Tanrı yoksa evren nasıl oldu?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
İnek benim Allah'ım dese ne olacak? Oda ineğine Allah ismini vermişse kendince. Tanrı inançlarda farklı yorumlanabilir. Fakat bir inanç diğerinin tanrısını reddedebilir. İslama göre de tanrı Allah'tır.

Tanrı dediğinizde sizin aklınıza Allah gelebilir, bir başkasının aklına inek gelebilir ya da put gelebilir. Ancak Allah dediğiniz de akla tek şey gelir. Burada temel kavramlardan bahsediyorum. Yoksa bir Hintlinin ineğine koyduğu isim bunu değiştirmez.
Mesela Atatürk bizim yüce önderimizdir dersin. Ama Atatürk ismini kullanmayıp yüce önderimiz ismini kullanırsan bu ülke dışındaki tüm ülkelerde yüce önder başkasıdır. Ancak Atatürk bir tanedir.
 
Ben şöyle düşünüyorum, en başında tanrı olduğunu kimse düşünmüyordu. Sonra bir takım insanlar dinleri oluşturup tanrının var olduğunu söyledi. Ama asla kanıtlayamadı, eğer kanıtlarlarsa vardır kanıtlamazlarsa hiçbir şey olmamış gibi devam ederiz yani yoktur.

Zaten kanıtlanmadığı için insanlar inandıklarını söylüyorlar. İsteyen istediğine inanır bu bize düşmez ama kendi inaçlarına aykırı olan şeyleri kötülemek de aptallıktır. Bunu en çok evrim konusun da yapıyorlar, skolastik düşünce var oldukça bilim açısından ilerlememiz de daha yavaş olacaktır. İnançlara ayrılan para bilim ve eğitime ayrılsaydı daha farklı bir dünya da yaşıyor olabilirdik.
 
Zaten kanıtlanmadığı için insanlar inandıklarını söylüyorlar. İsteyen istediğine inanır bu bize düşmez ama kendi inaçlarına aykırı olan şeyleri kötülemek de aptallıktır. Bunu en çok evrim konusun da yapıyorlar, skolastik düşünce var oldukça bilim açısından ilerlememiz de daha yavaş olacaktır. İnançlara ayrılan para bilim ve eğitime ayrılsaydı daha farklı bir dünya da yaşıyor olabilirdik.
Evet evrimin inanç meselesi olmadığını ne zaman anlayacağız çok merak ediyorum.
 
Domuz yemek tanrıyı hiddetlendirmez. Domuz yemek yasaktır ki insan sağlına olan zararlarındandır. Yararları vardı falan diyecekseniz de insan sadece bu dünyalık değil. Diğer dünyası içinde yapması ve yapmaması gerekenler vardır. Domuz yersen haram işlemiş olursun. Haram işlersen bu senin ahiretini olumsuz etkiler. Bunun tanrıya bir artısı veya eksisi yoktur. İnsan ne yaparsa kendinedir.

Yazdigim mesajin ana fikrinin domuz yemekle uzaktan yakindan alakasi olmadiginin farkindasin degil mi? Ateistler olarak umrumuzda degil bu mesele.

Yazdigim mesaj bu, belki yeniden okursun: Tanrı yoksa evren nasıl oldu?
 
Yazdigim mesajin ana fikrinin domuz yemekle uzaktan yakindan alakasi olmadiginin farkindasin degil mi? Ateistler olarak umrumuzda degil bu mesele.

Yazdigim mesaj bu, belki yeniden okursun: Tanrı yoksa evren nasıl oldu?

O an pek odaklanamamışım. Sizin neye cevap verdiğinizi de fark etmedim. Soruma cevap vermişsiniz. Fikrinizi belirttiğiniz için teşekkür ederim o halde.
 
Bu şeye benziyor. Annem yoksa ben nasıl doğdum?

