Türkiye Resmen F-35 Projesinden Çıkarıldı

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon),Türkiye'nin F-35 programından resmi olarak çıkarıldığına ilişkin Ankara'ya bildirimde bulunduğu belirtildi. Bildiride, 2006'da katılımcıların imzasına açılan ve Türkiye'nin 26 Ocak 2007'de imzaladığı Ortak Mutabakat Zabtı'nın feshedilmiş olduğunun ve yeni mutabakat metnine Türkiye'nin dahil edilmediğinin belirtildiğini kaydetti. Yetkili, 2006 tarihli mutabakatın geride kalan 8 ortakla güncellendiğini ve programa yeni herhangi ortak katılımcının eklenmediğini söyledi. Programın katılımcıları Türkiye'nin yanı sıra ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Avustralya, Danimarka, Kanada ve Norveç'ten oluşuyordu. Türkiye ilk etapta 100 adet F-35A uçağı almayı taahhüt etmişti. 2018'de 4 F-35 uçağının mülkiyeti Türkiye'ye verilmiş ancak uçaklar ABD'de, Türk pilotların da katıldığı eğitim programlarına tabi tutulmuştu. Daha sonra ise 2 F-35 uçağının daha mülkiyeti verilmişti. Ancak Türkiye ile ABD arasında S-400 krizi çıktığından bu 6 uçak Türkiye'ye transfer edilmemiş ve 2020 Savunma Bütçesi kapsamında bunların ABD Hava Kuvvetleri için alınması kararlaştırılmıştı.

Türkiye ayrıca uçak için 1005 parça üretiyordu. Türk firmalarının da bu üretime katılımı büyük oranda askıya alınmıştı. ABD Aralık 2020 itibarıyla da 1005 parçanın tamamı için yeni tedarikçiler bulmuştu.

F-35 bataklığı hem başlamadan bitti hem de bizi içine çekerek bitti diyebiliriz artık.

F-35.jpeg
 
HSS'de kısa ve orta menzilde sorunumuz kalmadı. Siper katmanlı hava savunma sistemi yakında kullanıma girecek. 2-3 seneye de uzun menzil HSS eklenir zaten.
Ee S400 neden alındı peki? Hem F35'den olduk hem 3 milyar dolar paramız gitti boşuna üzerine bir de yaptırım yedik....
 
Başından beri bizi çıkartmak istiyorlardı zaten, S400 muhabbeti onların bahanesi oldu.

Tamamen MMU'ya odaklanmamız gerek artık.
MMU'ya odaklanana kadar kim öle kim kala, dibimizdeki Yunanistan bizi geçti geçecek az kaldı silahlanmada. Türkiye'nin yakın dönemde hava filosunu güncelleştirmesi lazım.
Örnek vermek gerekecek olursa dibimizdeki Mısır askeri olarak 'nicelik' bakımından üstün gözüküyor ama çoğu teknolojisi hurda olarak değerlendiriliyor.
Türkiye'nin niteliksel olarak çok iyi atılımlar atması lazım.
 
Hss'de kısa ve orta menzilde sorunumuz kalmadı. Siper katmanlı hava savunma sistemi yakında kullanıma girecek. 2-3 seneye de uzun menzil hss eklenir zaten.
Ee S400 neden alındı peki? Hem F35'den olduk hem 3 milyar dolar paramız gitti boşuna üzerine bir de yaptırım yedik...

Hssler 2026 yıllarında envantere girmesi bekleniyor. Akkuyu gibi önemli bir nükleer santral var savaş zamanı bunu korumak zorundasın. Buraya bir balistik füze atıldığını düşün 😨😨
S-400'ler bu ülke için gerekli. Şu anda s 400'den iyi olan bir hss miz yok. Devlet aklına akıl sır ermez. Kesin konuşmak doğru değil. Devlet 1 sene sonrasını değil 10 15 sene sonrası için plan yapar. Nato dağıldı diyelim o zaman ne yapacaksın ? Arka planda neler dönüyor belli değil. Burda sadece buzdağının görünen kısmı var. F 35 o kadar da iyi bir proje değil. F-35 Satılan devletler f 35 ile sorun yaşıyor.



