Türkler, Türkmen soyundan mı geliyor?

  • Konuyu başlatan FEDUK
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 28
  • Görüntüleme 1B
Üstte ki 1. Giyaseddin.

1. Süleyman Şah

1706882446627.png


1. Kılıçarslan.

1706882309825.png


Melikşah veya Şehinşah

1706882543791.png


1. Mesud

1706882590154.png
 
Üstte ki 1. Giyaseddin.

1. Süleyman Şah

Eki Görüntüle 2105319

1. Kılıçarslan.

Eki Görüntüle 2105313

Melikşah veya Şehinşah

Eki Görüntüle 2105320

1. Mesud

Eki Görüntüle 2105322
Birde hocam bu portreleri atmışsınız ancak bunları kim yaptı? Bunları yapan adam onları gördü mü? Ne zaman yapılmış bu portreler bunlar da çok önemli benim attığım çizimler,duvar resimleri, tabaklar, figürler Hafız-ı Abru'nun Alparslan çizimi dışında ya döneminde yapılmış ya da yakın dönemde, Selçuklu devleti hala yaşamını sürdürürken yapılmış buna da dikkat etmek lazım.
 
Bu araştırmayı atıcağınız tahmin etmiştim ancak benim attıklarımın hepsi büyük Selçuklu devletinindir sizin attıklarınız Anadolu Selçuklu devletinin sultanları. Bir kere anadolu Selçuklu devleti sultanlarının çoğunun anneleri kim bilinmiyor. Yani bu kişilerin etnik olarak tam Türk soyundan geldiğini söyleyemiyoruz belki anneleri yabancı da olabilir. Büyük Selçuklu devletinde ise fars kökenli veya kıpçak, oğuz kökenli sultanların anneleri yani Anadolu Selçuklu sultanlarının tiplerine göre Oğuzların tipini belirleyemezsiniz.
Bizans'ı yendikten sonra Selçukluların büyük kabileler halinde anadoluya göç etmesi pek birşey ifade etmiyor. Çünkü kabilelerin-boyların nüfusu zaten göçebe oldukları için oldukça az üstüne Bizansta ve İranda içinde bin yıllardır yerleşik hayat yaşayan bir halk var bu halk azalmış olsa bile Oğuzlar zaten yüksek ihtimalle İranda karıştı. Tanīsh Mīr Muḥammad Bukhārī Oğuzların Maveraünnehir ve İran'a göç ettikten sonra “Türk yüzünün olduğu gibi kalmadığını” yazmış. Hiva khan Abu al-Ghazi Bahadur, Çağatay Türkçesiyle yazdığı Türkmenlerin Soykütüğü kitabında "Beş veya altı kuşak sonra çeneleri daralmaya, gözleri büyümeye, yüzleri küçülmeye, burunları büyümeye başladı" sözleriyle Oğuzların yüz hatlarının değiştiğini yazmış.
Görüyorum ki yazımı tam okumamışsınız Türklerin DNA analizlerinde büyük oranda Anadolu genetik mirası var bugün bakın herhangi bir DNA testine Türklerin çoğunluğu ortalama %60 Batı asya genetik mirasi taşıyor ve bu Batı Asya genetik mirasının çoğunluğu Anadoludan geliyor. Diğer Türklere baktığınızda böyle birşey yok diğer Türklerin batı asya genetik mirasının çoğu İrandan geliyor buda İran'a yakın Türk halklarında Farslarla karışmaktan İrandan uzak Uygurlar gibi halklarda ise Toharlar,Soğdlar gibi İrani göçebelerle karışmalarından geliyor.
Oğuzları neden başka bir etnik grup gibi görüyorsunuz anlamıyorum. Oğuzlar Türktür ve Türklerin kökeni birdir yani proto-Türklerin hepsi birbirine benziyordu arada bir farklılık yaşanmışsa bu başka etnik gruplarla karışmadan olmuştur ki DNA analizlerinde görüyoruz Türklerde yüksek oranda Anadolu genetik mirası var. Zaten Türkiyede en yüksek oranda bulunan haplogrup J2-M172 dir. Bu haplogrubunda Anadolu çiftçilerinden geldiği düşünülüyor aynı şekilde arkasından gelen R1B heryerde görülebiliyor Doğu avrupa, Batı asya, güney asya, Orta asya gibi ardından Haplogrup G'de Kafkaslarda ve Orta doğuda yaşayan çiftçilerin yayılmasıyla olan bir haplogrup Türkiyede de yüksek miktar bulunan G2a haplogrubu gene en çok Anadolu çiftçileriyle bağdaştırılır.
Oğuzların kökeni de zaten Doğu Türklerinden gelir baktığınızda Büyük Selçuklu Devletinde saray dili Şaz Türkçesidir. Oğuzların kökeni de zaten çoğu Türk boyu gibi Gaoche-Tiele konfedrasyonun gelir. Oğuzlar zaten daha doğuda yaşıyordu İstemi Kağan tarafından batıya göç ettirildiler. Yani Oğuzların diğer Türk boylarından ayıran çok farklı bir grup yok.
Osmanlı hanedanının Kayı boyundan geldiği tartışmalı ancak Horasan zaten İrani kavimlerin çoğunlukta yaşadığı bir şehirdir bir zamanlar Semerkandın veya Buhara'nın Soğdlarla dolu olması gibi. Göktürk döneminde anca bu yerlere geldi Türkler. Bugün Çinde yaşayan Oğuz soyunun Salgur boyundan olan Salarların hepsi çekik gözlüdür. Onlarda Çinlilerle karıştı muhtemelen(ki bilinmez hiçbir genetik örnekleri yok) bugün anadoluda ki Oğuzların İranlılarla veya Anadolu halkıyla karışması gibi. Türklerin genetik tarihine bakmak lazım Oğuzların yapısını anlamak için Oğuzlar çekik gözlüdür veya çekik gözlü değildir demek saçmadır çünkü Oğuzlar ayrı bir etnik grup değildir. Orta asya etnik grupların karışık olduğu bir yerdir Xiongnu döneminde bile Türkler İranilerle komşuydu batımızda Yüe-çi ler yani İrani göçebeler varken doğumuzda Tung-hu'lar Moğollar vardı Hunlar batıya ve doğuya göç ettikçe doğal olarak bu halklarla karıştı ve bu Göktürkler döneminde daha da arttı Orta asyaya tam hükmetmeye başladığımızda Orta asyada Soğdlar baya fazlaydı bugün hala torunları olan Tacikler orta asyada duruyor. Doğal olarak Türkler bu halklarla karıştı. Elitlere bakın mesela Asya Hunları üzerinde yapılan bir araştırmada bir Chan-yu'nun mezarı açıldı https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adf3904 ve bu muhtemel kağanın genetik testi tamamına yakın asyalı çıktı. Aynı şekilde geçen yıl Göktürklerin kurucu hanedanından olan bir mezar açıldı normalde çoğu mezarda cesetler yakılmış oluyordu. 2023 ocakta yapılan bu araştırmada bir Göktürk prensesinin cesedi bulundu ve bu kız ilk kağanların soyundan geliyor: https://www.researchgate.net/public...the_Northeast_Asian_origin_of_Gokturk_Khanate kız %97.7 kuzey doğu asyalı iken %2.3 batı asyalı çıktı.
Bu araştırmalar bize gösteriyor ki zaten ilk attığımda da belirtilmiş halk ve yöneticiler arasında çok büyük fark var halk devletin genişlediği alanlarda ki yabancılarla karışmış ve Afanasiyevo genetik mirasi almış yani Hint-avrupalılarla karışmış bu yüzdendir ki Türklerin bir kısmı daha Asyalı olurken bir kısmı daha Avrupavari gözüküyor çünkü bu dağılım eşit değil. Oğuzlar arasında da böyleydi kuzeyde ve doğuda kalan Oğuzlar daha asyalıyken güneye inenler daha avrupavari görünüme sahip oldular. Anadolu Selçuklu devleti hakkında siz haklısınız orda çok çekik gözlü nüfusun olduğunu tahmin etmiyorum zaten ancak Selçukluların İran'a göç ettiği dönemlerde muhtemelen o Oğuzlar diğer Türklere benziyordu İranlıların ve Arapların Selçuklular hakkında yazdıkları ve tasvirleride öyle diyor ki bunlar abartılmıştı ancak tam olarak bilemeyiz çünkü elimizde örnek yok. Bugün siz diğer Türk boyları diye ayırıyorsunuz ancak Özbekler, Türkmenlerde bize benzerdir. Kazaklar için aynı şeyi diyemeyiz çünkü onların içinde Naymanlar gibi Moğol boylarıda var bugün kazaklar içindeki kıpçak kabilelerine giderseniz daha Türkmenlere, Nogaylara benzeyenleri görürsünüz.
Anadolu'ya göç etmek ile çekik gözlülüğün söylendiği gibi çok da alakası yok benim aslında demek istediğim şey buydu. Yani sosyal medyada sürekli biz çekik gözlüydük ama Anadolu da karıştık :d söylemlerinin ben sadece safsata olduğunu söylemek için yazdım aslında Anadolu'ya göç eden Türk kavimleri diyen geçen topluluğun hepsi demeyelim de geneli veya yoğunluğunun çekik gözlü değil tıpkı bizim gibi olduğunu söylemek amacıyla yazdım.

Çünkü Anadolu'ya göç edenler Horasan da yaşayanlardı. Özbekler, Kazaklar veya Kırgızlar değildi. Dolayısıyla çekik gözlüydük demek tamamen kendimizi kandırmak olur. Gerek de yok.

Bu arada Türkmenlerden kastın Irak, Suriye veya İran da yaşayanlar ise evet bize benziyorlar zaten Selçuklular da Türkmen'di ama Türkmenistanlılar da tıpkı bize benziyor diyemem. Farklılık var.
 
Anadolu'ya göç etmek ile çekik gözlülüğün söylendiği gibi çok da alakası yok benim aslında demek istediğim şey buydu. Yani sosyal medyada sürekli biz çekik gözlüydük ama Anadolu da karıştık :d söylemlerinin ben sadece safsata olduğunu söylemek için yazdım aslında Anadolu'ya göç eden Türk kavimleri diyen geçen topluluğun hepsi demeyelim de geneli veya yoğunluğunun çekik gözlü değil tıpkı bizim gibi olduğunu söylemek amacıyla yazdım.

Çünkü Anadolu'ya göç edenler Horasan da yaşayanlardı. Özbekler, Kazaklar veya Kırgızlar değildi. Dolayısıyla çekik gözlüydük demek tamamen kendimizi kandırmak olur. Gerek de yok.

Bu arada Türkmenlerden kastın Irak, Suriye veya İran da yaşayanlar ise evet bize benziyorlar zaten Selçuklular da Türkmen'di ama Türkmenistanlılar da tıpkı bize benziyor diyemem. Farklılık var.
Anadolu Selçukludan bahsettiğinde doğru diyorsun ama Selçuklu dediğinde ben Büyük Selçuklu anladım. Ki büyük selçuklu devletini kuranların bugünün Nogaylarına veya Özbeklerine benzediğini düşünüyorum. Çünkü Selçuk bey Oğuz yabgu devletinden gelme biri ya kuzeyinden kafkaslar-kazakistan gibi bölgelerinden gelmiş olabilir o zaman Nogaylara benziyeceğini düşünüyorum eğer güneyindense daha çok bizim Özbeklere-Türkmenlere benzediklerini tahmin ediyorum.
Zaten o zamanlar Özbekler, Kazaklar diye birşey tarih sahnesinde yok bunların hepsi bir Türk boylarının birleştirerek oluşturduğu gruplar kardeşim. Bu milletler Özbek Handan veya Kazak Han'dan isimlerini alıyorlar ancak aslında baktığında bunların hepsi ayrı ayrı yerlerden gelen Türk boylarının oluşturduğu bir konfedrasyon gibi. Mesela Uygurlarda öyle Uygurlara Göktürk döneminde Dokuz-Oğuz da denir çünkü Uygurların yönetici klanı ile 9 boyun birleşimi "Uygur" ismini çıkarmıştır zaten "Uymak-birleşmekten" gelir. Karluklara da Üç-Oğuz deniyordu mesela. Kırgızlar çok daha eskiler onları işin içine katmıyorum hiç.
Göktürk yazıtlarında "Oğuz" isminin boy manasını karşıladığını görebilirsin. Sonradan bu bir kalıplaşmış isim haline gelmiş biz Batıda yaşıyan belirli Türk boyları için. Kazakların belli boylarına bakarsın daha çok Nogaylara benzerler bazı boylarına bakarsın Moğollara benzerler çünkü Kazak milletinin içinde Moğol kökenli boylarda var. Yani biz farklı insanlarla karıştık Orta asyada kalanlar farklı insanlarla karıştı Kazakların haplogrup dağılımına bak C2'dir Moğollarda en çok görülen haplogruptur mesela. Onun için bu çekik göz mevzusu bana saçma geliyor. Zaten dediğim gibi bu Selçukluların içinde Çekik gözlüsü de vardı olmayanı da ama ne kadar çok ne kadar az bilemiyoruz sadece tahmin ediyoruz işte bir 30 kişi falan bulunsa o zaman bir ortalama yaparız ancak yok maalesef.
 
Birde hocam bu portreleri atmışsınız ancak bunları kim yaptı? Bunları yapan adam onları gördü mü? Ne zaman yapılmış bu portreler bunlar da çok önemli benim attığım çizimler,duvar resimleri, tabaklar, figürler Hafız-ı Abru'nun Alparslan çizimi dışında ya döneminde yapılmış ya da yakın dönemde, Selçuklu devleti hala yaşamını sürdürürken yapılmış buna da dikkat etmek lazım.
Yüksek ihtimalle Selçuklu Sultanlarını temsilen bilinen özellikleri falan göz önüne alınarak günümüz dönemde çizilmiş minyatürler. Yani eski değil.

Yukarı da ki çiniler Selçuklu sarayından alınma.