Hayir benzemiyor.
Annenin biyolojik olarak annen oldugunu DNA'dan cozumleyebiliyoruz. Elimizdeki olcum aletleriyle buna ulasabiliyoruz.
Benzer bir empirik kanit tanri icin yok. Evrende tanriya isaret hicbir bulgu yok.
Sadece nasil oldugunu anlamadigimiz olaylari tanriya atfediyor dindarlar, o kadar. ( Evren nasil olustu, Ilk insan nasil olustu vs )
 
Evrende mutlaka Tanrı veya ona yakın ilahi varlıklar vardır. Fakat bu bizim bildiğimiz şekilde olmayabilir. Big Bang teorisinde de eksiklikler söz konusu. Fakat böyle bir varlık varsa bile evren yalnızca yarattığı şeylerden sadece biridir.

Yaptığımız en büyük yanlışlardan biri Tanrı ile Din gibi konuları aynı değerlendirmek. Her dinin bir tanrısı var, fakat esasında hepsi birbirinden çok farklı. Halbuki böyle bir ilahı varlığı tek olarak değerlendirmek gerekiyor ve dini açıdan düşünürsek her dinin bir Tanrısı var. Hangisi gerçek Tanrı? Tabii ki bizim dinimiz dersek kolayına kaçmış oluruz.

Evren nasıl var oldu sorusu ise belki bulunabilir. Fakat bu sorulan en kolay soru, bence onun arkasında ne var, onun da arkasında ne var. Evren veya onu içine alan her neyse, sürekli sorulacak bir sürü soru var. Prometheus bu anlamda izlediğim en anlamlı filmdir. İnanç insanın içindedir, filmde bir yerde yaratıcılarımızın uzaylı bir ırk olduğu bahsi geçiyor ve başrollerden biri diğerine "Hala neden o haç'ı takıyorsun?" diyor ve o da "Onları kim yarattı o zaman?" diye karşılık veriyor. İnsanın içinde böyle bir inanç varken, sürekli inanmak için bir sebep bulacaktır.
 
Son düzenleme:
Bigbang cevabına o bigbangı kim yarattı sorusu sorulursa bu olay "peki yeğenim şu dağları kim yarattı?" olayından öteye gidilmez.

Bigbangı başlangıç olarak kabul eden birisine "bigbang nasıl oldu kim yaptı" sorusunu sorarsan o da sana "tanrının öncesinde ne vardı?" der.
Sonra sen de "tanrının öncesinde bir şey yok o başlangıçtır" dersen,
Bigbanga inanan da pekala "bigbang in öncesinde bir şey yok o başlangıçtır" diyebilir.
Eğer derse sen de öylece kalırsın. Yani o der. Ben demiyorum :D

İnsanlık olarak anlayamadığımız her şeye "yüce" bir gücün sebep olduğunu düşünmesek mi artık...

Fiziği ve belki evrenin nasıl oluştuğunu fiziğin alt alanları ile bulabileceğiz. Ancak bu alanlar henüz bebek. Yeni doğdu. Bu alanda aydınlanmalar yaşanması için yüzyıllar geçmeli. Bahsettiğim alan kuantum evreni...
 
Ateistin herhangi bir konuda yanilmasi neyi degistirir?
Ateist iddia sahibi bir kitle degil ki, desteklenemeyen bir iddiayi gecersiz bulan kitle yalnizca.
Ateistler bir seyin olmadigini iddia etmezler, t(d)eistlerin bir seyin varligini ispat edememeleri yeterlidir.

Ateist oturup da tek tek binlerce tanrinin yoklugunu delillendirmez.
Bir iddiayi sacma bulmak icin o iddianin dogru cevabini bulmaya gerek yoktur. 1221321373217+213212312312138321 = 78 diyen adama ilk etapta dogru cevabi bilmemenize ragmen "yanlis" diyebilirsiniz. Belli cunku gelisinden.

Minik Berke'nin yilbasi gunu masasinda buldugu hediyeyi Noel Baba gondermediyse kim gonderdi?
Bilmiyoruz, belki babasi; belki annesi, belki dayisi. Ama Noel Dayi olmadigi kesin.

Bu da boyle.
Tanri yoksa evreni kim yaratti?
Ne bileyim ben. Domuz eti yiyince hiddetlenen tanri olmadigi kesin.

Domuz eti yeyince hiddetlenen mi?