Bu konuda selçuk bayraktar'ın da açıklamaları var.

Bayraktar Instagram hesabından ABD'nin Türkiye'yi F-35 programından çıkarması ile ilgili görüntülü bir açıklama yaptı. F-35'lerin verilmiyor olmasının bugün için dezavantaj olarak görülse de gelecekte milli savunma sanayisi için hayırlı olabileceğine vurgu yapan Bayraktar, "Zira yurt dışından tedarik edeceğimiz yazılımına tümüyle vakıf olamadığımız dijital bilgisayarların yönettiği, pilotun bastığı tetiğin ne yapıp yapmayacağına karar veren yabancı görev bilgisayarı ve yazılımı olan böylesine bir sistem, bizi bağımsız kullanım açısından ciddi kısıtlamalara maruz bırakabilir. Bunun yanında tedarik, işletme , bakım maliyetleri düşünüldüğünde yıllara sari on milyarlarca dolarlık bir projeden bahsediyoruz. Evet, bugün itibarıyla o kapasiteye sahip bir uçak geliştirmemiz belki 15-20 yıl sürecektir. Geliştirilecek milli platformun tedarik, işletme, bakım ve idame maliyetleri her halükarda F-35'ten daha az olacaktır." ifadelerini kullandı.

Yurt dışından tedarik edilecek bu sistemin yaratacağı dezavantajlara değinen Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yurt dışından tedarik edilecek, içinde vakıf olamadığımız onlarca aviyonik, uçuş ve görev bilgisayarı bulunan bir sistem ile muhtemel kullanım kısıtları ve potansiyel ambargoları da düşündüğümüzde milli muharip platform bize bağımsız kullanım imkanı sağlayacaktır.

Lakin 15-20 yıl sonra geliştirmiş olacağımız hava aracı da o döneme kadar geliştirilen hava araçlarından bir nesil geride kalabilir. Bunun yerine dünyanın halihazırda gittiği yere, geleceğin oyun değiştirici gücü olacak daha düşük maliyetli, yapay zekayla donatılmış insansız savaş uçaklarına, bu sistemlerin sürü kullanımı, gelişmiş otonomi ve akıllı kullanım alanlarına çalışmamız, S/İHA platformlarımızda olduğu gibi bizi bu alanda da dünyada lider ülkeler arasına sokabilir."
 
Ayrıca Türkiye'nin üreteceği 1005 adet F-35 parçasının tamamı için Amerika yeni tedarikçiler buldu 2020 yılı içerisinde. Türk şirketlerinin yaptığı milyonlarca dolarlık altyapı çalışmaları vs.de çöpe gitti böylece.
Putin'e helal olsun ama. Türkiye'nin düşürdüğü SU24'ün bedelini hem S400 satarak hem TR'yi F35 ederek çok güzel ödetti. Canı sıkılınca bombaladığı Türk askerlerini saymıyorum bile.

Hiç bir projede bulundun mu bilmiyorum ama orada kullanılan kalıplardan kazanılan üretim deneyimi, bilgisi bile başlı başına bir kârdır. Yok öyle kolayca çöpe gitti falan, basit mi zannediyorsun sen.

MMU'ya odaklanana kadar kim öle kim kala, dibimizdeki Yunanistan bizi geçti geçecek az kaldı silahlanmada. Türkiye'nin yakın dönemde hava filosunu güncelleştirmesi lazım.

Yunanistan'ın onlarca devletten çeşitli destekler alarak ayakta kaldığını hatırlatmaya gerek yoktur herhalde. Böyle bir ülkenin, yani Türkiye ile arada tampon görevi gören bir ülkenin, abileri tarafından son model silahlarla donatılmasını garip karşılamamak gerek.

SİHA ve akıllı mühimmatların gelişmesi ile birlikte, MMU ya da alternatif bir uçağın gelişine kadar bekleyebiliriz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı