Türkiye'nin Teknolojide İlerleyememesi

Vallahi hocam kimse başkasına suç atmasın. Birileri bir şey okumadan bir şey yapma imkanı bulması zor ama gel gelelim ülkede eğitim düzeyi yerlerde, bu suçu ona buna atmak yanlış. Ülkedeki okul yaşındaki gençlerin %90'ı Instagram WhatsApp'tan çıkmıyor.

Düzgün eğitim yok. Sistem boş konular ile doldurma insanlara üniversite gibi lise gibi yerlerde okuyacağı mesleği seçme ve ona göre ders alması gereken yerde saçma saçma sınavlar var. Haliyle insanlar sıkılıyor ve artık sinirden öfke kusuyorlar.
 
Bütçe ayrılmıyor. O kadar bütçeyi ayırırsan aya da çıkarsın, nükleer bomba da yaparsın. Ülkede ilk 30k'dan alan sağlam mühendislik mezunlarını ülkede tutamıyorlar tabi düşük maaşlarla da.
NASA'ya 1958-2011 yılları arasında 526 milyar dolar ayrılmış. Bizim yıllık MEB bütçesi kadar yıllık bütçeleri var neredeyse :D
 
Çok geride olduğumuzu düşünmüyorum.

Birçok hazırlık ve gün yüzüne çıkmamış girişim, teknoloji mevcut.

Halihazırda da oldukça yüksek potansiyele sahip girişimlere ev sahipliği yapıyoruz.

Sadece bakmasını bilmek lazım, görmesini bilmek lazım.
 
Dostum, biz dünyanın en gelişmemiş, en kötü ülkesi değiliz. Önce burada anlaşalım.
Teknolojik bakımdan ihraç da ediyoruz, ithal de ediyoruz; her ülke gibi. Ayrıca ineğe tapınca uzaya çıkılmıyor mu? Kendi ülkenizi ve diğer ülkeleri de aşağılamayı kesin, çıkın şu zihniyetten. Her geçen gün gelişmekteyiz. Bilgisayar oynayana kızmayı bırakmakla olmuyor bu işler. Bakıyorsun ama görmüyorsun.
 
Bu şartlara göre güzel şeyler yapılıyor yine. Ama daha fazlasını yapmak için alt yapı gerek, endüstri gerek, sanayi gerek...

Evet ABD 69'da Ay'a gitti ama 69'da çoktan ekonomik doygunluğunun zirvesindeydi. Biz ise o zamanlarda hala var olma çabası içerisindeydik... 70 sene öncesinde bu topraklarda uçak bile üretildi. Ancak desteklenmedi ve yok olup gitti. İşte onun acısını hala çekiyoruz. Şu an bile bazı projeler destekleniyorken, bazıları yitip gidiyor. Çünkü hala yerine oturmamış yerler var.

Teknoloji, bilim, üretkenlik bir anda ortaya çıkmaz. Birike birike, bir ülkenin damarlarına işler. Bu zorlu bir süreçtir zira birçok alanda bütünlüğü sağlaman gerekir. Eğitim, ekonomi, istihdam, iç kaynaklar... Tabii bunları yaparken iç ve dış politikada da sağlıklı bir ortam kurman gerekir.

Türkiye gelişecek ve hak ettiği yerlere gelecek. Bu kuşkusuz. Ancak ne zaman diye sorarsanız, onu kestirmek zor.

Adamlar TikTok gibi uygulama yapıp bize sunuyorlar, biz orada eğlenirken vakit yerken yapmadıkları şey kalmıyor.
Örnek vereceğin ABD ise, ABD'nin kendi gençliğin bizimkilerden daha kötü durumda olduğuna iddiaya girebilirim. ABD, Dünya'nın dört bir yanından topladığı beyinler ile ayakta kalmış bir ülke. Bunu eleştirmek için söylemiyorum, ancak durum bu.

Yabancı ülkeler bilgisayar karşı değil ama bizim ülkemizde çoğu kesim 1 saat oynayınca kalk artık diyor.

Şahsen bilgisayar oynanmasına izin verilip verilmemesiyle gelişmişliğin bir alakası yok. Evet, küçük yaşlarda ailenin bilgisayar oynamamana izin vermemesi sinir bozucu ancak büyüyünce görüyorsun ki bilgisayar başında geçirdiğin boş vakitler, kararını aşarsa zarardan başka bir şey değil. Aile de bunu derken keyfine demiyor. Çocuğu okuyup adam olsun diye diyor. Abartanlar var mı, elbette var. Ama genel durum böyle.

Bu işe merak edenlere ilgisi duyanlara destek verilmiyor. Cidden Türkiye'yi Dünya çapında başarılarımız ile duymak gururlandırırdı. Hakkımızda hayırlısı bazı düşüncelerimi paylaşmak istedim. Sizin fikriniz nedir? Bir şeyler düzelir mi dersiniz ileride?

Yeterli mi sorusunu bir kenara bırakırsak (ki kesinlikle değil), ilgi duyanlara destek veriliyor. Ancak 10 kişi varsa ancak 3 4'ü bu fırsatı bulabiliyor. Bunun da belli başlı nedenleri var tabii, lakin destek bulanlar güzel şeyler yapıyor.

Şu an büyük atılımlar sanayi ve yazılım alanında görülüyor, özellikle sanayi alanı burada odak noktası zira Türkiye'nin her dönemde elini kolunu bağlayan bir konu oldu, Askeri Teknoloji.

Bu sene Teknofest'in 3. düzenlendi mesela, ve ben oldukça yakından takip ettim. Bana göre çok güzel girişimler ve projeler vardı. Böyle böyle birikerek devam edecek.

NASA'ya 1958-2011 yılları arasında 526 milyar dolar ayrılmış. Bizim yıllık MEB bütçesi kadar yıllık bütçeleri var neredeyse :D

Bunun %50'ı Ay, %30'u ise Uzay Mekiği Programı için. Ancak artık NASA'ya da bütçe yok zira halk, NASA'nın siahalı oyuncaklarını istemiyor. Ay'a ve Mars'a gidiş için kullanılacak projeleri bile bir bir iptal oluyor...

Devir artık SpaceX devri.
 
Evet, gerçekten de Yüce Türk Milleti çok zeki, çok çalışkan, çok onurludur. Ancak önüne sürekli engeller çıkarılıyor, onun normal yürüyen ayakları çeşitli yollardan sürekli olarak da tökezletiliyor.

Elektriğin Osmanlı'ya çok geç (100 yıl sonra) gelebilmesi, uçak fabrikalarının traktör, pancar motoru fabrikalarıyla dış ülkelerin iknasıyla kapattırılması, Devrim arabası da yine ayni kaderdedir. Bir de teröre ayrılan payın eskiden beri sürüp son yıllarda iyice katlanarak artabilmesi, kod (yazılım) öğrenmekte son yıllarda büyük atılımlar olsa bile buna gecikmeli olarak geçilmesi, çeşitli ülkelerin önemli bilim insanlarını (F-16'nın düşman-dost tanılama kodlarını çözen mühendisllerimiizin) öldürülüp bunlara kaza süsünün verilebilmesi, vb. çok çeşitli dış ve iç nedenlerle hala "gelişmekte olan ülkeler" statüsünden malesef kurtulabilmiş değiliz.

Biz ilk en önce hayatta kalıp bu coğrafyadan yok olup silinerek tamamen yok olmamak adına terör belasıyla yıllardır en büyük mücadeleleri verip ülke kaynaklarının önemli kısmını bu kara deliğe (dipsiz kuyuya) sürekli aktarmak zorunda da kalabiliyoruz. Yani asıl açıklayıcı olabilecek nedenler pek çok, tek bir nedene tüm bunları dayandırarak sonuca bağlayabilmek keşke çok kolay olabilseydi. Aziz Sancar ve kara deliğin ilk defa net görüntülenmesinde göğsümüzü kabartan Türk bilim insanları ancak yurt dışında çalışıyorlarken bizlere bu sevinçleri yaşatabildiler. Kolay gelsin.
 

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı