Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu'nun devamı mıdır?

Genetik ve Kültürel olarak Yunanlar ile çok benzeriz.

Çok doğru. Orta Asya gen karakteristiği kalmadı artık. O eski Türklerin hiçbir genetik özelliğini taşımıyoruz neredeyse. Kültürel olarak da keza aynı şekilde ancak günümüzde Doğu Avrupa kültüründen çok Arap kültürünün ön planda olduğunu da unutmamak lazım.

Çoğu tarihçi bunu tartışıyor. İlber Ortaylı "devamıyız" diyor. Bence de devamıyız çünkü, Türk tarihi çok önceden başlarken Türkiye tarihi 1071'den başlar. 1071'den beri Anadolu, Irak, Azerbaycan gibi Türklerin yurt edindiği bölgede bu kadar kesin bir devlet kurulmadı. Ayrıyeten günümüzde emniyet, itfaiye, Kızılay gibi birçok kurum Osmanlı'dan kalma. Kurtuluş savaşında bile çoğu cephede Osmanlı'dan kalma ordular kullanıldı. Sizce devamı mıyız?
Şu Anki Türkiye'nin Osmanlıya uzaktan yakından alakası yok
Herkesin kimliğini sakladığını düşünüyorum genelde Türkiye'de deistlik çok fazla tek benzerlik bayrak.

Türkiye Cumhuriyeti´nden önce bu topraklarda Marslılar hüküm sürmediğine cevap evet. Türkiye Cumhuriyeti´nden önce Osmanlı hüküm sürüyordu. Bu nedenle Türkiye, Osmanlı´nın ardılıdır. Osmanlı´dan da önce şu, şu, şu diye uzar gider liste.

Siyasi olarak soruyorsan elbette alakası yok. Saltanat, şeriat, hilafet kaldırıldı. Dil devrimi yapıldı. Yani konuşulan ve yazılan dil bile değişti. Ülkenin yönetim şekli tamamen değişti ve cumhuriyete dayalı yeni bir devlet kuruldu. Yine de Osmanlı´nın çoğu dış borcu Türkiye Cumhuriyeti´ne miras kaldı ve Türkiye bu borçları ödedi.

Siyasi açıdan İngiltere hâlâ krallıkla yönetildiği için Roma idaresinden çıktıkları günden beri aynı mirası taşıyorlar diyebiliriz. Türkiye, Fransa, Rusya ve Çin gibi ülkeler için diyemeyiz.

Demode, özgürlüğü elinden alınmış ve her köşesi bilfiil işgal edilmiş bir devlet olan Osmanlı'nın çok daha çağdaş ve özgür hali.
Evet, Osmanlı'nın devamıyız.
1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar birkaç yıl önce de Osmanlı vatandaşı idi.

Çoğu tarihçi bunu tartışıyor. İlber Ortaylı "deva mıyız" diyor. Bence de deva mıyız çünkü, Türk tarihi çok önceden başlarken Türkiye tarihi 1071'den başlar. 1071'den beri Anadolu, Irak, Azerbaycan gibi türklerin yurt edindiği bölgede bu kadar kesin bir devlet kurulmadı. Ayrıyeten günümüzde emniyet, itfaiye, Kızılay gibi birçok kurum osmanlı'dan kalma. Kurtuluş savaşında bile çoğu cephede osmanlı'dan kalma ordular kullanıldı. Sizce devamı mıyız?

Bencede devamının revize edilmişi gibiyiz osmanlı ve öncesinde diplomasi ve hak ve özgürlükler cumhuriyette kesin bıçakla ikiye ayrılmış gibi...

Mirasçısıyız.
Osmanlı bize sadece borçlarını miras bıraktı ve yok oldu gitti. Bu bakımdan mirasçısı olduğumuz doğru. Normal aile ilişkilerindeki gibi miras reddi yapabilseydik güzel olurdu :) Ama maalesef o borçlardan yırtamadık.

Ben devamı olduğumuza katılmıyorum. Devamı olsaydık Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş olmazdı. Osmanlı İmparatorluğu olarak yolumuza devam ederdik. Bayrağından yönetim şekline her şey değişti. Osmanlı ordularını kullanmış olmamız doğal. Adamların toprağı kalmadı ki. Haliyle Türkiye vatandaşı olarak savaştılar. Osmanlı bizim atalarımızın olduğu devletti. Ve soyumuz onlardan geliyor. Ama devamı değiliz. Osmanlı'dan gelen Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşlarıyız. Çok farklı bir yolda ilerledik. Demek istediğim arada ince bir çizgi var. Devamıyız diyenlere de lafım olmaz. Ama bence değiliz.

Yanlış bir düşünce bence. Katılmıyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk zaten o dönemdeki Osmanlı'dan memnun değildi. Çokça susturulmaya çalışılmıştı bildiğiniz üzere. Ben onun bize miras bıraktığı ülkeye Osmanlı demeyi haksızlık olarak görüyorum.

Ben devamı olduğumuza katılmıyorum. Devamı olsaydık Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş olmazdı. Osmanlı İmparatorluğu olarak yolumuza devam ederdik. Bayrağından yönetim şekline her şey değişti. Osmanlı ordularını kullanmış olmamız doğal. Adamların toprağı kalmadı ki. Haliyle Türkiye vatandaşı olarak savaştılar. Osmanlı bizim atalarımızın olduğu devletti. Ve soyumuz onlardan geliyor. Ama devamı değiliz. Osmanlı'dan gelen Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşlarıyız. Çok farklı bir yolda ilerledik. Demek istediğim arada ince bir çizgi var. Devamıyız diyenlere de lafım olmaz. Ama bence değiliz.

Bence bu düşüncenin sebebi o günlerde yaşamamış olmamız. Şimdi biz üçümüz büyük bir isyan çıkarsak, bütün halk bize katılsa, hükümeti devirsek, Diyarbakır, Artvin, Trakya'dan vazgeçerek "Masa Krallığı" isimli yeni bir yönetim kursak sonra biri dese ki "Onlar aslında hiç Türkiye vatandaşı olmadı, zaten sevmiyor ve sevilmiyorlardı, onlar Masa vatandaşıydı zaten", mantıklı olur mu?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı