaratıcıyı ifade etmek için kullanılır.

Hayır bir cevabı var aslında, boyut farkı. Tanrı sonsuz boyuta sahipken bizim boyutumuz eh işte.
Bunu neye dayandırarak söyledin, senin yaptığın sadece bir varsayım şu anda. Eğer bir cevabın varsa bunu akademik bir makale yazarak sunabilirsin veya halihazırda yazılmış bir makaleyle güçlendirebilirsin. Aksi durumda içi boş bir varsayım olarak kalır.

Tanrıdan bahsedilirken yaratıcı özelliğini konuşursak biraz daha anlaşılır bazı üyeler için.

Şimdi biz X evrenin madde ve parçalarından oluştuğumuz için, baş bir evreni veya mekanı deneyimleyemiyoruz. Sadece X evrenin oluşumuna ve yapısına bağlı düşünme şekline göre fikir yürütebiliyoruz.

Daha açıklayıcı bir cevap gerekirse farklı evrenlerin, farklı düşünme ve kendini değerlendirme teknikleri var biz bunun ötesini düşünüyoruz yani zamanın başlangıcı ve diyoruz ki zamandan öncesi var mıdır?

Buna benim verebileceğim cevap zamandan öncesi maddenin parçanın olmadığını, veya bu kozmik yapıyı üretecek araçların olmadığını mekanı düşünürsek zaman orada yoktur.

Kozmik yapıyı üreten ve bu parçacıklar ile çoklu evrenleri oluşturan bir mekan olduğunu düşürsek hep başlangıç ve sonu olan bir zaman var evet ve bazı mekanlarda aşırı hızlı bazı mekanlarda aşırı yavaştır.

Bunu neye dayandırarak söyledin, senin yaptığın sadece bir varsayım şu anda. Eğer bir cevabın varsa bunu akademik bir makale yazarak sunabilirsin veya halihazırda yazılmış bir makaleyle güçlendirebilirsin. Aksi durumda içi boş bir varsayım olarak kalır.
Hocam herhangi bir cevaptı, belki ileride doğru bu teori başka biri tarafından güçlendirilir. Kendimle gurur duyardım. (Öyle bir kapasitemin olduğunu düşünmüyorum.)

Hocam yanlış demedim sadece Allah sözcüğü varken o kelimeye ihtiyaç yok çünkü tanrı kelimesi tek ilahtan başka anlama geliyor diye düşünüyorum çünkü bildiğim kadarıyla mısırda falan çok tanrılı dinlerde bu kelime kullanılıyor o yüzden çok doğru değil diye biliyorum.
Öncelikle tanrı kavramı yanlış onu bir aklına koy
Anladığınıza göre yorumlasanız da aslında anlatılmak istenen doğrudur. Tanrı kavramı tek ilahtan başka anlama gelmiyor. Tanrısal olan her varlığın genel bir hitabı olarak kullanılıyor. Ben krem peynire tanrı diyorsam, tanrı demek krem peynir demek olmuyor. Kelimenin anlamını bozmayan niteliklere sahip her şekilde kullanılabilir. Allah sözcüğü Türkçe değil. Türkçe konuşuyorsak asıl ona ihtiyaç yok. "Çok Tanrılı dinler" diyorsun yani tanrı kelimesini doğru anlamda kullanıyorsun ama Allah yerine kullanınca yanlış geliyor. Çok garipmiş. 😅

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı