Tanrı neden meleklere ihtiyaç duyar?

Sadece Allahın yarattığı akılla düşünürsen saparsın. Aklı bu ölçülerde yaratmış dünyada. Çünkü imanla kalple düşünmen gerekir. Karıştırcan ikisini. İmtihan dünyası burası. Melekler cinsiyetleri yoktur. Nurdan yaratılmışlardır. Ortam farkı ölünce göreceksiniz zaten. Gördükten sonra imtihan bitmiş oluyor tabi. O zaman herkes inanır. Diğer konuları karıştırmayın. Yüce rabbim noksan sıfatlardan münehzehtir.
 
Tanrı nedir? Bana anlatın. Gözünüzü seveyim. Bana Tanrı'yı anlatın ki sizin kafanızda Tanrı özelliklerini anlayayım. Bana göre Tanrı *ben de ateistim*, evreni yaratmış doğaüstü varlıktır. Bana kalkmış Kur'an-ı Kerim'de yazan özellikleriyle geliyorsunuz. Bunun İncil'i var, Tevrat'ı var, Zebur'u var. *Tanrı ihtiyaç duymaz, Tanrı'nın canı sıkılmaz.* Nereden biliyorsunuz neden yaratıp yaratmadığını? Ben de bilmiyorum fakat varsa sebebi olmalıdır. Bana sebepsiz bir şeyi izah edemezsiniz. O DEDİ, OLDU. Olay bu değil. Sebep olmalı, sebep.
Tanrı hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. Tanrı var mı yok mu bilmiyoruz. Ben sana bunları açıkladım zaten, git oku mesajlarımı. Mesajlarımı okursan sorularına cevap bulabilirsin.
 
Dostum nedensellik felsefesinden o kadar uzaksın ki...
Sebep-Sonuç, bu sorduğun sorular hep evren kümesinin içerisinde bulunan unsurlar. Bu küme içindeki ihtiyacı da küme dışındaki varlığa yoruyorsun. Soyut kavramları somut olarak anlatmak çok zor. Misaller de yetersiz kalıyor lakin Altay Cem Meriç'in anlam arayışı kitap okumalarını izlesen baktığım bakış açısıyla her şeyi raylarına oturtabilirsin. Bak nasıl ki Evren kümesi içinde bulunan zaman kavramını Tanrıya nispet edemiyorsak, aynı şekilde bu küme içinde bulunan ihtiyaç, nedensellik, sınırlı irade olgularını da nispet edemeyiz. Daha ne kadar somutlaştırabilirim bilmiyorum...
Sen ne diyorsun, ben *say, what? diyorum. Kusura bakma biraz dalgaya vurdum ama yani beni anlamadığın o kadar belli ki? Sebep-Sonuç ilişkisi evrensel unsurdur diyorsun. Bende diyorum ki, nereden biliyorsun be mümin kardeşim? Evrenin Sonundaki Restoran'a mı gittin? Ben sorduğum soru seninde, benimde, onunda, bununda aklındaki sorudur. Ama sen dini bir kitaptan alıntı yapıp benim önüme servis ediyorsun. Hata yaptım. Bu sorunun yanıtı yok. Kendimce kendi kendimi yemeye devam edeyim. Teşekkürler fikirleriniz için.
 
Peygamber efendim gördü çok şeyi. Bende görmüş kadar biliyorum. İmanın parçası budur zaten. Gözle gürürsen tasdik olur. Evliya değilim ama imanlıyım güçlüdür imanım.
 
Sinematik hale getirildiği gibi insanlar çok basite indirgiyor.
Melekler görev adamı değildir. Dinlerdeki Azrail, Cebrail gibi melek isimleri Kur-an'da geçmez.
Dinlerde genel olarak Melekler, kötülük iradesine sahip olmayan varlıklardır ve bu varlıkların Tanrıya ibadet etmek için yaratıldıkları geçer.

Tanrı fiziksel değildir. Tanrı'yı şöyle düşünün; aslında içerisinde olduğumuz evren de Tanrı'nın ta kendisidir. Tanrının dinlerde "yaratıcı" anlamına gelen sıfatları vardır. Yaratır. Evrenler yaratır, yarattıklarını sınar. Hikayeler yaratır. Melekler sadece bizim hikayemizin yer aldığı evrendeki varlıklar. Ve bu evrenin hikayesinin birer parçaları. Aslında Lord of The Rings'i izlerseniz anlarsınız. Oradaki hikaye aslında dinler tarihine paraleldir.

Yani bir başka Cloud sisteminde, bir başka evrende belki de melekler dahi yok. Bu evrenin hikayesinde pir parçadır melekler. Tanrının insana da, meleklere de, tüm bu tantanaya da ihtiyacı yok. Ama din felsefesi olarak Tanrı bunu neden yapıyor diye sormak kısa anlatımla; mantık hatasıdır. Öncelikle tanrı kavramını iyi anlamak lazım.
Halen daha gökyüzüne bakarak dua eden var. Tanrıyı gökte sanan var. Tanrıyı somut bir şey sanan var. Aslında her şey tanrının bir yansımasıdır.

Bu soruların temel nedeninin tanrı kavramını sağlam zemine oturtmamak olduğuna inanıyorum.
 
Ben cinleri ve insanları, başka değil, sırf bana kulluk etsinler diye yarattım.(Zariyat 56)
Kusursuz bir tanrının böyle bir neden için evreni , cinleri ve insanları sırf kendisine kulluk veya ibadet etsin diye yaratacağını sanmıyorum.
Tanrı'nın ihtiyacı varsa nasıl Tanrı oluyor acaba? Her şeye kadirse ihtiyacı olmaz, ihtiyacı varsa her şeye kadir değildir.

Allah'ın her şeye gücü yeter, ihtiyacı olduğu için Melekleri yaratmadı. Kendisine kulluk etsinler diye yarattı. Melekler de, biz de, cinler de.
Kulluk etsin diye cinleri ve insanları yarattığına göre birilerinin onun varlığına inanmasına ihtiyacı var.
 
Kusursuz bir tanrının böyle bir neden için evreni , cinleri ve insanları sırf kendisine kulluk veya ibadet etsin diye yaratacağını sanmıyorum.

Kulluk etsin diye cinleri ve insanları yarattığına göre birilerinin onun varlığına inanmasına ihtiyacı var.

Asıl senin ona ihtiyacın var. Onun sana değil.
 

Geri
Yukarı