Ama İranlıların Selçuklu Sultanı diye çizdiği minyatürler de Selçuklu Sultanlarından çok Çinli ve İlhanlı hükümdarlara benziyor :d.
 
Ama İranlıların Selçuklu Sultanı diye çizdiği minyatürler de Selçuklu Sultanlarından çok Çinli ve İlhanlı hükümdarlara benziyor :d.
Kıyafetlerde o havayı veriyor saraydaki insanların şapkaları kıyafeti olsun. İranlılar, Araplar bizim gibileri ilk kez görüyordu muhtemelen o yüzden ayırt edici özelliklerimizi abartmışlar. Tam ne kadar benzer o çizimlere bilinmez İranda Tuğrul bey'in mezarı açılırsa anca o zaman öğreniriz.
 
Osman Gazi'nin kendisi, eşi, babası ve annesi Türk.

1706888526696.png


osmanlı1.jpg
osmanlı2.jpg


EMjsfNEWsAAxudX.jpg
EMjsgNmWwAAq2Av.jpg


1500'de Osmanlı da çizilen Osman Gazi minyatürü.

1706890602356.png


1500'ler de Venedikli ressamın çizdiği Osman Gazi portresi.

1706890047512.png


Osmanlı da Kanuni döneminde yazılan şuan da Avusturya Ulusal Kütüphanesin de olan Selçuklu soyağacı kitabı var. O kitapta Selçuklu minyatürleri de var. Kitaptan bir görüntü atayım. Yani bu kadar resim yeter. Burayı resme boğmaya gerek yok :d.

1706892000446.png


1706891924536.png
 

Dosya Ekleri

  • osmanlı.jpg
    osmanlı.jpg
    115,7 KB · Görüntüleme: 11
Son düzenleme:
Şu soru aklımda kaldı. Türkler, türkmen soyundan mı geliyor? Yani Türkler ile türkmenler aynı millet mi?

Türkmen'ler, Kırgız'lar, Kazak'lar, Özbek'ler, Azerbaycan'lılar gibi birçok toplum Türk soyundan gelmektedir.

Sanmıyorum biz türklerin kökü türkmenlerden geliyor diye duymuştum tarih hocamdan sordum.
Hayır bazı Türkler evet Türkmen soyundan geliyordur mesela Yörükler bende bir Yörük olarak bunu söylüyorum Yörükler'in büyük bir kısmı Türkmen soyundan gelmiştir. Osmanlı zamanında İskan politikasıyla Yörükler'in büyük bir kısmı yerleşik hayata geçirilmiştir. Yörüklerin çoğu göçebe Türkmen'lerdir.

Türkmen'ler, Kırgız'lar, Kazak'lar, Özbek'ler, Azerbaycan'lılar gibi birçok toplum Türk soyundan gelmektedir.


Hayır bazı Türkler evet Türkmen soyundan geliyordur mesela Yörükler bende bir Yörük olarak bunu söylüyorum Yörükler'in büyük bir kısmı Türkmen soyundan gelmiştir. Osmanlı zamanında İskan politikasıyla Yörükler'in büyük bir kısmı yerleşik hayata geçirilmiştir. Yörüklerin çoğu göçebe Türkmen'lerdir.
Mesela Atatürk'te Yörüktür zamanında Atatürk'ün dedeleri İskan politikasıyla İzmir Manisa civarlarından Selani'ğe göç etmiştir
 
Son düzenleme:
Şu soru aklımda kaldı. Türkler, Türkmen soyundan mı geliyor? Yani Türkler ile Türkmenler aynı millet mi?
Türkiye Türkleri olarak Türk diyorsanız Türkmenler de biz de Azerbaycanlılar da Oğuz Türküdür. Yani bir nevi evet. Bizler Türkmeniz.
Ama soruyu Türkiye Türkleri diye değil direk Türkler olarak soruyorsanız, Türkmenler yalnızca Türk gruplarından biridir. Yani Türkler değil Türkmenler Türk soyundan geliyorlar. Burada kastedilen Türk; içine Kazak,Özbek,Kırgız,Tatar,Başkurt,Çuvaş,Türkmen vb. tüm Türk boylarını içine alan Türk sözcüğüdür.

60 milyon oğuz türkü imkansıza yakın bir sayı Türkiye'de 60 milyon Türk var mı?
Yok mu? Türklüğü neye göre belirliyorsunuz? Kana göre falan mı cidden? Atatürkün de dediği gibi kendini Türk hisseden herkes Türktür. Ben 700 yıl önce yaşamış olan dedemin Ermeni olup olmadığını bilemem ama olsa da olmasa da ben Türküm. Çünkü benim ana dilim Türkçe ve ben kendimi Türk olarak tanımlıyorum. O halde Türkkye'de 60 milyondan fazla Türk yaşıyor.
 

Geri
Yukarı