Windows 9'dan Recep Baltaş bahsetmişti:
Windows 9'un çıkmamasının sebebi teknik. Zira 9 çıksaydı, "sürüm numarası 9 ile başlayan Windows ise buna göre davran" kodu barındıran birçok program, işletim sistemini Windows 95/98 zannedecek ve çalışmayacaktı. Microsoft mühendisleri bu yüzden işletim sisteminin adının 10 olmasının daha uygun...
www.technopat.net
Aslında en büyük sebep Microsoft'un işletim sistemi isimlendirme sırasına göre zaten Windows 9'un var olması. Windows 9 var fakat 9 olarak değil, 8.1 olarak geçiyor.
Microsoft, Windows 7'den beri işletim sisteminin ismini NT sürüm numarasındaki noktadan önceki ve sonraki sayının toplamı olarak belirliyor.
İsterseniz bu duruma birlikte bakalım.
Windows 7'nin NT sürüm numarası 6.1. Eğer 6 ile 1'i toplarsanız sonuç 7 yapıyor.
Windows 8'in NT sürüm numarası 6.2. Eğer 6 ile 2'yi toplarsanız sonuç 8 yapıyor.
Windows 8.1'in NT sürüm numarası ise 6.3. Eğer 6 ile 3'ü toplarsanız sonuç 9 yapıyor. Hatta 8 ile 1'i toplayınca da sonuç 9 oluyor. Yani Windows 9 aslında Windows 8.1 olarak kullandığımız işletim sistemi. Sadece, Windows 8 çıktıktan sadece 1 sene sonra bu sürüm çıktığı için Microsoft, bu sürüme güncellemeye benzer bir isim verdi.
Windows 10'un NT sürüm numarası 10.0. 10 ile 0'ı toplarsanız sonuç 10 yapıyor. Windows 10'un ilk sürümünün önizleme derlemelerinde ise NT sürüm numarası 6.4 idi. 6 ile 4'ü toplayınca sonuç yine 10 oluyor.
Ayrıca destekleyici sebepler de var. 9'un İngilizcesi olan "nine" kelimesinin okunuşu (nayn) Almanca'da "hayır" anlamına gelen Nein ile aynı. Pazarlama dünyasında bazı toplumlarda olumsuz anlaşılabilecek isim kullanmak pek doğru değil.
Bazı başka sebepler de olabilir fakat en geçerli sebepten bahsettim.