Hiç bir şey bilmeyip iki youtube videosu izleyen ve kendini alim sanan kişilerden şu an ne farkın kaldı. Sence gerçekten hiddetlense ve ceza vermek istese zaten şu an yaşayabilirler miydi? Teistler ile deistleri bir tutuyorsan zaten bu konuda konuşmaya hakkın yok. Seni takip ediyorum gayet bilgili birisisin fakat bu konu hakkında konuşmasan mı acaba ?
Ayrıca;

Yillardir inanclilari kivrandiran sorudur, her seyi olmadan bilen tanri neden sinav yapiyor sorusu

Bakin binlerce yildir bu soruya verebildikleri en mantikli cevap, eger sinav yapmadan hemen sonuca gore yargilasaydi sen buna ikna olmazdin seklinde.

Her seyi olmadan biliyorsa tanri, ozgur irade yoktur. Ozgur irade yoksa, yaptigim kotuluklerin sorumlusu ben olamam. Kendi programladigim robotun yaptigi kotuluk robotun hatasi degil benim hatamdir.

Robotların seçim hakkı yoktur. Onlar karşılarına çıkan engellere karşı bazı durumlar sergilerler. İnsanlarda irade vardır iyiyi kötüyü, yanlışı doğruyu seçebilirler. Ayrıca geleceği ( zamanın olduğu bir boyutta ) bilmek özgürlüğe zıt değildir. Eğer şuan istediğin şeyleri yapabiliyorsan seçenekler arasından bir şeyleri seçme hakkına sahipsin demektir. Robotlarda irade yoktur onlar matematik ve bilim ile çalışır sen insanların adaletini onlara uyarlayamazsın. Uyarlasan bile şu an üzerinde çalışan çoğunluğun cevabına göre tercih yapan tramvay problemi soruları gibi şeyler olur.

Her seyi olmadan bilmesine ragmen sinav yapmasinin bir sekilde mantikli bir cevabi varsa dahi, bu sinavdan bazi kimselerin muaf olmasi mantiksizdir. ( Cocuklar, bebekler vs )

Cennet Allah'ındır senin 100 liran olsun sen bir arkadaşına 60 bir arkadaşına 40 lira ver. 40 lira verdiğin arkadaşının daha önce hiç parası yoktu ve para da senindi o kişi neden bana az verdin demeye hakkı yoksa sen de tanrının tercihlerini bu konuda yargılayamazsın.

Sinav yapmasi ve her seyi bilmesi bir sekilde mantikliysa bile, sinav sonucuna gore odul vermek yerine ceza da vermesi gaddarliktir. ( Sen sinavi kazandin, cennete gidiyorsun. Sen basarisizsin, seni sonsuza kadar yakmak durumundayim, sorry bro ) Normal sartlarda, bir odule sahip olamamak yeterli bir ceza olmalidir. Demek ki odul ( cennet ) yeterince iyi degil. Ya da korku ogesi eksik kaldigi icin bu hikayeye biraz da korkuncluk eklemek geregi hissedildi : )

Eğer sınav yaptığı şeylere doğru baksaydın bunu demezdin. Cezayı kime veriyor neden veriyor nasıl veriyor gibi sorulara cevap bulmak gerekir en başta. Hala insanların kafasıyla düşünüyorsun. Hala domuz eti, alkol yeter ya! İç, ye her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünen zat bir yudum alkol yada bir dilim domuz etin terazini hafif bastırdı diye cehenneme göndermez. Domuz etini ele alıyorsan İslam'dan söz ediyorsun demektir. Ödül ve ceza olarak görmen de cennet ve cehennemi anlamadığının göstergesi zaten. Cennet de cehennem de tam olarak ödül yada cehennem değildir. Bunu anlatmak ve anlamak ortalama bir homosaphiens hayatını alır.

Kainati, Saturn'u maturnu yaratan yuce kudretin senin domuz eti yemene tahammul edememesi ya da evden sag ayaginla cikmani uygun bulmasi sacmaligin daniskasidir.
Milyarlarca galaksiyi, koca evreni yaratan yuce gucun, tum bunlari milyarlarca canli turu icerisindeki son insan turu olan homo sapiens icin yapmis olmasi iddiasi, dunyanin en verimsiz denklemidir.

Sen neden Atatürk için saygı duruşu yapıyorsun. Atatürk için mi? Atatürk senden vatanı kurtarmanın karşılığı olarak bunu mu istedi? Hayır çünkü amaç "SEMBOLİK" bu kadar zor değil bunu anlamak. Neden selam veriyorsun çünkü verdiğin selamın bir manası var. Sağ taraf da hem ayak hem el olsun hayra yorulmuş. Haftanın bir günü tatil edilmiş çünkü Allah dünyayı 6 günde yaratmış. Yani gerçekten de bunlara % 100 inanıp kendini dinden koparıp masallarda yaşayan insanlara karşı durmak gerekir. Aslında bunun sebebi insanın dünya hayatında çok çok çalışmasını önlemek ve dünya sevgisini azaltmaktır.
 
Son düzenleme:
Domuz eti yeyince hiddetlenen mi?

Hiçbir şey bilmeyip iki YouTube videosu izleyen ve kendini alim sanan kişilerden şu an ne farkın kaldı. Sence gerçekten hiddetlense ve ceza vermek istese zaten şu an yaşayabilirler miydi? Teistler ile deistleri bir tutuyorsan zaten bu konuda konuşmaya hakkın yok. Seni takip ediyorum gayet bilgili birisisin fakat bu konu hakkında konuşmasan mı acaba?
Ayrıca;

Robotların seçim hakkı yoktur. Onlar karşılarına çıkan engellere karşı bazı durumlar sergilerler. İnsanlarda irade vardır iyiyi kötüyü, yanlışı doğruyu seçebilirler. Ayrıca geleceği ( zamanın olduğu bir boyutta ) bilmek özgürlüğe zıt değildir. Eğer şu an istediğin şeyleri yapabiliyorsan seçenekler arasından bir şeyleri seçme hakkına sahipsin demektir. Robotlarda irade yoktur onlar matematik ve bilim ile çalışır sen insanların adaletini onlara uyarlayamazsın. Uyarlasan bile şu an üzerinde çalışan çoğunluğun cevabına göre tercih yapan tramvay problemi soruları gibi şeyler olur.

Cennet Allah'ındır senin 100 liran olsun sen bir arkadaşına 60 bir arkadaşına 40 lira ver. 40 lira verdiğin arkadaşının daha önce hiç parası yoktu ve para da senindi o kişi neden bana az verdin demeye hakkı yoksa sen de tanrının tercihlerini bu konuda yargılayamazsın.

Eğer sınav yaptığı şeylere doğru baksaydın bunu demezdin. Cezayı kime veriyor neden veriyor nasıl veriyor gibi sorulara cevap bulmak gerekir en başta. Hala insanların kafasıyla düşünüyorsun. Hala domuz eti, alkol yeter ya! İç, ye her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünen zat bir yudum alkol ya da bir dilim domuz etin terazini hafif bastırdı diye cehenneme göndermez. Domuz etini ele alıyorsan İslam'dan söz ediyorsun demektir. Ödül ve ceza olarak görmen de cennet ve cehennemi anlamadığının göstergesi zaten. Cennet de cehennem de tam olarak ödül ya da cehennem değildir. Bunu anlatmak ve anlamak ortalama bir homosaphiens hayatını alır.

Sen neden Atatürk için saygı duruşu yapıyorsun. Atatürk için mi? Atatürk senden vatanı kurtarmanın karşılığı olarak bunu mu istedi? Hayır çünkü amaç "sembolik" bu kadar zor değil bunu anlamak. Neden selam veriyorsun çünkü verdiğin selamın bir manası var. Sağ taraf da hem ayak hem el olsun hayra yorulmuş. Haftanın bir günü tatil edilmiş çünkü Allah dünyayı 6 günde yaratmış. Yani gerçekten de bunlara % 100 inanıp kendini dinden koparıp masallarda yaşayan insanlara karşı durmak gerekir. Aslında bunun sebebi insanın dünya hayatında çok çok çalışmasını önlemek ve dünya sevgisini azaltmaktır.

Atatürk'e saygı duruşu yapmazsak Atatürk bizi cehenneme atmıyor.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı